Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, LipinyTabaca napisał:

Macie juz wszystkie platnosci?? bo u mnie ponad 50k od pekali juz od 2 lutego nie dochodzi  ;) i od chlopakow z paczatku lutego tez brak

U mnie też od Chłopaków z 2go lutego nie ma i z 9go lutego od Pękali a reszta jest

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, basserman89 napisał:

Czy ktoś z was może wyrazić opinie na temat Martiny? Jak waga, klasa , w porównaniu Np do 35.

Edytowane przez tomekk1986
Opublikowano
58 minut temu, tomekk1986 napisał:

Dobra odmiana warto posadzić, wychodzi bardzo ładnie kolorem coś żółty delikatny pomarańcz.u nas 35 wychodzi pomarańcz pełny.nie boi się azotu a jak ja nakarmisz pod korzeń nie robi się wybujala na piaskowych ziemiach jak np Simona tylko nadmiar żarcia puszcza w odrosty górne.w poprzednim sezonie bardzo ładnie wychodziła mogła stać długo na polu natomiast na lekkiej ziemi w przypadku ekstremalnej suszy już tak dobrze sobie nie radzi, upalne końcówki liści a tak to była elegancka w sortowaniu liście w miarę jednolicie kolorem wychodzą po wysuszeniu.

Jeszcze tylko zapomniałeś zapytać czy droga na skupie także powiem że tania jak wszystkie inne:p

z tego co widziałem było sporo ofert nasion resztek na grupie w tym roku więc z jakiegoś powodu spora grupa osób ja wybrała.jezeli by się okazało że Ruby w porównaniu do martiny bd gorzej szedł lub będzie bardziej wymagający przy sortowaniu itd to my pewnie wrócimy do martiny.w tym roku z wagą i klasą fajnie szła naprawdę.nadspodaki i środki można było wieszaki sortować a nie liście 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.03.2023 o 12:52, Miran napisał:

Nawet klasy bardzo podobne jak u grzyba .

Bo to w zasadzie ta sama firma. Polański to bratanek Grzybowej :) 

Czytam tak trochę wasze posty, bo dawno mnie tu nie było... Na piasek w tunelu nie daje nic, piasek nie trzyma nawozu, trochę bez sensu sypać cokolwiek. Ale jak tam kto uważa, są rożne praktyki.   Jak podlewam to daje nawóz w polewaczka. Tak, wiem, spłynie w piasek, ale mimo wszystko trochę w tej ziemi zostanie.  Jakie w tym roku nawozy dawaliście, dajecie pod tytoń? Ja 300 kilo polifoska 5. Odchwaszczanie Bandur 2,5 litra + Command 0,2 na ha. Odmiana Simona juz od kliku lat. Za tyton przelewy tez nie przyszły. Grupa pewnie wrzuciła na lokate. w sumie to jest pseudogrupa. Bo gdyby była hgrupa plantatorów to by sie zyskami z lokaty podzielili ;) Tak samo u Grzyba, niby macie udziały, ale to on kupił 16 ciezarówek, jezdzi siódemką, i ze dwie x5 sa na podwórku, a przeciez jest prezesem grupy ;)  Plantatorzy nie maja z tego nic. no w sumie to 20 groszy wiecej na kilogramie. 

Edytowane przez adek1614
pomyłka
Opublikowano
2 godziny temu, adek1614 napisał:

Czytam tak trochę wasze posty, bo dawno mnie tu nie było... Na piasek w tunelu nie daje nic, piasek nie trzyma nawozu, trochę bez sensu sypać cokolwiek. Ale jak tam kto uważa, są rożne praktyki.   Jak podlewam to daje nawóz w polewaczka. Tak, wiem, spłynie w piasek, ale mimo wszystko trochę w tej ziemi zostanie.  Jakie w tym roku nawozy dawaliście, dajecie pod tytoń? Ja 300 kilo polifoska 5. Odchwaszczanie Bandur 2,5 litra + Command 0,2 na ha. Odmiana Simona juz od kliku lat. Za tyton przelewy tez nie przyszły. Grupa pewnie wrzuciła na lokate. w sumie to jest pseudogrupa. Bo gdyby była hgrupa plantatorów to by sie zyskami z lokaty podzielili ;) Tak samo u Grzyba, niby macie udziały, ale to on kupił 16 ciezarówek, jezdzi siódemką, i ze dwie x5 sa na podwórku, a przeciez jest prezesem grupy ;)  Plantatorzy nie maja z tego nic. no w sumie to 20 groszy wiecej na kilogramie. 

