Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak sytuacja ? u mnie od kilku dni tytoń nie urósł nawet 1 cm , wszystkie doły żółte , do niedzieli pewnie zaschnie do wierzchołka . Pierwszy raz spodaki  zżółkły w czerwcu także na tą chwilę do widzenia z uprawą bez wody nic nie będzie a odżywki szkoda jeździć .

Opublikowano

U mnie zdjęcie z tamtego czwartku. Trochę podrósł przez te dni. Poszedł też Miedzian i na część pola Airone z Agrii na kropkę bo trochę się trafia. 3/4 spodów oberwana na ziemię. Deszcz mile widziany. 

IMG_20220623_171557.jpg

Opublikowano

W tamten czwartek to nie było źle jeszcze , z resztą u was były deszcza ładne to wiadomo że jeszcze żyje ale jeśli nie popada do niedzieli to temperatura zrobi swoje .

Na taką suchotę tytoń radlą ? ten ktoś stracił rozum , jak się na sucho ziemniaki obredliło to obeschły , przed deszczem owszem , jak gleba wilgotna też ale na 40 stopni ?

Opublikowano (edytowane)

Pomocy , jestem tu nowy, mało się znam na uprawie tytoniu, nie jest on pryskany co może z nim się dziać ? Robak ? Grzyb ? Da się go czymś uratować ? Schnie z dnia na dzień..... Zaraz wysle fotki 

IMG_20220627_211226.jpg

IMG_20220627_211219.jpg

IMG_20220627_211208.jpg

Edytowane przez Tomas11
Opublikowano
13 godzin temu, tofik420 napisał:

U mnie Ruby jakoś daje radę ale trochę szczupły ...35 stoi w miejscu.

U siebie też widzę ze Ci co mają 35 to słabiej tego roku rośnie ta odmiana a jeszcze jak podazotował ktoś ją mocniej to dosłownie zerowy wzrost. Patelnia w polu a w pogodzie deszcz ciągle przesuwa się na dalsze terminy 

Opublikowano
15 godzin temu, Tomas11 napisał:

Pomocy , jestem tu nowy, mało się znam na uprawie tytoniu, nie jest on pryskany co może z nim się dziać ? Robak ? Grzyb ? Da się go czymś uratować ? Schnie z dnia na dzień..... Zaraz wysle fotki 

IMG_20220627_211226.jpg

IMG_20220627_211219.jpg

IMG_20220627_211208.jpg

Na całym polu schnie czy placami ? co za odmiana i która klasa ziemi ?

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Trzeba też znaleźć przyczynę jeśli to zgnilec ale na takie sucho grzyb ?

Teraz nie widzę ale jeszcze tydzień temu na polu się trafił. U mnie nie ma tego problemu ale w sklepie w ksiezpolu przy mnie dużo ludzi brało na zgnilca, u mnie w tunelu switch i pictor poszedł to może dlatego miałem spokój z tym 

@edit

tak obserwując tytonie to warto tylko jechać wieczorem bądź rano bo jako tako to wygląda w dzień to jeden flak. U was też tak tytonie poczarniały?

U jednego plantatora widziałem już kwiat tytoń do kolan 

Edytowane przez mus
Opublikowano (edytowane)

Poczarnialy i to mocno.nasz pierwszy sadzony Topaz to jak kukurydza się zrobił ale bd dobrze tylko deszczu delikatnie.wg mnie to reakcja na dość wysoką temperaturę w dzień i mało wody ma.jak pisałem wcześniej paradoksalnie takie sucho jak jest teraz plus te temperatury to dla części chorób grzybowych i bakteryjnych idealne warunki 

U siebie po posadzeniu dość dużo też nasadzalem przez zgnilca lub tak lodyge uszkodził wiatr ze zaczynała się psuć. Ostatnie objawy gnicia to krzaki które gwiazdy od pielacza poturbowaly ale nie ma tego dużo.

Ktoś jak w tym roku słabo zabezpieczył  w tunelu to w polu bd mocno płacił za środki.

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
4 godziny temu, Tomas11 napisał:

W moim przypadku myślicie że to zgnilec ?

Sprawdź badyl jak wygląda jeśli jest nad korzeniem brazowawy i są ubytki takie masłowate że łodyga się topi w palcach to bd zgnilec lub łodyga może być i sucha ale będzie to wyglądać jakby takie wżery były.

Na podstawie samego zdjęcia to można wróżki się nawet zapytać i może postawi podobna diagnozę.

Opublikowano

Szykują nam się chyba europejskie stawki za zrywanie tytoniu w tym roku. Podziwiam takich którzy są gotowi zapłacić 200 zł za zrywanie tytoniu i dam im taką radę jak zamierzają tyle płacić to dla dobra tej uprawy i dla dobra wszystkich plantatorów lepiej żeby po tym roku skończyli uprawę tytoniu.