Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Popieram w całości. Gdyby  nie zapewniali sprzedajemy wtedy na własne ryzyko .Ale to co zrobili to bardzo nie na miejscu .

Edytowane przez Henio23
Opublikowano
1 godzinę temu, Grzegorz197 napisał:

Agrotab ma pierwszą po 28.5 i nie wiem jakim cudem wyszło Ci kolego z VAT po 33. Jaka to stawka? Bo mnie przy 7 procentowej stawce wychodzi prawie 30.5

Od 29,50 zł 7 procent VAT u wychodzi jakieś 32 zł ok pomyliłem się o złotówkę . Ciekawe kto pierwszy przebije magiczną barierę 30 zł. Ci którzy nie spieszyli się ze sprzedażą tytoniu ugrali ale jedyny minus to będzie jak w przyszłym sezonie przyjdzie im sprzedawać tytoń po 21-23 zł jedynka a przyzwyczaili się do 30 zł . 

Opublikowano
1 minutę temu, AndrzejTyton napisał:

Od 29,50 zł 7 procent VAT u wychodzi jakieś 32 zł ok pomyliłem się o złotówkę . Ciekawe kto pierwszy przebije magiczną barierę 30 zł. Ci którzy nie spieszyli się ze sprzedażą tytoniu ugrali ale jedyny minus to będzie jak w przyszłym sezonie przyjdzie im sprzedawać tytoń po 21-23 zł jedynka a przyzwyczaili się do 30 zł . 

Wychodzi 31,56. Pisałeś że ..już od dawna jest 29,50... Czemu się nie podzieliłes info z kolegami skoro wiedziałeś od dawna??

Opublikowano

Kazdy z nas stracił jeden mniej drugi więcej. Nikt nie trzymał tytoniu do grudnia i nic nie sprzedał.

tofik420 napisał:

1 minutę temu, AndrzejTyton napisał:

Wychodzi 31,56. Pisałeś że ..już od dawna jest 29,50... Czemu się nie podzieliłes info z kolegami skoro wiedziałeś od dawna??

Bo jest z firmy tytoniowej przecież to wiadomo od dawna 😁

Opublikowano
2 godziny temu, AndrzejTyton napisał:

Uważasz ze obecnie zagranica tyle płaci za tytoń jest styczeń i nadal bardzo potrzebują towaru ,a np w sierpniu zejdą o 8 zł w dół. Dziwne podejście ze przez lato gdzieś nabiorą towaru niewiem skąd. Czyli nadal ogolić plantatora a sami zwinąć porządna kasę bo im przecież nie znizą stawki przy takim niedobrze tytoniu .

Opublikowano
19 godzin temu, basserman1989p napisał:

No kur...z ludzi idiotów chcą robić. ..tego jeszcze nie grali   

Przykład. W ULTP podobno nie zmiejszysz limitu kontraktacji bo juz tej magicznej premi powyżej 65% umowy nie będzie.przyjdzie nowy plantator zrobi umowę na 1000 500 kg i potem już niby więcej ma. A Ci starzy z limitem 3000 -6000 kg muszą 65 % towaru oddać taniej licząc ze ich później kupujący nie orżnie na taśmie.resztę sobie dopowiedzcie lub powspominajcie zdawanie jak  tam wcześniej było 

O tych co obiecali a nie wyrownali nie będę pisał bo to już brazylijska telenowela by powstała.jak armando przy taśmie obiecywał a oszukał :d 

Właśnie o tym samym pomyślałem, ja mam umowę na 3 tony gdzie żeby dojść do większej kasy muszę mnóstwo tytoniu sprzedać a później nie wiem jak będzie brać, u nich klasyfikacja się często zmienia... A przyjdzie ktoś nowy zrobi umowę na 100kg, robi aneks i jedzie praktycznie od początku na premii...

