Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, toma188199 napisał(a):

Mam taką 8 sezon. Nabijam dużo ale susze ręcznie (tz klapy otwieram ręcznie przy piecu  ) bo właśnie nie wysychało mi w tydzień jak na automacie leciało. Opalam peletem 

Ja mam 96 taka i trzeeba dobrze dokładać do pieca żeby w tydzień ja wydusić na drewnie ale jest 3 poziomy w gore.sezon tez lecialem na ręcznym sterowaniu i podobny czas suszenia.z tym że kiepski wymiennik jeden rząd płomi niowek i zaraz nad piecem mam olejai wstawiony ale rzadko z niego się korzystam i myślę że jeśli by go wywalić trochę poprawiłoby cyrkulację powietrza.

Teraz, basserman89 napisał(a):

Ja mam 96 taka i trzeeba dobrze dokładać do pieca żeby w tydzień ja wydusić na drewnie ale jest 3 poziomy w gore.sezon tez lecialem na ręcznym sterowaniu i podobny czas suszenia.z tym że kiepski wymiennik jeden rząd płomi niowek i zaraz nad piecem mam olejai wstawiony ale rzadko z niego się korzystam i myślę że jeśli by go wywalić trochę poprawiłoby cyrkulację powietrza. Ale suszy dobrze 

Opublikowano
5 godzin temu, Grzegorz197 napisał(a):

Jakie macie opinie o suszarni Miller 96 wieszaki o wymiarach 107 na 35 na dwa poziomy? Dobrze wysycha w niej tytoń?

Gorzej niż w kiszce. Ogólnie to trochę więcej przebierania z niej jest. Albo lżej nabijać albo skrócić. Przy 76 wieszakach tytoń lepiej wychodził.

Opublikowano
53 minuty temu, grapen23 napisał(a):

Gorzej niż w kiszce. Ogólnie to trochę więcej przebierania z niej jest. Albo lżej nabijać albo skrócić. Przy 76 wieszakach tytoń lepiej wychodził.

Ale masz robiona przedłużkę?u mnie jest na 32 wieszaki na 3 poziomy i do tej pory jeśli nic się nie zatnie sterownik czy jakaś awaria prądu jest ok, jakoś nie ucieka jakość i z sortowaniem jest ok.gorzej jak j polu jest zgnilizna twardzikowa i po wysuszeniu najgorzej wali po 3 górnym rzędzie.kiszke mamy na kosze to z niej jest najmniej parpania z sortowaniem tytoń tak się nie niszczy ,opału sporo mniej i silnik malutki.

Szwagier ma przedlużana 96 i wywalił z niej podłogę to trochę lepiej z dosychaniem ale jednak jest za długa,jak mocniej nabije to punktowo się tytoń potrafi lekko zepsuć.

Teraz, basserman89 napisał(a):

Ale masz robiona przedłużkę?u mnie jest na 32 wieszaki na 3 poziomy i do tej pory jeśli nic się nie zatnie sterownik czy jakaś awaria prądu jest ok, jakoś nie ucieka jakość i z sortowaniem jest ok.gorzej jak j polu jest zgnilizna twardzikowa i po wysuszeniu najgorzej wali po 3 górnym rzędzie.kiszke mamy na kosze to z niej jest najmniej parpania z sortowaniem tytoń tak się nie niszczy ,opału sporo mniej i silnik malutki.

Szwagier ma przedlużana 96 i wywalił z niej podłogę to trochę lepiej z dosychaniem ale jednak jest za długa,jak mocniej nabije to punktowo się tytoń potrafi lekko zepsuć.

W tym roku w 96 padła mi drugiej doby sonda od sterownika wilgotnosciowego,trochę na pałę na ręcznym otwieraniu klap dosuszylo się.rok taki że w każdej mullerce była awaria czegoś,jak nie sterowniki to termostaty,sttczniki spalało....

Opublikowano
Grzegorz197 napisał:

Jakie macie opinie o suszarni Miller 96 wieszaki o wymiarach 107 na 35 na dwa poziomy? Dobrze wysycha w niej tytoń?

Czyli ogólnie nie polecacie, na dwa poziomy jest za długa i jest problem z wysychaniem. Mam ra?

Mam rację?

Opublikowano
31 minut temu, Grzegorz197 napisał(a):

Czyli ogólnie nie polecacie, na dwa poziomy jest za długa i jest problem z wysychaniem. Mam ra?

Mam rację?

W teori możesz pokombinować z rozmiarami szajby na wentylatorze i silniku,w teorii bo mogą częściej siadać łozyska lub przecierać może Ci oś a jeśli w porę się nie zorientujesz to wentylator wjedzie Ci pod podłogę;p. A wymiana osi czy łożysk też jest uciążliwa.z tego co zauważyłem to w te przedłużane wersję ludzie uwazaja z nabijaniem.w kiszkach też jest problem z ostatnimi dwoma wieszakami na górze od drzwi.

