Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. mam pytanie może trochę głupie ale :) ... jak w claasie mercatorze wymienia sie sita ? :) jestem świeżym posiadaczem tego sprzętu i chciał bym założyć w nim podłużne sito bo ma założone o oczku 6mm i jak sie przyjrzałem to z głupiałem :) jak to sie robi??? :?: pozdrawiam i liczę na szybka odpowiedz :)

Opublikowano

witam jak chcesz wymienic sita to musisz odkręcic takie motylki co sie znajdują nad zaluziowymi jakiesz 50 cm od końca sita górniego i spóścic na duł klape

Opublikowano

Witam.Poszukuję wymiaru otworów w sicie podłużnym(fasolce) muszę dorobić takie sito i z tego co mi wiadomo to ma średnicę 5 lub 6 mm,niestety nigdzie nie znalazłem długości tego otworu, czy ktoś z AF ma wiedzę na ten temat. Mam Mercatora75.

Opublikowano
Witam.Poszukuję wymiaru otworów w sicie podłużnym(fasolce) muszę dorobić takie sito i z tego co mi wiadomo to ma średnicę 5 lub 6 mm,niestety nigdzie nie znalazłem długości tego otworu, czy ktoś z AF ma wiedzę na ten temat. Mam Mercatora75.

Witam ;) te otwory maja wymiary 6mm na 25mm :D

Co do sit to sita muszą być poprzecznie, jak sprawdzałem dziś wymiary sita fasolkowego dla kolegi Ferdka1 to tak właśnie miałem je ustawione :) pozdrawiam i polecam się na przyszłość :)

Opublikowano

dzięki @kamil,wymiary i ustawienia otworów wysłał mi kolega @farmer7745

dodam że sito do Mercatora75 (nowe 5,5mm x 25mm) zrobione na zamówienie kosztowało 160zł+przesyłka 65zł zamówiłem 5 maja a 13maja odebrałem

Opublikowano

A sita od mercatora 50 są mniejsze od sit mercatorow 60, 70 bądź 75? Bo mi się wydaje że nie. Nie wiem bo z mercatorem 50 nie miałem nigdy do czynienia ale wydaje mi się że są takie same. Mercator 50 różni się chyba tylko liczbą cylindrów w silnikach:)

Opublikowano

A mi za sito do rzepaku zaśpiewali 600 zł ,więc wiertło 4 i do roboty.Blachę dałem dogiąć i dociąć u fachowca[60 zł].12 tysięcy otworów =jeden dzień roboty=trzy zużyte wiertła i sito gotowe ;):D

Opublikowano
A sita od mercatora 50 są mniejsze od sit mercatorow 60, 70 bądź 75? Bo mi się wydaje że nie. Nie wiem bo z mercatorem 50 nie miałem nigdy do czynienia ale wydaje mi się że są takie same. Mercator 50 różni się chyba tylko liczbą cylindrów w silnikach:)

Z tego co się dowiedziałem jak w tamtym roku szukałem sita do rzepaku do mojego mercatora 75 to sita właśnie do mercatora 75 są inne a niżeli w mercatorach 60 i 50. Nawet po jedno pojechałem i okazało się że jest mniejsze, koleś twiedził że od 70 powinno pasować a niepasowało. Kiedyś też widziałe ogłoszenie w którym koleś chciał sprzedać sita od mercatora 60, miła podane wymiary tych sit i były inne niż u mnie w 75 mniejsze. Nie wiem czym się dokładnie różni mercator 75 od 60 i 50 ale napewno ma dłuższą dupe.

Opublikowano

w instrukcji obsługi Claas Dominator 85 a więc podobny do omłotu zbóż w tym owsa po niemiecku "hafer" jest takie samo czyli fasolka inne jest tylko ustawienie szczeliny bęben klepisko no i prędkość obrotowa bębna :)

Opublikowano

Ja zanim dorobiłem "fasolkę" to sezon jeździłem na 12 i było ok. Jak go kupiłem to w komplecie dostałem 12 i 16 więc wielkiego wyboru nie miałem. Obecnie jak młócę i zboże ma zostać przeznaczone do siewu to zdecydowanie zakładam fasolkę. Ja nie sprzedaję zboża wszystko przerabiam w gospodarstwie więc jak będzie troszkę plewy w zbożu to Mi to nie przeszkadza i za każdym razem nie zmieniam sita.

