Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

wskażcie mi proszę kto potwierdza, iż dana działka znajduje się na obszarze NATURA 2000, muszę dostarczyć takie oto zaświadczenie jako załącznik do wniosku dla działania Modernizacja gospodarstw rolnych, lecz nie mam pewności czy powinienem zgłosić się do wójta czy też do wojewódzkiego konserwatora przyrody

Opublikowano

Wojewódzki konserwator przyrody.

Napisz podanie o wydanie zaświadczenia o położeniu działek (wymieniasz numery) z obrębu (nazwa obrębu) gmnina, powiat

na obszarze natura2000.

Konserwator wyda Ci papier z numerami działek które leżą na obszarze n2000 i będzie tam wymienione z jakiej racji został tam stworzony obszar natury2000.

Opublikowano

Witam chciałbym się dowiedzieć jakie są wymogi jeśli mam ziemie na obszarze NATURA 2000 i mam tam posiane zboża (rzepak, pszenica). I czy jeśli mam działke ok. 1 do 5ha to czy skłądając wniosek na PROW przyznali by mi te 60% z tytułu NATURA 2000 ???

Mam nadzieje że pytanie sformuowałem dość treściwie... Bardzo proszę o szybką odpowiedź :)

Opublikowano

pytanie treściwe, lecz dane niezbyt wyczerpujące, otrzymasz zwrot w wysokości 60% kosztów kwalifikowalnych, jeśli ponad połowa użytków rolnych w twoim gospodarstwie jest położona na obszarze NATURA 2000 (całkiem zgodnie z rozporządzeniem)

Opublikowano

jakie maksymalne ograniczenia mogą wynikać z położenia gruntów rolnych na obszarze NATURA2000, czytałem kiedyś w GW, że rolnicy z małopolskiego zostali zmuszeni do ręcznego wykaszania TUZ`ów na terenie zalewowym, gdyż nie mogą tam wjeżdżać maszynami; wskażcie mi proszę z czego wynikają te ograniczenia i w jaki sposób można się z nimi zapoznać (dla danego obszaru NATURA2000)

Opublikowano

Witam,

Jestem akualnie po studiach. Mam okazje do zakupu ziemi w dobrej cenie. Jest to 100 ha, głównie jest to 3 klasa ziemi. Teren objęty jest w 80% programem natura 2000, ptak który jest obięty ochroną to derkacz. Program jest do 2018 roku do ziemi jest prawie 250 tyś zł dotacji rocznie. Na tej zimi są trawy i konicznya, które raz w roku są scinane.

Mam takie pytanie do Państwa jak będzie wyglądała sprawa jak skończy się ten program natura 2000, w roku 2018, czy mógłbym przekwalifikować ziemie na rolną abym mógłbym uprawiać na niej uprwy, przykłodowo żyto czy ziemiaki lub inne. Czy to że ten teren jest obiety naturą 2000 nie będzię blokował możliwośći upraw po roku 2018??

Z góry dziekuję za inforamcje

Pozdrawiam

Opublikowano

przejżalęm oferte działki opisane są jako łąki trwałe ale nie ma info że jest to TUZ,

program który je obejmuje to 4.1 ochrona ptaków i siedlisk lęgowych 

Czy będzie możliwośc przekształcenia?

Wydaje mi się że nie ;/

Opublikowano

TUZ to właśnie trwały użytek zielony , czytaj łąka trwała 

pakiet ten właśnie realizowany jest na łąkach trwałych bo tylko do takich można dostać dopłatę  z tego programu 

nie obejmuje on gruntów  ornych 

Opublikowano

ok rozumiem.

Jak Pan sądzi warto się tym interesować??

cena za hektar to  18tyś

do 2018 jest prawie 250 tyś dopłat  rocznie, zostały jeszcze 4 lata czyli prawie 1 milion  się zwróci,

Tylko co póżniej od 2018 można wnioskować o przedłużenie pakietu o kolejne 5 lat?

czy tylko do roku 2020 jak trwa PROW?

z tego co wycyztałem to ma być również dywersyfikacja do 20ha albo 30ha

Opublikowano (edytowane)

dokładnie Ci nie doradzę bo nie wiem , trzeba poczytać , ale z tą kasą to nie wiem czy oby na pewno ? bo się trochę  pozmieniało i może być tylko do 20 ha dopłata ,tak jak w pakiecie ekologicznym 

radzę dobrze się zorientować bo to nie koniecznie taka okazja  ;)

powinno tu być parę tematów do przejrzenia 

http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2007-2013/program-rolnosrodowiskowy/program-rolnosrodowiskowy-kampania-2014/zasady-przyznawania-platnosci-kampania-2014.html

Edytowane przez kozulek2
Opublikowano

Licz z tym że to jest zapewne torf i jak będzie mokry rok to nie skoszisz ani razu także musisz mieć plecy w agencji bo przy takiej ilości to kontrola murowana co rok

Opublikowano

mam podobną ilość łąk ptasich i nigdy nie miałam kontroli z ARiMR (6 lat) więc ilość hektarów nie ma wpływu na kontrole, trzeba sprawdzić czy łąkę faktycznie da się kosić, jak to wygląda na geoportalu, rowy melioracyjne itp. Co będzie po 2018 nie wiadomo, na razie sa nowe programy do 2020, w których nadal będą dotacje do łąk, ale co się wydarzy z UE  do 2018 roku nikt nie wie ;)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

gospodarstwo 60 ha w tym 24 ha TUZ na NATURA 2000, zadnych siedlisk cennych przyrodniczo nie ma, do tej pory wszystko bylo orane. Czy teraz bede musial z tych 24 ha zrobic łaki?

Opublikowano

gospodarstwo 60 ha w tym 24 ha TUZ na NATURA 2000, zadnych siedlisk cennych przyrodniczo nie ma, do tej pory wszystko bylo orane. Czy teraz bede musial z tych 24 ha zrobic łaki?

czy się wyjaśniło czy trzeba łąki zrobić z tuzu na naturze 2000? jak sklasyfikowane te 24ha sa? ps i ł czy coś ornego ale uzytkowanego jako łąka?

Opublikowano

a ja mam około 1 ha TUZ i 3-4 razy rocznie scinam zbieram niekiedy czy opłaca się wpisywać ten 1 ha w naturę 2000? pomoże ktoś wyjaśnić na priv>(możliweW

wynagrodzenie pieniężne)

Opublikowano

nie jest cenny, ale działka z drugiej strony jako cenna jest :) taka głupota, a jeszcze większa że po sąsiedzku przekształcił chłopak na budowlane, więc było by głupie jak by nie można było orać, ale lać beton na niej już można

a ja mam około 1 ha TUZ i 3-4 razy rocznie scinam zbieram niekiedy czy opłaca się wpisywać ten 1 ha w naturę 2000? pomoże ktoś wyjaśnić na priv>(możliweW

wynagrodzenie pieniężne)

jeśli jest położna działka na natura2000 to jest automatycznie wpisana, zresztą ta sama dopłata jak inna na terenach poza n2000 jedynie RŚ trochę wyższe, ale do 1ha to sie nie kalkuluje

Opublikowano

Ciekawi mnie czy mozna laki cenne przyrodniczo naprawiac po poryciu przez dziki?Jesli nie to z kad msmy brac pasze dla swego bydla?Jezeli nic nie mozna na nich robic to moze one juz nie sa nasze?

Opublikowano

czy aby na pewno w ewidencji gruntów i budynków jest oznaczenie jako łaki trwałe lub pastwiska  od kiedy te grunty sa zgłoszone do dopłat jako łaki  te dane sa ważne