Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Tobacco321 napisał:

Przede wszystkim najważniejsze jest to aby nie sprzedawać ładnego tytoniu do dużych firm przede wszystkim do LT, ponieważ to oni dyktują nam cenę za tytoń. Lepiej sprzedać w agrotab czy luxtab niż w tych dużych firmach. Zresztą przejeżdżając obok LT kilka razy w ciągu dnia nikogo tam nie ma na wykupie, więc chyba wiadomo jak biorą. Niech w końcu zaproponują nam godną cenę za tytoń którego przypomnę że z 20 tys ton w zeszłym roku w tym roku prawdopodobnie będzie to tylko 8 tys ton. 

Jak oni dyktuja cenę jak w tym roku nawet po 3 podwyżkach u nich ten tytoń jest strasznie tani .pykają po 50 groszy za każdym razem do spółki z uniwersalem.po ostatnim smsie to nawet 3 razy się zastanawiałem które klasy zdrożały bo ceny wydawały mi się bez zmian.jeśli niby zależy im na tym jakościowym tytoniu chodzi mi o ULTP i Łk to niech chociaż ceny za niego to odzwierciedlają. Bo narazie 3/4 firm kpi w biały dzień 

Opublikowano
53 minuty temu, basserman89 napisał:

Jak oni dyktuja cenę jak w tym roku nawet po 3 podwyżkach u nich ten tytoń jest strasznie tani .pykają po 50 groszy za każdym razem do spółki z uniwersalem.po ostatnim smsie to nawet 3 razy się zastanawiałem które klasy zdrożały bo ceny wydawały mi się bez zmian.jeśli niby zależy im na tym jakościowym tytoniu chodzi mi o ULTP i Łk to niech chociaż ceny za niego to odzwierciedlają. Bo narazie 3/4 firm kpi w biały dzień 

Podwyżki po 50 groszy to co Lukowa Tobaco proponuje to jest po prostu śmieszne. Przy tych cenach tytoniu na drugi rok nie będą mieli co przerobić na tą całą sziszę. Dyktują nam takie ceny a tylko patrzą aby 10 gr za dużo nie zapłacić plantatorowi. Wcześniej dawali ceny wyższe niż pozostałe firmy a teraz SMS i ceny identyczne co w pozostałych firmach. 

Opublikowano

Możliwe że powoli się wypinaja bo swojego po kombajnie mają coraz więcej.ale za ciekawie to nie wygląda.

Nawet z energią :przy tym ze mamy 9.6 kw instalację 

w poprzednim roku mieliśmy całoroczne zużycie ok 18000 kwh na całe gospodarstwo  pierwsza dopłata 4400 i potem dwie po 800 bo nawilżanie itd drewno 

w tym roku hektar tytoniu więcej  wyszedł na teraz rachunek 5100 kolejny pewnie ok 2000 bo w nowym okresie rozliczeniowym suszarnie jescze pracowały i w pon ostatni zryw.to liczę na to ze kolejna doplata z nowymi cenami za energię w lutym wyjdzie tez pewnie w granicach 2-3 tys.

w momencie zakupu nawozów NPK i innych wynalazków i tak placilismy juz ok 1000 -1500 więcej na tonie jak w poprzednim sezonie.ropa kupiona dosłownie przed wystrzyletniej cen go góry teże się kończy. ..no i drewno 30 m3 z transportem kosztowało juz jak 50 m3 kupionych w poprzednim roku. 

ciekawe jak długo będzie trwało to pykanie po 50 gr. .a może to już koniec? 

Opublikowano
Ja bym liczył koszty po obecnych cenach bo musisz przygotowania na nowy sezon robić. Tak wam wyliczyli cenę że jest zbyt wysoka aby zrezygnować z uprawy a za mała aby normalnie żyć i inwestować w rozwój gospodarstwa.
Opublikowano
16 godzin temu, Marl napisał:

Ja bym liczył koszty po obecnych cenach bo musisz przygotowania na nowy sezon robić. Tak wam wyliczyli cenę że jest zbyt wysoka aby zrezygnować z uprawy a za mała aby normalnie żyć i inwestować w rozwój gospodarstwa.

Cena zbyt wysoka? :D:D :D :D A co podnieśli pierwszą klasę do 30 zł? Bo nic mi na ten temat nie wiadomo :D  A ceny pelletu z 700 zł/tona poszły na 2100 zł/t. Chyba idzie łatwo pomnożyć żeby wiedzieć ile razy opał jest droższy. Można pisać że drzewo wyjdzie taniej, ale gdybym miał podkładać i nie spać po nocach to już bym nie sadził. O prądzie nie ma co nawet mówić. Osoby nie prowadzące żadnej działalności(etat) lub nieroby będą za prąd płaciły mniej. A ludzie posiadający działalność będą płacić za prąd więcej i tym sponsorować tych co zużywają mało. Taka polityka pracującym zabrać i dać tym co nie pracują.

