Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

jesli chodzi o akumulatory to połowa ,,zycia'' akumulatora zalezy od stanu instalacji elektrycznej i obsługujacej go osoby, niezależnie od nazwy firmy która go wyprodukowała. w tej branży mam doswiadczenie gdyż na codzień spotykam ludzi który o akumulatorze i jegoobsłudze pzypominają sobie jak niepali sprzet a jest to bład kazdy akumulator nalezy doładowywać każdy rozrusz to pobór pradu a wiec skad ten akumulator na brać ten prad jesli ktoś tylko pali i zaraz gasi sprzet.

Opublikowano
Żelowe są najlepsze np. CENTRA FUTURA. Mają bardzo niską rezystancję wewnętrzną, wysoki prąd rozruchowy także w impulsie, niskie samorozładowanie czyli praktycznie same zalety. Mają też jedną wadę: CENĘ. ;)

A z tradycyjnych akumulatorów też polecam CENTRĘ, zwłaszcza w wersji HEAVY DUTY. Są naprawdę bardzo wytrzymałe.

Akumulatory centra futura nie są akumulatorami żelowymi!

Opublikowano

wybaczcie panowie ale akku z ZAP Piastów omijam szerokim łukiem. Oryginalne sprze 15 laty owszem były dobre ale:

- C385 - wytrzymały krótko bo od zakupu robiły problemy a wcześniej ten ciągnik palił z jednego 12V,

- w U902 stryjka padły po 3 latach, sam się zdziwił bo wziął właśnie ZAPy bo poprzednie wytrzymały mu bardzo długo.

Do C330M mieliśmy brać ZAPy ale w jednym z autek którym czasem jeździmy padł ZAP - zastąpiła go CENTRA FUTURA. Nigdy więcej ZAPa

Opublikowano

nigdy więcej sznajdera nie kupie, 2 razy się nabrałem wytrzymują tylko gwarancje i padają!!!centre mam w 30tce sam nie wiem ile i w zimę kręciły jak głupie,MIR36 masz swiętą racje

Opublikowano

Witam, chcę zwrócić uwagę, iż akumulatory Sznajder nie są niemieckie, tylko produkowane przez firmę ZAP Piastów a nazwa pochodzi od nazwiska prezesa i właściciela firmy.

Natomiast akumulatory Heavy Duty mają większą wytrzymałość, poprzez zastosowanie specjalnego separatora kopertowego – zapobiega skutecznie opadaniu masy czynnej na dno akumulatora, a zastosowany system antywibracji - zapewnia dłuższą pracę w trudnych warunkach.

Ogólnie polecam Centre, dobry stosunek ceny do jakości.

Opublikowano (edytowane)

Mam w ciapku Steel Poweru idzie już drugi sezon w zimie miałem tylko raz wymontowane po czym trochę podładowałem i zamontowałem do ciapka do dziś dnia nie zaglądałem a zimą -15 ciapek w stodole ze dwa tygodnie nie palony nie przelewany woda przekręcił parę razy i gadał a mrozy były po -25 i nic im się nie stała także na dzień dzisiejszy na autoparta nie narzekam no ale jak ja bym miał kupować to z pewnością Centra ;) a że przy zakupie ciapka siedziały takie jakie siedzą i jeszcze dostałem gwarancje to narzekać nie będę :D

Edytowane przez damjan15
Opublikowano

Ja od niecałego roku testuję akumulatory ukraińskie firmy Forse. I szczerze powiedziawszy, że zaskoczyły mnie, bo zimą 3 miesiące ciągnik nie odpalany, akumulatory nie ładowane ani nic, narażone na niską temperaturę, a one działały jak nowe, rozrusznik kręcił jak latem. Teraz też kupiłem następnego nowego 12V 92Ah do kombajnu.

Opublikowano

Witam, z moich obserwacji wynika, że większość z nas o akumulatorze przypomina sobie dopiero jak maszyna nie pali. Podstawą montowania akumulatora w pojeździe jest sprawdzenie ładowania, stanu klem i przewodów, najlepszy akumulator można zepsuć ( autopsja ), poza tym akumulator powinien być doładowywany, aby nie pracował w stanie rozładowania. Niestety alternator nie jest w stanie naładować akumulatora w dobie stosowanej w maszynach elektroniki.

A tak na marginesie kto czytał warunki gwarancji na akumulator?

Opublikowano

witam , które najlepsze akumulatory właśnie zadaję sobie to pytanie. miałem zaufanie do akumulatorów jenox poprzednie egzemplarze tak z 7 lat dawały radę ale ostatnio zakupione do c-360 6v ,165A 02-2008 totalna klapa w listopadzie ledwo kręciły dziś nawet nie zipną myślałem że rozrusznik ale okazało się inaczej . czytając posty to centra zbiera laury kilka lat do tyłu w osobówce miałem 5 lat wytrzymał i zauważyłem że są jakby 2 rodzaje z centry , ostatnio rozmawiałem z gościem który robi w tym temacie , o jenox nawet słyszeć nie chciał pytam jaką firmę poleca rozłożył ręce że nie ma dodał że 4 lata to i tak dobrze bo najczęściej po gwarancji siadają .i mam dylemat co wybrać żeby z 6 lat pocieszyły .towarzysze pomożecie

Opublikowano

Nie będę oryginalny i też jestem za centrą. W aucie 3 rok, w c-330 5 lat, c-360 7 lat, bizon 3 lata. Wszystkie są jeszcze sprawne i maszyny palą bez problemów. Wcześniej w kombajnie miałem AutoPart 8 czy 9 lat także też nieźle tyle, że już chyba nie ma tej firmy. Z resztą centrę też przejęło Exide.

Opublikowano

Sprowadziłem ciągnik 75km z Niemiec kilka lat temu. Był w nim akumulator Banner bull power , w życiu nie trafił mi się lepszy akumulator. Nie znam dokładnych danych bo nie ma już etykiety tylko naklejka testowa z 2003r. Jest on wielkości oryginalnego 6V z C330. :) pali na nim wszystko, ciągniki, transit diesel, nawet deutz 6cyl w kombajnie. Ogólni w życiu nie kieruje się najwięcej marką tylko krajem pochodzenia produktu. Jak wiadomo Polska to rynek zbytu towarów trzeciej kategorii po cenach pierwszej :lol: znajomemu padł Bosch kupiony w Polsce po 3 latach....

Opublikowano

AutoPart jest w sprzedaży ja do ich akumulatorów nie mam zaufania miałem w osobówce i przy traktorze góra 4 lata wytrzymały , akumulatory które ledwie wytrzymują 4 lata to praktycznie po 3 jest już złom jest różnica 4 a 7 , nikt mi nie powie że to wina instalacji bo jak w miarę jest zadbana i akumulator dopatrzony a służy 3,4 lata a następna sztuka da radę 6,7 lat

Opublikowano

Naładowany akumulator to zadowolony akumulator.Kontrolujcie prąd ładowania,za mały źle za duży też źle.Dobry alternator,plus od czasu do czasu doładowanie prostownikiem,zwłaszcza zimą to dłuższy żywot akumulatora a więc oszczędność.