• Like 1
Opublikowano

Czyżby co raz więcej ludzi widziało to co Basserman?  Dokładnie tak jest. Jak kogoś złapią na umowę to wtedy doją. Nie wypowiadam się źle na temat tej firmy ale tak trochę jest. Komuną tam wieje.... Premii nie biorę pod uwagę...jak biorą dobrze to sprzedaję ale tego roku dali d*py..

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Byłem na wiosnę u siebie na spotkaniu z grupą i chyba pierwszy raz ktoś im zadał inteligentne pytanie "z czego wynikają te ceny np w ULTP  "?.gdzie już wiadomo było co ile będzie kosztować a odpowiedzi nie dostałem ,poprostu pewnie zaakceptowali to co im podsuneli.ale mogę się mylić.ktoś tez z grupy tez wspomniał ze premia w ULTP ma zachęcić plantatora do zrealizowania całości kontraktu.w mojej ocenie nawet po zrealizowaniu 3-4 ostatnie sezony umowy u nich to i tak można było za ten towar całościowo w innych firmach sprzedać lepiej a jak zacznie Ci różnie klasyfikowac to stracisz.wiem ze są ludzie zadowoleni też ze współpracy z nimi,jest garstka ok spoko doradców ale jako podejście firmy do starych plantatorów jest conajmniej nie poważne.dobrze ze chociaż nie jest tak ze zostaje do końca sezonu cena z kontraktacji bo myślę że więcej byłoby ogłoszeń ze sprzedażą infrastruktury do tytoniu.

Każda prawie firma ma coś na sumieniu ale są niektóre które są wręcz "wybitne".

Nawet jak ktoś ogląda naszego tytoniowego celebryte Kocisko to chyba w poprzednim roku na początku coś zwlekał ze zdawaniem w ULTP bo wspomniał "stare "czasy jak się woziło tam tytoń a kupowanie zaczynali od 3 😛 i czekał kupujący jak zareaguje plantator. 

Wszyscy to by się slizgali na tym chłopa garbie a robić to ni ma komu.

Co do początku posta.cena za kg ma odzwierciedlać realnie poniesione koszty, prace własną, wynagrodzenie dla pracowników itd.coś podobnego jak wrzucal Adam S. Na grupie tytoniowej, w sytuacji jaka jest teraz dochodzi ciągle rosnaca inflacja i zmiany w cenach paliw itd. Żeby nie było tak że za rok czy za dwa Ci co będą chcieli dalej kontynuować uprawę musieli brać kredyt w banku na rozpoczęcie nowego sezonu.albo dojdzie do sytuacji ze firmy będą tak wspaniale ze zapewnią praktycznie wszystkie środki produkcji abyś tylko posadził i u nich zdał 

To też jest taki mechanizm zaczepienia ze jak juz od nich coś dostałeś to trzeba im zawozic towar.

Edytowane przez basserman1989p
  • Like 3
Opublikowano

I żeby nie było że jestem gołosłowny w tym co mówię popatrzcie do czego doprowadzono produkcję trzody chlewnej w Polsce? Albo jej nie ma wogole rejonami albo jest tucz nakładczy.gdzie dostajesz praktycznie wszystko tylko jakby stajesz się pracownikiem firm, tych co przetwarzają, produkują pasze itd. Zasada działania w ostatecznym rozrachunku sprowadza się do tego ze człowiek jest w stu procentach zależny od firmy.

Opublikowano

Kocisko zwlekał ze sprzedażą bo jak mówisz zaczynali brać od 3 klasy. 