Opublikowano
1 godzinę temu, grapen23 napisał:

Cena zbyt wysoka? :D:D :D :D A co podnieśli pierwszą klasę do 30 zł? Bo nic mi na ten temat nie wiadomo :D  A ceny pelletu z 700 zł/tona poszły na 2100 zł/t. Chyba idzie łatwo pomnożyć żeby wiedzieć ile razy opał jest droższy. Można pisać że drzewo wyjdzie taniej, ale gdybym miał podkładać i nie spać po nocach to już bym nie sadził. O prądzie nie ma co nawet mówić. Osoby nie prowadzące żadnej działalności(etat) lub nieroby będą za prąd płaciły mniej. A ludzie posiadający działalność będą płacić za prąd więcej i tym sponsorować tych co zużywają mało. Taka polityka pracującym zabrać i dać tym co nie pracują.

Suszenie drewnem nie wychodzi aż tak bardzo za rewelacyjnie jeśli chodzi o koszty ale zawsze kilkaset złotych zostaje więcej z suszarni.zależy jaka jest relacja ceny drewna do innego paliwa jak olej węgiel i gaz .najgorsze to podkladanie. .jak jutro zerwiemy to wyjdzie 3 mc wstawania i podkladania.niestety URE decyduje po części z rzadzacyminnymi  komu i za ile sprzedaje gaz i prąd. I tak jest ze będą padać kolejne piekarnie pizzerie i mała gastronomia.a jak mówisz nierobom ustalą niska stawke za wszystko i jak w poprzednich latach gmina zrzuci tonę węgla lub kupi oszwary a tamci jak wstana i wytrzezwieja to może do zimy to potną :)

Firmom gaz i energia praktycznie 300-400 % w górę a reszta sami wiecie. 

Opublikowano

Zapomnieliście że "NIEROBY" to są wyborcy dla partia PiS... Muszą dbać o elektorat. Co tam, że padnie tysiące firm ( kilkaset wyborców nie zagłosuje na PiS) , skoro głosów na wybory mają kilka mln od "nierobów"...

Opublikowano

Wiadoma sprawa, lecz te wszystkie podwyżki uderzają także w najbiedniejszych. Także owa partia celuje też w swoich wyborców. Tyle że dużo osób nawet nie jest tego świadoma że te wszystkie dodatki tylko windują inflacje i się cieszą że dostali a za czasów PO nie dawali :D :D :D... Ciemnej masie nie przetłumaczysz.

Opublikowano

Zrozumieją dopiero jak ich ktoś z roboty wypierd..po podwyżce minimalnej..albo padnie tyle małych i mniejszych firm i sklepów że poprostu nie będzie roboty bo koszty prowadzenia działalności będą za duże.

Znam ludzi którzy pracowali min w ochronie i w czasie pandemia firma która produkowala odzież ograniczyła produkcję ze względu na mały popyt. Rotacyjne pracowało 10. Jak zaczęli zakładać monitoring zostało 5. .po skończeniu montażu został 1. 

W innym miejscu pani pracowała jako sprzątaczka na niepelnym etacie bo renta po zmarłym mezu itd. Podnieśli płace to pracodawca kazał jej przejść na samozatrudnienie ze względu na wyższe dla niego koszty.i tak Pani od roku zapierd..na mopie ale prowadzi działalność gosp i nawet księgową ma :) za chwile po marketach tez zobaczymy większy montaż kas samobslugowych.

Szanuje ludzi którym jeszcze chce się pracować.socjalizm to jeszcze się jeszcze w żadnym państwie nie udał. W Wenezueli gdzie niby mają drugie złoża ropy na świecie zmniejszyło się jej wydobycie przez zatrudnianie niekompetentnych ludzi, 100 lat temu wprowadzili bolszewicy na ukrainie to wywołało to dwie klęski głodu jedna w latach 30 drugi wielki głód zaraz po wojnie. W Polsce gdzie mamy największe złoża węgla w tej części Europy nie ma węgla w normalnych cenach, kraj obsiany brakiem cukrowym przez lata to straszą niedoborami podnoszą ceny i racjonują. Jeszcze tylko niech zabiorą się za energetykę to będziemy przy swieczkach siedzieć w przyszłym roku.przykładów można by wyliczać w nieskończoność.

Opublikowano
1 godzinę temu, Marl napisał:

skoro głosów na wybory mają kilka mln od "nierobów"...

Czym się kończy sytuacja gdy partie mają ,,nierobów" w d*pie, PO i przystawki przekonały się już kilka razy podczas wyborów.😂

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, witejus napisał:

Czym się kończy sytuacja gdy partie mają ,,nierobów" w d*pie, PO i przystawki przekonały się już kilka razy podczas wyborów.😂

I teraz się licutujo "KTO da wincyj "lub nakręci wincyj wyborczej kiełbasy. W PO to do dziś pukajo się w głowy" czemu my tego pińcet plus nie dali? "Tak to by my kradły i kradły do dziś 

Rozwala mnie ten skecz wigilia. Po ostatnich wypowiedziach miłosciwie nam panującego prezesa o znalezionym czy odzyskanym "bilionie złotych "jak nam Niemcy zapłaco to będziemy mieć tych bilionów tyle że pakietami "pińcet złotowymi " będziemy palić i nie zmarzniemy. Ewentualnie Łukaszenka nam narąbie drwa 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Pryskącie czymś badyle po ścięciu tak żeby wyhamować twardzikowa? Pryskalismy luną w tym roku wszystko jednak na polu jednym gdzie 3 raz była roślina przy zbiorze wierzchołków widać było ze jednak choroba nie odpusciła i jednak jest.