Opublikowano
3 godziny temu, basserman89 napisał(a):

Ale masz robiona przedłużkę?

Tak, przedłużana. 2 poziomy. Jest po prostu za długa i mimo zwiększonych obrotów jest lekko gorzej jak w kiszce. Właśnie słyszałem że 96-tka w wersji 3 poziomowej lepiej suszy.

Opublikowano

Znajomy ma 96 dwupoziomowe nie ma żadnych problemów z wysycha iem. Opala peletem.Oczywiście dołożone płomienice. I co ważne  piec poszerzył 30 cm z dwóch stron lewa prawa. Żadnych problemów z wysychaniem, z kolei inny ma zrobione, skrócone i są 3 poziomy i też bajka. Kto kombinuje to i ma spokój. Ja mam długa na pelet i tylko obroty mam zwiększone i też nie narzekam. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, toma188199 napisał(a):

Znajomy ma 96 dwupoziomowe nie ma żadnych problemów z wysycha iem. Opala peletem.Oczywiście dołożone płomienice. I co ważne  piec poszerzył 30 cm z dwóch stron lewa prawa. Żadnych problemów z wysychaniem, z kolei inny ma zrobione, skrócone i są 3 poziomy i też bajka. Kto kombinuje to i ma spokój. Ja mam długa na pelet i tylko obroty mam zwiększone i też nie narzekam. 

Słuchaj. Już dawno nie sprzedałem mniej niż 50% surowca w 1 klasie, ale to nie o To chodzi. Z kiszki liście wychodzą bardziej równomiernie i tyle. Każdy Ci to powie. Jak ktoś nabija lekko to różnicy nie zauważy. Tylko czy przy obecnych cenach prądu i robocizny opłaca się lekko nabijać. To tak samo jak ktoś bajki opowiada że w 96 idzie mu 700 kg pelletu. Z moim doświadczeń znajomi często bajki opowiadają :)

Edytowane przez grapen23
Opublikowano
10 godzin temu, grapen23 napisał(a):

Słuchaj. Już dawno nie sprzedałem mniej niż 50% surowca w 1 klasie, ale to nie o To chodzi. Z kiszki liście wychodzą bardziej równomiernie i tyle. Każdy Ci to powie. Jak ktoś nabija lekko to różnicy nie zauważy. Tylko czy przy obecnych cenach prądu i robocizny opłaca się lekko nabijać. To tak samo jak ktoś bajki opowiada że w 96 idzie mu 700 kg pelletu. Z moim doświadczeń znajomi często bajki opowiadają :)

Ja mam Mullera 96 i śliwińskiego 114. Poszło mi 833 kg średnio peletu. Śliwińskiego mniej zużywa peletu ale liczę z dwóch suszarni. Kiszka jest dobra ale jak masz na kosze. I niech kto chce jak mówi ale tak jest. Nie jeden gada że do załadunku to jest porażka. Nie masz chłopów leżysz. Wolałbym 2x 107 Wieszaki jak te kiszki i nie mieć z kimś ładowac a popularne to już jest w mojej okolicy że każdy pier**li te suszarki. Opinia ogólna, nie tylko moja. Tak jest w mojej okolicy. 

A kolego z tą jedynką to nie ma różnicy czy kiszka czy wynalazek murowany czy suszarnia za 100tys. 

Wszystko odgrywa się na polu. Warunki, nawożenie, nie zrywany w mokro, umiejętność suszenia początkowego stadium. 

Opublikowano

Pewnie przyjdą styczeń luty.poźno zamawiałem to raz a dwa pewnie już nie otoczkujq na dwie partie dowiem tylko jadą zbiorczo jedno zamówienie.kiedys zamawiając początkiem listopada były do 5 grudnia.teraz pewnie w lutym bd.

Opublikowano
W dniu 5.01.2025 o 10:19, basserman89 napisał(a):

Pewnie przyjdą styczeń luty.poźno zamawiałem to raz a dwa pewnie już nie otoczkujq na dwie partie dowiem tylko jadą zbiorczo jedno zamówienie.kiedys zamawiając początkiem listopada były do 5 grudnia.teraz pewnie w lutym bd.

Dzisiaj dostałem odpowiedź, że wysyłka w lutym

Opublikowano
W dniu 19.01.2025 o 13:41, Jarek_ napisał(a):

Witam posiada ktoś pielnik na sprzedaż? (nie wielorak)

Mam pielniko obsypnik 5 rzędowy wzmocniony firmy Dziekan