Opublikowano

Tak trafiłem na ten temat i postanowiłem że napisze. Obecnie mam zamontowane sita z prostokątami o wym ok 5x20mm. I przy najkorzystniejszym ustawieniu żaluzjowych i wiatru to gubił dość sporo.. Wiec może będzie lepiej założyć te z oczkami o średnicy φ12? może straty nie będą aż takie..? Czekam na odpowiedź.

Opublikowano (edytowane)

Witam mam dziś do zaoferowania POLSKIE instrukcje obsługi do kombajnów CLAAS:

-Mercator

-Mercator 50

-Mercator 60

-Mercator 70

-Mercator 75

-Mercator S

Instrukcje zawierają wiele fachowych porad oraz ciekawostek dotyczących obsługi-

Twojego kombajnu !!!

Instrukcja to niewielki koszt a na przykład:

-złe ustawienie sit może nas przy dzisiejszych cenach zboża o wiele więcej kosztować.

-nieodpowiednia obsługa,zastosowanie nie odpowiednich środków smarnych lub olejów może doprowadzić do poważnej usterki (duże koszta finansowe,strata cennego czasu podczas żniw)

Ustaw oraz obsługuj swój kombajn prawidłowo według instrukcji- a nie będziesz wiedział

co to znaczy nawet AWARIA KOMBAJNU !!!

Instrukcje podzielone są na działy:

-Wskazówki ogólne

-Przed uruchomieniem

-Regulacje podstawowe i omłot

-Tabele (tabele:sit ,omłotu,środków smarnych,przeglądów)

-Jak młócić każde rodzaj zboża (z jakimi ustawieniami)

-Silniki

-Dane Techniczne

Instrukcja są w języku POLSKIM wersjach książkowych mają po 150 stron, są w formacie A5, zawiera szczegółowe rysunki i ilustracje.

Posiadamy w ofercie również katalogi części do powyższych modeli kombajnów !!!

Katalogi mają po 300-400 stron i zawierają wiele fachowych ilustracji oraz numery katalogowe wszystkich części. Katalogi są bardzo przydatne podczas każdej naprawy !!!

pozdrawiam

KONTAKT

E-mail:INSTRUKCJEROLNICZE@INTERIA.PL

Tel.516370377

Edytowane przez CETOR
Opublikowano

Postaram się wyrzucić z siebie doświadczenia z 20 letniego użytkowania kombajnów, w tym merkatora.

Podłużne - można sobie wsadzić, zaraz się zatyka kłosami i zamiast czyścić to się "wozi"

16 - tylko groch

6 - trawy, rzepak

12 - uniwersalne, nie trzeba zmieniać.

Ale nie to jest najważniejsze. Najważniejsze są wiatry (nie za duże - wyrzuca, i nie za małe - nie czyści) które trzeba dostosować do zanieczyszczenia (tylko delikatne zmiany). I przede wszystkim żaluzje.

Pierwsze (to szersze) musi być praktycznie zamknięte (inaczej się zanieczyści) bo jego zadaniem jest przechwytywanie prawie czystego zboża

licząc od strony dźwigni

4 nacięcie - żyto, pszenżyto, pszenica

3 nacięcie - owies, jęczmień, strączkowe

Potem są duże oka które "łapią" kłosy

Druga żaluzja. Trudno to wytłumaczyć, ale łopatki powinny być ustawione pod kątem max. 45 stopni - min. 30. Zaczynamy od górnego ustawienia i w razie zatykania schodzimy niżej

Tu nie ma różnicy w otwieraniu w zależności od rodzaju zboża bo wszystko i tak trafia do podajnika kłosowego. Naszym celem jest tylko ustawienie sita tak żeby nie zbijało się kłosami