Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, grapen23 napisał:

Ty nie zawieziesz czy Ja, ale dużo jeleni stoi w kolejkach bo widocznie lubią być wykorzystywani przez firmy... 

Nie koniecznie jeleni, może ludzie nie mają na opał na zimę albo na ratę kredytu? 

Opublikowano
44 minuty temu, Bajek317 napisał:

Nie koniecznie jeleni, może ludzie nie mają na opał na zimę albo na ratę kredytu? 

Albo dopłatę do prądu bo takie zużycie ze fotowoltaika juz nie wystarcza 😛 narazie mamy tonę sprzedana i druga przygotowaną do sprzedania i spodaki praktycznie jeszcze nie ruszane.a ceny opału to jakaś masakra lipa osika prawie 200 zł za chyba kubik ponad 300 zl grab. Za chyba 35 metrów ponad 6000 zł. Mam nadzieje ze szybko łuparka zostanie naprawiona bo siekierą po rozłupaniu  15 m dęba i sosny sekatej  myślałem ze umrę.a firmy jak waliły tak dalej tną w ch...jedynie tylko w biszczy kolejki się widzi ale po innych firmach ludzie już pod 10 ton pozdawali.

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, basserman89 napisał:

Albo dopłatę do prądu bo takie zużycie ze fotowoltaika juz nie wystarcza 😛 narazie mamy tonę sprzedana i druga przygotowaną do sprzedania i spodaki praktycznie jeszcze nie ruszane.a ceny opału to jakaś masakra lipa osika prawie 200 zł za chyba kubik ponad 300 zl grab. Za chyba 35 metrów ponad 6000 zł. Mam nadzieje ze szybko łuparka zostanie naprawiona bo siekierą po rozłupaniu  15 m dęba i sosny sekatej  myślałem ze umrę.a firmy jak waliły tak dalej tną w ch...jedynie tylko w biszczy kolejki się widzi ale po innych firmach ludzie już pod 10 ton pozdawali.

300 zł grab z transportem za kubik to bardzo tanio. Ja ostatnio sosnę brałem na lesie sam po 283 zł za kubik. No chyba że nie m³ a mp

Edytowane przez tofik420
Opublikowano
1 godzinę temu, Bajek317 napisał:

Jak ktoś nie ma na opał czy na ratę to coś robi nie tak. Jak się źle gospodaruje kasę to tak potem trzeba płakać. A w ogóle to chyba są inne firmy oferujące lepsze ceny. 

Opublikowano

Grapen23 ile sprzedałeś? Ja sprzedałem coś ponad tonę gdzie po inne lata było już ku końcowi ze sprzedażą. A sprzedałem do firm w których najlepiej płacą i tylko dlatego że nie mam miejsca na składowanie. A ogólni to jakoś kolejek nie widziałem na słupach więc widzę że ludzie nie wożą tak jak piszą co niektórzy.

Opublikowano

Ja podawał em ceny bez transportu.może coś mi na papierze uciekło ale chyba 315 grab na asygnacie z futor był musiałbym dokładnie zobaczyć.znajomy właśnie u Grzyba tyle sprzedał do tej pory.w poprzednim roku chyba do tej pory też koło 4ton mieliśmy sprzedane.w tym roku narazie ogarnąć las trzeba trochę opał nawozy praktycznie 90% kupione.jeśli chodzi o gospodarowanie pieniędzmi to głupota też jest trzymać to w banku na jakiś lokatach kilku procentowych skoro jest jak jest, juz lepiej albo w ziemię zainwestować albo w środki produkcji bo tansze juz nie będą.w przyszłym roku pewnie dalej w ziemię albo na rozbudowę fotowoltaiki jeśli zostanie ten sam areał.jeśli się zmniejszy to coś innego będzie się myśleć.czas pokaże.jak narazie prąd kosztuje ile kosztuje i jest chyba 5%Vatu jak vat skoczy na 23% plus podwyżka samej energii to.nie będzie się dobrze kalkulowało sadzić cholera wie ile i ładować pieniądze w nawozy plus rachunki za energię i opał. Potem te "nadmiarowe " zyski i tak sasin przecier. ..na głupoty 

Opublikowano
2 godziny temu, tofik420 napisał:

Grapen23 ile sprzedałeś? Ja sprzedałem coś ponad tonę gdzie po inne lata było już ku końcowi ze sprzedażą. A sprzedałem do firm w których najlepiej płacą i tylko dlatego że nie mam miejsca na składowanie. A ogólni to jakoś kolejek nie widziałem na słupach więc widzę że ludzie nie wożą tak jak piszą co niektórzy.

Sprzedałem podobną ilość do Ciebie. I to do firmy gdzie dają taką klasę jaką chce. Tylko co z tego jak niektórzy już dawno skończyli bądź kończą i wielce zadowoleni bo 20zł/kg im wychodzi. Tylko szkoda że koszty w następnym sezonie będą ogromne i trzeba będzie dużo dokładać względem tego roku. Owszem nie jest przyjemne robić tytoń przy minusowej temperaturze na zewnątrz, ale jak szybko wypchamy towar to po co firmy mają coś podnosić skoro ludzie sprzedają zadowoleni. 

Opublikowano

No ceny średnie, też po cichu liczyliśmy na coś więcej, jedynie ze maja ten bonus plus 2zl, ale pewnie duża część plantatorow nie wypełni bonusu lub nawet do niego nie dojdzie. No i następny minus że nie kupują w kartonach tylko obiecują że za rok

Opublikowano
2 godziny temu, Bajek317 napisał:

No ceny średnie, też po cichu liczyliśmy na coś więcej, jedynie ze maja ten bonus plus 2zl, ale pewnie duża część plantatorow nie wypełni bonusu lub nawet do niego nie dojdzie. No i następny minus że nie kupują w kartonach tylko obiecują że za rok

O tym ich bonusie to szkoda gadać... Tak samo jak o podwyżce pierwszej klasy u grzyba... 

Opublikowano
24 minuty temu, mixolss napisał:

Podobno wybudował przetwornie taką jak Pękala ale w związku z tym co się wokoło dzieje nawet jej nie będzie uruchamiał

Przetwórnia stoi ale kiedy ruszy i czy w ogóle ruszy to nie wiadomo