Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Aroo22 napisał(a):

To nie tylko kwestia wody. Zbyt wysokie deski przeszkadzają w przycinaniu. Poziom wody opada, wraz z nim tacka z rozsadą i ciężko przyciąć przy deskach. Dobrze jest jak tytoń wystaje ponad. 18cm myślę że będzie dobrze. Osobiście mam więcej i planuje przyciąć deski bo źle się przycina kosiarką.

Mam 20 cm, wody nie dolewam. Nic nie przeszkadza w przycinaniu.

Opublikowano

Ja miałem 18 i 20 cm i właśnie wczoraj przycialem na 14 cm bo mnie wkurzała ilość wody. Pierwsze cięcie rownajace robię mniej więcej jak rozsada ma 8 cm i też przy deskach było słabo przycięty. Musiałem trzymać poziom wody 15cm do pierwszego cięcia żeby tytoń wystawał powyżej desek. Im więcej wody tym więcej roboty od początku,nalewanie,więcej nawozu i więcej wylewania 😁

Aaaaa i lepiej się wietrzy jak jest powyżej desek 

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, dragonmt852 napisał(a):

Z tego co pamiętam to jest to różnica między dolnym a górnym czujnikiem, ja to ustawione mam żeby wilgotność na każdym etapie była taka jak trzeba bo to steruje klapą, ale moge jutro sprawdzić jak mam ustawione

Jak możesz to sprawdź, 4 wyświetlacz to jest chyba Delta tak to się nazywa 

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, tofik420 napisał(a):

Ile masz tac w skrzyni?

35, 210-tek. Pierwsze cięcie robię na 7cm. Oby tylko skrzynie były w poziomie.

Edytowane przez grapen23
Opublikowano
W dniu 19.01.2026 o 15:56, STIG13 napisał(a):

Mieć samą 1 klasę to co najmniej mocno życzeniowe. Jak wychodzi głównie 1-3 to dobrze wychodzi

W zasadzie bez nasion otoczkowanych mocno tracą na potencjalnej sprzedaży

mozna zamowic pulawskie i wyslac do otoczkowania do hiolandii

Opublikowano

Tak jak wyżej napisał grapen i Lipiny najlepiej jak tacki przy cieciu pływają wyżej.raz że że względu na wentylację,jest mniejsze ryzyko że się zgnilec wladuje w rozsadę,a dwa że flance które pływają najbliżej desek będą się wyciągać przez zacienienie od deski,bd słabsze i wiotkie pomimo cięcia jeśli tacą Bd pływać niżej deski.jak.sa baseny w miarę równo do poziomu jest najlepiej i ciąć itd

Opublikowano
36 minut temu, basserman1989p napisał(a):

Tak jak wyżej napisał grapen i Lipiny najlepiej jak tacki przy cieciu pływają wyżej.raz że że względu na wentylację,jest mniejsze ryzyko że się zgnilec wladuje w rozsadę,a dwa że flance które pływają najbliżej desek będą się wyciągać przez zacienienie od deski,bd słabsze i wiotkie pomimo cięcia jeśli tacą Bd pływać niżej deski.jak.sa baseny w miarę równo do poziomu jest najlepiej i ciąć itd

Nie tyle zacienienie co ciepło od nagrzanej folii wyciąga rozsadę 😉

Opublikowano

To i to;p miałem baseny obite czarną folią budowlana i taka zwykłą tunelową podobny efekt był w obu sytuacjach,może na tej tunelowej mniejszy przez transparentność jej.ale efekt wyciągania był w tym i w tym przypadku widoczny.baseny nie są w poziomie i przed cięciem tytoniu muszę dolewać wody.w tym roku raczej nie bd czasu żeby to poprawić skorygować.

Opublikowano
W dniu 18.02.2026 o 06:55, LipinyTabaca napisał(a):

Ja miałem 18 i 20 cm i właśnie wczoraj przycialem na 14 cm bo mnie wkurzała ilość wody. Pierwsze cięcie rownajace robię mniej więcej jak rozsada ma 8 cm i też przy deskach było słabo przycięty. Musiałem trzymać poziom wody 15cm do pierwszego cięcia żeby tytoń wystawał powyżej desek. Im więcej wody tym więcej roboty od początku,nalewanie,więcej nawozu i więcej wylewania 😁

Aaaaa i lepiej się wietrzy jak jest powyżej desek 

Czyli lepiej zrobić niższe deski, powiedzmy 15 cm wysokości? A wody dolewacie w jakim momencie, dopiero jak macie zamiar pierwszy raz ciąć? Dużo ubywa wody powiedzmy od posiania do fazy krzyżyka?