Skocz do zawartości

Fendt naj naj naj, ale dlaczego?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jestem podobnego zdania co statek. Pokazy u rolnika są lepszym rozwiązaniem , na zachodzie dawno już tak jest. Jak chcę kupic ciągnik to jadę do dilera biorę na kilka dni i pracuje u siebie tym czym chcę. Nie pasuje, to odprowadzam i jadę do innego dilera, ale u nas to chyba nie prętko tak będzie. Choć jeszcze kilka lat wstecz to na wystawach wyszystkie ciągniki były pozamykane, dziś już jest inaczej.

Opublikowano

Witam znających się na ciągnikach Fendt uczestników forum. Mam pytanie do Was jakiego oleju dolać do skrzyni biegów mam Fendt-a 312 z 1996r.?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz.

Opublikowano

Do typu 312 TYLKO i WYLACZNIE SAE 85W-90 /SAE 80W-90 lub SAE 90 o specyfikacji API-GL 5. Zadnych olejow typu STOU. Do ciagnikow mniejszych z typu 307-311 STOU jest dopuszczalny.

Opublikowano

temat dotyczy dlaczego jest najlepszy wiec sie wypowiem jako mlody user 412-tki:)

brona 20-tka 8 pól spalanie na areale 30ha 8,5l/h (nie hektar)co jest smiesznym w moim odczuciu wynikiem:) komfort jazdy jest nie do opisania w porownaniu z JD 6430 AQP (takiego bralem pod uwage przy zakupie)

przy beczce 8400l spokojnie 6,5l/h (głównie transport)

siew wczoraj spalił 9,6l/h (ares l/z, 2 rzedy zebow packer i famarol 3m) nie chce innego ciagnika

Opublikowano (edytowane)

Najlepsze parametry techniczne i wyglad to ma piekny a zwlaszcza jak jest w czarnym kolorku

Edytowane przez Sebastian122
za nastepny taki post wstawie ci bana, jak nie umiesz pisac po ludzku i nie masz zadnych konstruktywnych argumentow, to sie nie udzielaj!!!!!!!!! fendtowskie ego sobie w buty schowaj, moze wtedy troche urosniesz
Opublikowano

temat dotyczy dlaczego jest najlepszy wiec sie wypowiem jako mlody user 412-tki:)

brona 20-tka 8 pól spalanie na areale 30ha 8,5l/h (nie hektar)co jest smiesznym w moim odczuciu wynikiem:) komfort jazdy jest nie do opisania w porownaniu z JD 6430 AQP (takiego bralem pod uwage przy zakupie)

przy beczce 8400l spokojnie 6,5l/h (głównie transport)

siew wczoraj spalił 9,6l/h (ares l/z, 2 rzedy zebow packer i famarol 3m) nie chce innego ciagnika

To jest nie do osiągniecia przez np. John deera chodzi mi o spalanie( w lekkich pracach)

I Fendt to idealne dopracowane i dopasowane podzespoły takie jak silnik , skrzynia itp. Dlatego Fendt jast wg mnie naj...

Opublikowano

30% może nie ale 20 tak. Nawet w samochodach osobowych są takie różnice. Na szczęście np. przy VAGach mając odpowiedni fejs można sobie to poprawić i przybliżyć dokładność :rolleyes:

Gość Profil usunięty
Opublikowano

W osobówce nawet jest 20%. pytanie czy komp podaje spalanie średnie czy chwilowe?

Opublikowano

chwilowe to w ogole jest tylko orientacyjne, ja pisalem o srednim. fachowiec od sterowania silnikami tak mowil, nie potrafie powtorzyc dlaczego sie dokladnie tak dzieje. moje wnioski wyciagam tylko z obserwacji zuzycia paliwa, ktore sie pokrywaja z jego slowami.

Opublikowano

W dół-pochylenie stoku biggrin.gif -podobnie jak w Fendtcie-mój znajomek ma dwa-309 Ci i 714 i klnie się że żadnego więcej na podwórku widzieć nie chce-309 służyło bezawaryjnie parę lat (teraz z kolei często coś pada)-714 jest inne-tam awarie zdarzają się na okrągło...(jakby coś to też lubię Fendta chociaż mam JD)-więc nie pisz proszę że jest bezawaryjny-bo nie każdy Ci uwierzy...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Czy przypadkiem spalanie chwilowe nie jest mierzone bez odliczania powrotu do zbiornika?

Opublikowano

To sporo tych wadliwych wypuścili bo w warsztacie w mojej wiosce już w dwóch 309ci sprzęgło robili ,a w 412 uszczelkę z pod głowicy wydmuchało ,ale w tym wypadku to była wina użytkownika .

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Przecież 309Ci ma sprzęgło Turbomatik przez wielu uznawane za "niepalne". :rolleyes:

Opublikowano

"Niepalne"??? Mozesz je szybciej zniszczyc niz ci sie wydaje, a poza tym masz jeszcze zwykle sprzeglo. Trzeba wypracowac sobie technike jazdy i pamietac o tym ze ma sie wlasnie takie cacko jak turbomatic. Jesli umiesz dobrze pracowac ze sprzeglem turbomatic to normalne sprzeglo jest praktycznie niezniszczalne.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To dziwne, bo w założeniu Turbomatik miał niwelować szarpnięcia i jazdę na pół sprzęgle. :rolleyes: Czyli puszczasz sprzęgło i reszta robi się sama.