Mam pytanie czy mieszasz te środki razem a potem. mieszasz to z ziemią agregatem

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, adek1614 napisał:

150kg soli potasowej i 300 kg poli 8 w tym roku i wapno magnezowe poszło. Sprawdza ci się takie odchwaszczanie? W sumie to trochę drogo wychodzi. U siebie daję sam command . Jak dajesz bandur i command to nie mieszasz później z glebą?

Edytowane przez Miran
Opublikowano

Z tym że piach nie trzyma nawozu to się nie zgodzę tak do końca ,nie, chyba że ktoś przypadkiem właduje się na "minę" i mu zrzucą pod tunelem ten do tynkowania lub do fugowania/zamulania kostki brukowej (tej takiej politurowanej)to Fakt, jest wyczynem bohaterskim na tym wyhodować rozsadę.dzisiaj wywalalem to z tunelu i w czasie deszczu nawet nie chce to wilgoci trzymać ani nic.lepiej niech będzie lekko ilowaty glinkowaty to bez problemu można po nim sypać azofoske lub yare complex i bd rosło.

A parafrazując wypowiedź co do aut na podwórku to "siódemka czy piątka to samochody które często wybierają prezesi spółek managerowie wyższego szczebla lub jak mawia typowy Polak jeba... złodzieje 

dorobil-sie-jebany-zlodziej-typowy-polak-nosacz-malpa.jpg

Opublikowano

jak posialismy nawóz na piach to nie dało się kontrolować wzrostu korzenie puściły i szedł w górę jak głupi ... dlatego teraz nie dajemy i wszystko podlewany kristalon zielony i jest ok

tacki na piasku

Opublikowano
4 godziny temu, adek1614 napisał:

Tak samo u Grzyba, niby macie udziały, ale to on kupił 16 ciezarówek, jezdzi siódemką, i ze dwie x5 sa na podwórku, a przeciez jest prezesem grupy ;)  Plantatorzy nie maja z tego nic. no w sumie to 20 groszy wiecej na kilogramie. 

Zapomniałeś jeszcze o Range Roverze ahahahahahha

Opublikowano
1 godzinę temu, basserman89 napisał:

Z tym że piach nie trzyma nawozu to się nie zgodzę tak do końca ,nie, chyba że ktoś przypadkiem właduje się na "minę" i mu zrzucą pod tunelem ten do tynkowania lub do fugowania/zamulania kostki brukowej (tej takiej politurowanej)to Fakt, jest wyczynem bohaterskim na tym wyhodować rozsadę.dzisiaj wywalalem to z tunelu i w czasie deszczu nawet nie chce to wilgoci trzymać ani nic.lepiej niech będzie lekko ilowaty glinkowaty to bez problemu można po nim sypać azofoske lub yare complex i bd rosło.

A parafrazując wypowiedź co do aut na podwórku to "siódemka czy piątka to samochody które często wybierają prezesi spółek managerowie wyższego szczebla lub jak mawia typowy Polak jeba... złodzieje 

dorobil-sie-jebany-zlodziej-typowy-polak-nosacz-malpa.jpg

Nie mam u Grzyba, mnie akurat on nie okrada :D

33 minuty temu, grapen23 napisał:

Zapomniałeś jeszcze o Range Roverze ahahahahahha

Tak, zgadza sie :)  

Bandur z commandem mieszam juz 3 lata i jest ok. Z piaskiem zgadzam sie, ten z Podsosniny jest ok, taki glinkowaty. 

Opublikowano

Uuu.u mnie jest jeszcze nie posiane ale ładnie śniegiem zaczyna sypać chyba jednak kolejny sezon będzie gdzie trzeba będzie roślinki ogrzewać.u grzyba też nie sprzedawaliśmy więc nic tam do niego nie mam kiedyś też sadził chyba tytoń.my stosujemy comand i derviniol i mieszamy po oprysku.

Może w tym tygodniu jak zdrowie pozwoli jakieś 50% rozsady ogarnę reszta do świąt powinna być skończona, jak nigdy w tym roku somsiad posiał szybcij odmnie.kurła tak to jeszcze nie było 

OjJ1MNj37ifRnIG2.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, adek1614 napisał:

Tak, zgadza sie :)  

Bandur z commandem mieszam juz 3 lata i jest ok.