Możliwe ze jeszcze raz na wszystko jedno będzie tam sadzone i fajnie by było gdyby ktoś polecił sprawdzone rozwiązanie. W suszarni jako tako nic się nie psuło poza tymi liścmi ci wewnątrz wieszaka kropy dostały 

Opublikowano

U mnie na polu twardzikowej nie widać w ogóle a w suszarni jest przy drugim i trzecim zrywie. Po glebogryzarce dałem humus activ i agregat talerzowy. Kiedyś stosowałem ten humus i na wiosnę badyli nie było widać więc przetrwalników nie powinno być. U mnie tytoń już będzie chyba 8 rok więc dałem to i na wiosnę luna pójdzie chyba.

• Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, tofik420 napisał:

U mnie na polu twardzikowej nie widać w ogóle a w suszarni jest przy drugim i trzecim zrywie. Po glebogryzarce dałem humus activ i agregat talerzowy. Kiedyś stosowałem ten humus i na wiosnę badyli nie było widać więc przetrwalników nie powinno być. U mnie tytoń już będzie chyba 8 rok więc dałem to i na wiosnę luna pójdzie chyba.

Humus dawalismy kiedyś żeby darn i slome porozkladalo na polu na którym mialbyc tytoń pierwszy raz i rok temu na świeżym miejscu było kilka krzaków porazonych aż dziwne ale wszystko porozkladal idealnie. Wczoraj  był ostatni zryw a dziś skończyłem cięcie i też zauważyłem ze strasznie zielono po glebogryzarce i pasowałoby właśnie humusem lub bactimem żeby to porozkladalo,potem te stare badyle wlaża między wałki i je blokują na opielaczu a ja nie jestem aż tak wysoko ubezpieczony żeby za każdym razem to z siodełka z kopyta to przełamać żeby ciągnik nie stawał :).

a jak myślicie czy wapnowanie teraz czy lepiej na wiosnę przy założeniu że na zimowej orce bd sadzone ?

Opublikowano

Jeśli nie dajesz żadnych nawozów teraz typu sól potasowa to zrób wapnowanie teraz. Wapno dane razem z nawozami blokuje niektóre składniki. Musi być przerwa między wapnem a nawozami.

Opublikowano
10 godzin temu, basserman89 napisał:

Humus dawalismy kiedyś żeby darn i slome porozkladalo na polu na którym mialbyc tytoń pierwszy raz i rok temu na świeżym miejscu było kilka krzaków porazonych aż dziwne ale wszystko porozkladal idealnie. Wczoraj  był ostatni zryw a dziś skończyłem cięcie i też zauważyłem ze strasznie zielono po glebogryzarce i pasowałoby właśnie humusem lub bactimem żeby to porozkladalo,potem te stare badyle wlaża między wałki i je blokują na opielaczu a ja nie jestem aż tak wysoko ubezpieczony żeby za każdym razem to z siodełka z kopyta to przełamać żeby ciągnik nie stawał :).

a jak myślicie czy wapnowanie teraz czy lepiej na wiosnę przy założeniu że na zimowej orce bd sadzone ?

Wapnowanie teraz po orce. Wapno potrzebuje dużo wody, do tego jony Ca będą mogły sobie na spokojnie przesiąkać w głąb i reagować.

Opublikowano

Widzieliście agrobiznes z wczoraj? Dają propagandę jakich mało, że intensywny skup idzie, i to chyba u Pękali nagrywane, szkoda tylko że żaden rolnik się nie wypowiedział. Kolega z Potoka mi pisał że JBT to codziennie wysyła SMS żeby sprzedać tytoń u nich. Mają oni jakiś wykup bliżej Różańca, i jak biorą? W sumie kontraktacji nie mam u nich ale chętnie bym zobaczył jak to tam wygląda.

Opublikowano
1 godzinę temu, RudyKocur napisał:

Widzieliście agrobiznes z wczoraj? Dają propagandę jakich mało, że intensywny skup idzie, i to chyba u Pękali nagrywane, szkoda tylko że żaden rolnik się nie wypowiedział. Kolega z Potoka mi pisał że JBT to codziennie wysyła SMS żeby sprzedać tytoń u nich. Mają oni jakiś wykup bliżej Różańca, i jak biorą? W sumie kontraktacji nie mam u nich ale chętnie bym zobaczył jak to tam wygląda.

U pękali to naprawdę intensywny skup idzie. Kiedy nie przejeżdżam to nigdy nikogo nie ma. A poza tym słyszałem że kiepsko biorą.