Ja na swoim przykładzie zawiozłem do ULTP. jeden sort leciał i różnie chciał brać, to podziękowałem i zawiozłem gdzie indziej gdzie poszło jak chciałem. Towar był dobry i bez marudzenia i zaglądania szło. Do ULTP zawiozłem mało tytoniu rok temu, ekspert mówi żeby zdawać boo po wyżej 65% +2 zł. No ale co z tych 2woch złotych jak w innej firmie normalnie chłop kupił tytoń i przeliczając zdecydowanie lepiej wyszło niż te 2 zł w ULTP. Rok 2022/23pokazał inna bajkę i każdy wie o co chodzi i jak gdzie idzie tytoń. Pozdr

Opublikowano

Co by nie było, nie wiadomo jak pewne rzeczy dalej pójdą ale takiego sezonu to jeszcze nie było.człowiek żałował kilku złotych kilka lat wstecz jak za szybko sprzedał.ciekawe jak bd przebiegać spotkania z plantatorami na wiosnę bo chyba z grup i tak jest ciche przyzwolenie na to co się dzieje "bo i tak wszyscy zdali drożej jak było zakontraktowane".

Im podwyżki czy premie są na rękę bo jako grupa swoj procent tez dostaną.

Opublikowano

Grupa Leżajsk na ostatnim zebraniu kontraktacyjnym mówiła że 17-18 zł za 1 klase to max co mogą dać firmy skupujące, czyli grupa tylko tyle wynegocjowała i tylko od takich cen powinna brać teraz prowizję. Jest jak jest niestety. Chyba czas na zmiany. Stąd pytanie do indywidualnych... Co gdzie kiedy trzeba składać będąc indywidualnym?

Opublikowano

Grupa na zebraniu mówiła ze to z nimi kontraktujemy a oni z firmami  to niech teraz pokażą co potrafią czy to tylko fikcja i kłam

Jeżeli nie załatwią tej sprawy podwyżkowej jakoś polubownie to  będzie po nich 

Opublikowano

Najgorzej jak wszyscy potem będą indywidualnymi a jakaś firma "padnie "jak Krasnystaw. Potem pojedynczy plantator okaże się że mało może, albo bd musiał mieć pokaźny zasób żeby walczyć o swoje.sami mamy tam parę ha ale wspomniany przeze mnie "procent " który grupa weźmie to jest dobry pieniądz.jakby mi ktoś dał taki fundusz to sam bym jeździł dogadywal się z firmami i plantatorami w sprawie cen.spokojnie można zapewnić za to pomoc prawna dla rolnika któremu jakaś firma nie wypłaciła pieniędzy lub ubezpieczyciel zanizył wypłatę odszkodowania.

Albo jak wcześniej napisałem "armando przy taśmie obiecywał a nie wyrównał " a jeszcze dał papier do podpisania że wyrówna.od wyrownan grupa przecież też by swoje dostała, więc wiecie. ...

Chyba ze są tak najedzeni ze na te parę groszy z kolegami szarpać się nie będą 

Opublikowano

Czym różni się upadłość wtedy Krasnegostawu od terazniejszego oszustwa ja jestem małym plantatorem a już jestem podad 50 tyś w plecy czy to nie upadłość , tylko inaczej nazwana . PREMIA 

Opublikowano
4 godziny temu, zroz napisał:

Czym różni się upadłość wtedy Krasnegostawu od terazniejszego oszustwa ja jestem małym plantatorem a już jestem podad 50 tyś w plecy czy to nie upadłość , tylko inaczej nazwana . PREMIA 

Ja Cię dobrze rozumiem, kilka lat wstecz ok 3 ,tez uniwersal poleciał z nami na kilka tys i dzisiaj te pieniądze trzebaby pomnożyć razy 3. Inne firmy tez jak wcześniej mówiłem małe grzechy mają.

Jedyne co jest dobre to w tym roku sporo ludzi się przekonało że robieni jesteśmy delikatnie wszyscy w ch..od dłuższego czasu.jak było to kilka zł to każdy machnął ręką.  i jeszcze sadzili Ci co po zebraniach krzyczeli ze jak bd po 2 zł to nawet bd sadzić i na szczęście już ich nie ma.

Może coś się jeszcze zmienić do konca.a jeżeli nie to tylko nadzieja ze będzie burza na wiosnę. Bo byłoby chorym jeśli uszloby to większości pod patronatem związków.

