Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

@DanielFarmer chyba coś musiałes źle policzyć ;) nie możliwe żeby była aż taka różnica.

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

4.09 tłuszcz 3.49 białko ilość 43 tys.
Pedro licz bo ja też jestem ciekawa. Chociaż tak naprawdę u nas płacą za kazeine, no ale porównać można. ;)
Parametry z tamtego m ca bo z sierpnia jeszcze nie mam ;)

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

A na początku roku było tak, że to Mlekpol płacił więcej. ;) No i pamiętaj że mamy minus 7 groszy na fundusz. A Wam chyba nie zabierają nic z ceny.
Więc jest podobnie ;)

Opublikowano

W mlekovicie po tej podwyżce jest teraz proste liczenie, tłuszcz 10 gr, białko 10 gr

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Ceny są dobre i nie ma co narzekać. Teraz trzeba tylko mieć nadzieję żeby gorzej nie było. ;)

Opublikowano

O w morde 10gr...? u nas białko 11gr...
Zosia nie wiesz jak jest apetyt rośnie w miarę jedzenia ;) niedawno doszedł nowy kredyt chce szybko spłacać i albo korzystamy z mgr albo rzucam krowy ciężka decyzja...
Niektórym nawet i przy niskiej cenie odbija. Wieczorem poszukam to wrzucę filmik jak mądrze prawi piątniczanin o którym pisałem, ze kupił 70jalowek.
A co by było teraz gdyby ruski brał oficjalnie... mlekpol dalej daje na wschód bo co miesiąc paczka przymusowa z etykietami rosyjskimi. A podobno dużo idzie półproduktów na Litwie przerabiaja i dają do Rosji

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Pedro każdy chce inwestować ale wszystko w miarę możliwości i każdy chce mieć jak najwięcej, ja to rozumiem. :) U mnie w okolicy cztery obory powstają z czego dwie to taki przeskok z 20 krów na 100, cena za litr jest dobra teraz, a co będzie jak spadnie znów do 1zl. Nikt o tym nie myśli. W klasie u syna są dzieci takiego "bambra" co na 15 ha pobudował obore za miliony, a teraz oddaje 100 l na odbiór, maszyny zabrane przez bank, komornik na ziemi i domu łapę trzyma... i co dalej? Co dzieciom po sobie zostawi? Nie szydzę z takich ludzi jest mi ich żal, ale czasem dobrze jest się zatrzymać i chłodno o tym wszystkim pomyśleć.

Opublikowano

Ja przeskakuję z 50 na 100 krów i wiem, że nie będzie łatwo. Chociaż jestem pewna swojej mleczarni.  ;) No i paszy mam na te 100 krów. Tylko muszę kupić dobre pierwiastki.  :rolleyes:

Opublikowano

Najgorsze co może być to podwoić produkcje z dnia na dzień, no bo inna organizacja jest przy 50 krowach a inna przy 100. Na swoim przykładzie mogę powiedzieć że po dokupieniu 50 sztuk i wstawieniu robotów był czas że nie wychodziłem z obory, na szczęście to było przejściowe :-D. A zwiększając stado na kredyt to się mija z celem

Opublikowano

Wiem, że się mija z celem, dlatego tylko 10 sztuk chcę kupić, bo w najbliższym czasie 10 mi się zasusza. Moja młodzież będzie sukcesywnie dochodzić.  ;) I jakoś mniej się boję tych 100 w nowych warunkach niż 50 w obecnych, gdzie siedzę w oborze jednorazowo 4 godziny.  :)

Opublikowano

No ja rozumiem, obora może być na kredyt (nawet musi) ważne żeby mieć własny materiał na remont a jeszcze lepiej jak się jałówki sprzedaje mi 1/4 kredytu na obore spłacają jałówki ;)

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Myślę, że akurat sobie dobrze to policzyłaś i Cię na to stać. ;) Ja np z zazdrością patrze na te piękne budynki, ale muszę się cieszyć z tego co mam, trudno bo teraz mnie na nic lepszego po prostu nie stać. Krowiarka a kto Ci halę wyposaża?

Opublikowano (edytowane)

GEA i właśnie tracę na nich cierpliwość.  ;[ Hala prawie kompletna, ale zgarniacze pogubili po drodze z Holandii. Już nie mam siły poganiać swojego dealera, najgorsze są ostatnie chwile na starym, gdzie już odsetki lecą, budynek stoi i nie można się przeprowadzić, bo jedna z firm się ślimaczy. Dostawy przyszły niekompletne, żeby nie parametry tej akurat hali to powinnam wziąć od konkurencji. Każdemu mogę polecić pana Jacka Szczukę jako firmę budowlaną. Nie byłam z nim umówiona na kostkę, ale okazało się, że w takie bajoro żadna mleczarka nie wjedzie i zorganizował mi ekipę do kostki na już.  :)

No ja rozumiem, obora może być na kredyt (nawet musi) ważne żeby mieć własny materiał na remont a jeszcze lepiej jak się jałówki sprzedaje mi 1/4 kredytu na obore spłacają jałówki ;)

Robcio może masz pierwiastki na handel? Ja też w przyszłości będę handlować jałówkami. ;)

Edytowane przez Krowiarka
Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Już chyba wiem kto się tak ślimaczy ;) ale z nimi to tak zawsze...

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

A jak skończą robotę to będziesz zaj....cie zadowolona

Opublikowano

Ja w tamtym miesiącu w mlekpolu przy słabych parametrach: białko 3,2, tłuszcz 3,7 i 12 000 litrach miałem 1,47 brutto więc teraz powinno być około 1,52 -1,53 brutto. Pedro2 z podwyżka we wrześniu to pewne info?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v