Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wiem gdzie to jest. To ten niedaleko Jezior Wielkich?

Tak dokladnie...Ale wrucmy do tematu.W pomiocie oprucz dosc duzej ilosci azotu jest rowniez dos duzo fosforu i potasu.Takze jest to mozna powiedziec nawoz wieloskladnikowy.Tylko zejest slabe wykorzystanie skladnikow w pierwszym roku.Ale efekty sa widoczne :)

Opublikowano
Tak w ziemniakach tak jak pisałem na słabszej ziemi dałem na część 15t a na część 10t. I przy wyższej dawce ziemniaki wyglądają lepiej ale niestety to tylko łęty, plon był niewiele niższy ale skrobia średnio o 2% niższa, a wiesz 2% to jaka różnica w kasie. W mokrym roku nie ma takiej różnicy ale jak trafisz suchy to pomiot lubi palić bo ma dużo azotu.

A jaki robisz stosunek obornika do nawozów azotowych np przy dawce obornika 15t/ha i 10t/ha?

Opublikowano

Ja mam większość ziemi kupionej w ostatnich latach i są one bardzo ubogie we wszystkie składniki, więc pomiot stosuje tak dodatkowo nie ograniczając NPK aby wzbogacić ziemie. Na ziemniaki wszędzie zastosowałem 300kg soli potasowej 150kg fosforanu amonu i 200kg mocznika. Pomiot miał być na całe pole 15t ale widziałem że mi braknie i zmniejszyłem na 10 t.

Opublikowano

Tak właśnie, jak w którymś miejscu jest grubiej pomiotu to rzepak jest wyższy nawet 15 cm. Mimo skracania nie zatrzymasz jego wigoru, ma większe liście i wtedu łatwo o kiepskie przezimiwanie.

Opublikowano

U nas jest ferma kurza w której można kupić obornik kurzy za 30zł za tonę+ cena transportu lub za cały kurnik dać 8 ton słomy a z kurnika wychodzi 4 samochody ciężarowe z przyczepą o ładowności 32 tony.

Opublikowano

W mojej okolicy jest duża ferma drobiu. W tym roku zaczęli sprzedawać pomiot - biorą 750zł z transportem na pole 14t rozrzutnika. Jak myślicie czy opłaca się kupić? Wcześniej czytałem, ze taki obornik ma dużo N i P. Czy wystarczy potem uzupełnić tylko potasem? Pod qq

Opublikowano

Kolego nie warto, zobaczysz niech wezmą na wstrzymane, to za darmo będą oddawać, bo co z tym zrobią, no chyba że mają swoje pola. Ale jak nie to zawalą się tym, u nas za kamaza coś koło 15 ton na pace płaciliśmy 150 zł z dostawą na pole, wiadomo trzeba samemu rozwieść, od dwóch dni walczymy, i dopiero zawaliliśmy 2,5 ha, lecz chyba przesadzamy z nawozem z deka, bo na 1,5 ha wyszło nam 45 ton :), bo na pół ha nie szło wjechać, bo woda stoi jeszcze. Z kolei dziś rozwaliliśmy na hektar 30 ton, myślimy, że trochę za dużo, i tak się zastanawiamy czy 75 ton na trzy ha z groszem nie będzie za dużo, moje zdanie jest takie, że to odwieść na dwa ha kuku, bo tam praktycznie walniemy trochę polifoski 4 w siewnik tzn. z aplikatorem i to wszystko, tylko teraz się zastanawiam ile przyczep tam odwieźć z tych 75 ton. Z kolei mój ojciec nie chce się w to bawić, bo pod kuku mamy jeszcze poplon na kiszonkę, i szkoda go zawalić kurzakiem, choć mamy tak wygospodarowane miejsce po pryzmie starej kuku. Co poradzicie , odwieźć coś z tych 75 ton, czy zostawić, jak odwieźć, to ile ??

Opublikowano

A ja mam za slome kuzaka :P 6 kurnikow na rok czyli jakies 540 ton na rok ;)

OD lipca sie zacznie bo remontowali kurnik jeszcze zaladuja mi na przyczepe :)

Moge brac jeszcze od 2 innych co sa w mojej okolicy ale tam za slome ale trzeba samemu ladowac :)

Tylko sie glowie ile go dawac :)

Najlepiej to bedzie jak porobie probki pól i tego gnoju i dam wyniki madrej glowie by mi to ladnie napisala w jakiej ilosci itd co wy na to ???

Opublikowano

panowie wiecie może czy na połowie lipca można bedzie jeszcze się zapisać na obornik kurzy w kleczewie? chciałbym zeby mi przywieźli, mają własny transport? chciałbym tak na początku listopada ten obornik

Opublikowano
Wlasnie tak planuje zrobic bo nie sztuka jest przecholowac :D

Gdzie takie badanie zrobic wie ktos gdzie w Krakowie sie tym zajmuja ???

spytaj na kolowej 3 w stacji chemiczno-rolniczej i piorin tez tam jest.
Opublikowano

A czy ktoś słyszał o szkodliwości sianokiszonek z traw po kurzaku dla krów ?

Stosuję kurzak od kilku lat (na łąki) i coraz częściej pojawiają się komórki somatyczne w mleku :) , bez widocznych zmian wymienia. Słyszałem już kilka razy że to od tego.

Może to być prawdą?

Opublikowano

no to ja sie moge wypowiedzieć na ten temat ;) otóż ja stosuje obornik kurzy w dawce 16 ton na ha oczywiscie to są same pyry bez słomy ;)to jak dawałem to pod pszenice, to jak jak tylko wyszla z ziemi tylko taka ladna zieloniutka była że szok :P sąsiad miał obok zasianą wczećniej pszenice , to moja po oborniku szybciej wyskoczyla niz jego siana 3 dni wcześniej :D ale u niego to ostatnio ta ziemia widziala obornik ze 3-4 lata temu :/

Opublikowano

A jak wytłumaczyć fakt iż moja jest zielensza i większa ?? B) jestem młodym rolnikiem (a nawet nie B) ) ale juz mam jakąś tam wiedze na temat rolnictwa B) ale brak doswiadczenia daje sobie znac B) staram sie uprawiać ziemie książkowo B) tzn. kiedy każą siać to sieje , czasami brak info w książkach , to siegam tutaj B) sam też coś daje od siebie i wypowiadam sie w tematach, z którymi mialem do czynienia B)

Opublikowano

ja kupowałem pomiot od niosek z fermy koło zielonej góry w kwietniu zeszłego roku po 10 zł za tonę.do tego transport to wyszło 24 zł.bo mi woził usługowo traktor z 2przyczepami po 8 ton.kupiłem 160 ton.tydzień wożenia.dawałem 25 ton na hektar.i rozrzucanie z ładowaniem też usługowo 2000zł.przyorałem dopiero po 7 dniach.a jak zrobiłem wyniki na azot w czerwcu to miałem od 600 do 1000 kg azotu.

Opublikowano

Ja ostatnio mialem sie wybrac na fermy do Kleczewa ale tak zasypalosniegiem ze nie ma szans wozic pomiot...!Ale musze sie do nich bryknac i pogadac co i jak.Jesli bede cos wiedzial dam znac!!! :)