Opublikowano

Grupy tytoniowe a raczej grupa to jest układ dogadany z firmami skupiającymi . Lezajska grupa nie robi nic poza wysyłaniem przelewów i braniem od nich prowizji 1,3 procent. Łukowsko-Obszanska grupa przynajmniej w zeszłym sezonie załatwiła ekogroszek w miarę normalnej cenie . CHŁOPAKI jak zwykle trzymają wysoki poziom jedynaczka już po 28.5 zł tylko wozić i liczyć kasę na koncie. 

Opublikowano
2 godziny temu, AndrzejTyton napisał:

Grupy tytoniowe a raczej grupa to jest układ dogadany z firmami skupiającymi . Lezajska grupa nie robi nic poza wysyłaniem przelewów i braniem od nich prowizji 1,3 procent. Łukowsko-Obszanska grupa przynajmniej w zeszłym sezonie załatwiła ekogroszek w miarę normalnej cenie . CHŁOPAKI jak zwykle trzymają wysoki poziom jedynaczka już po 28.5 zł tylko wozić i liczyć kasę na koncie. 

Zdaję się że zostali z tyłu za Pieczonka a dziś dopiero dorównali do Pękali więc o jakim poziomie mówisz??

Opublikowano

Pieczona tyle teraz płaci a niedawno mówił ze nie da rady wyrównać cen bo  upadnie firma. Niech ubierze duże okulary i przeczyta co napisał na umowie.Chyba najlepiej będzie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, berang2 napisał:

A czy z Agrotabu dostajecie juz pieniądze za początek grudnia?

Dzwoniłem do firmy. Lada moment będzie płacony grudzień. Małe opóźnienie spowodowane jest okresem swiateczno noworocznym tak mi tłumaczyli. Ja się nie przejmuje. Najważniejsze że kasa będzie a tydzień opóźnienia nie gra roli. Zresztą z Agrotabem jeśli chodzi o pieniądze nigdy nie było problemu. Mam przy okazji pytanie. Słyszeliście że Universal planuje coś podnieść czy to plotka?

Opublikowano

Plantator Ty to albo jestes z tej firmy albo jakiś bliski znajomy.

U innych jakos aż tak bardzo okres świąteczny nie ma wpływu, owszem zawsze kasa z agrotabu była prędzej czy później ale w tym roku lekka przesada z ich strony. Pierwsze obiecują szybkie płatności a wychodzi że się opóźniają, każdy jakos sobie budżet planuje, są raty do zapłacenia za sprzęt i inne rzeczy, lepiej od razu powiedzieć prawdę. Tak samo z tymi wyrownaniami było. Prosto w oczy zapewniali że będą a wyszło jak wyszło. Trzeba widocznie wyciągnąć wnioski w końcu przy kontraktacji i w ogóle do nich nie iść lub z 300 kg zapisać i tyle. 

Opublikowano
14 minut temu, berang2 napisał:

Plantator Ty to albo jestes z tej firmy albo jakiś bliski znajomy.

U innych jakos aż tak bardzo okres świąteczny nie ma wpływu, owszem zawsze kasa z agrotabu była prędzej czy później ale w tym roku lekka przesada z ich strony. Pierwsze obiecują szybkie płatności a wychodzi że się opóźniają, każdy jakos sobie budżet planuje, są raty do zapłacenia za sprzęt i inne rzeczy, lepiej od razu powiedzieć prawdę. Tak samo z tymi wyrownaniami było. Prosto w oczy zapewniali że będą a wyszło jak wyszło. Trzeba widocznie wyciągnąć wnioski w końcu przy kontraktacji i w ogóle do nich nie iść lub z 300 kg zapisać i tyle. 

Każdy ma wolną rękę. Na umowie sprawdzałem jest 30 dni. Nie wiem czy się spóźniają ale ja dostałem w terminie. Jak jesteś ciekawy to mam umowy w 6 firmach. Pozdrawiam.