Po co tak przepłacać? 2.5 l/ha bandur to przy cenie jaką znalazłem w internecie 614 zl za 5l - daje to 307zł/ha a jak dajesz jeszcze do tego command to już wgl wychodzi kosmiczna kwota. Command w dawce 0.8l/ha przy cenie 690zl za 5l wychodzi duuuzo taniej. Jakie chwasty bierze bandur których command nie bierze?

Opublikowano (edytowane)

obrót na hektarze tytoniu kilkadziesiąt tysięcy a wy chcecie dziadować parę złotych na porządne odchwaszczanie. Po drugie rotacja herbicydów!

Ja robię w tym roku Promanem 3 litry + Command 0,2. Jeszcze myślałem o 2 litrach + Stomp 1,5 + Command

Edytowane przez STIG13
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, STIG13 napisał:

obrót na hektarze tytoniu kilkadziesiąt tysięcy a wy chcecie dziadować parę złotych na porządne odchwaszczanie. Po drugie rotacja herbicydów!

Ja robię w tym roku Promanem 3 litry + Command 0,2. Jeszcze myślałem o 2 litrach + Stomp 1,5 + Command

Dokładnie nie ma co dziadować, widzę u siebie że przydałoby się czymś innym polecieć w tym roku. Masz sprawdzony ten zabieg Proman 3l + Command 0.2l czy pierwszy rok tym lecisz, albo Bandur? U mnie największy problem mam z mleczem , poradzisz coś na to?

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Miran napisał:

Dokładnie nie ma co dziadować, widzę u siebie że przydałoby się czymś innym polecieć w tym roku. Masz sprawdzony ten zabieg Proman 3l + Command 0.2l czy pierwszy rok tym lecisz, albo Bandur? U mnie największy problem mam z mleczem , poradzisz coś na to?

W tamtym roku robiłem Stomp 3,5 + Command 0,3 i było zero chwastów przez cały sezon, oprócz samosiewów rzepaku. Stąd chcę spróbować wersji z metobromuronem. Na mlecze zrób tą wersję ze Stompem

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, STIG13 napisał:

W tamtym roku robiłem Stomp 3,5 + Command 0,3 i było zero chwastów przez cały sezon, oprócz samosiewów rzepaku. Stąd chcę spróbować wersji z metobromuronem. Na mlecze zrób tą wersję ze Stompem

Mówisz o 2l Proman + 1.5l Stomp + command czy stomp 3.5 l + 0.3 command  ? Ile commandu w tej mieszaninie ?

Edytowane przez Miran
Opublikowano
10 minut temu, Miran napisał:

Mówisz o 2l Proman + 1.5l Stomp + command czy stomp 3.5 l + 0.3 command  ? Ile commandu w tej mieszaninie ?

Stomp 3,5 + Command 0,2-0,3 + adiuwant doglebowy. Bez żadnego mieszania gleby po oprysku

Opublikowano (edytowane)

Commandu też nie, stary zabobon. Tylko devrinol można delikatnie zruszyć. Nawet pielnik jak nie trzeba to się nie spieszyć. Każde naruszenie zrywa film na powierzchni gleby

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

U siebie chemi na chwasty nie zmieniamy cały czas jest to samo.przy odpowiedniej agrotechnice chemi dwa przejazdy opielaczem i jest czysto.na dwóch polach zauważyłem że przy zbyt niskim pH i mokrym roku tzw.,chwasty ziem kwaśnych, są nie do zajebania.tytoniu co prawda nie zagłuszyły ale były jak ściółka w lesie.w poprzednim roku i rok wcześniej panie co u nas zrywały pochwaliły że nigdy tak zadbanej plantacji nie widziały, także taka laurka 🥰

Opublikowano (edytowane)

Zły odczyn wpływa na trwałość chemii doglebowej i działa to w obie strony. Np na glebach z pH ponad 7 zbożowy flufenacet rozkłada się dużo szybciej i słabiej działa. Zdjęcie z tamtego roku, jak pryskałem poletka, tak do końca sezonu było mimo dużej ilości resztek ( źle się przykryło po mieszance gorzowskiej )

Screenshot_20230328-135159.png

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Commandu też nie, stary zabobon. Tylko devrinol można delikatnie zruszyć. Nawet pielnik jak nie trzeba to się nie spieszyć. Każde naruszenie zrywa film na powierzchni gleby

Jak ktoś robi rządki pod tyton to najlepiej je zrobić i opryskać commandem?