Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

dezacicd takze polecam pryskam co roku szuszarnir i wieszaki przed zbiorem bo czesto mi zagniwal w okolicach wbicia szpilek teraz tego nie mam, ale trzeb a obserwowac i np na zolceniu juz lekko klapy otwierac to bd tego mniej. teraz pryskam grzybowka luna lub switchem lub jak w tym roku pictrorem na polu suszarnir odkazam wieszaki tak samo i moge zolcic na szczelnie pozamykanym kontenerze a jak wiadomo tak zolci sie najszybciej 

Edytowane przez LipinyTabaca
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, LipinyTabaca napisał:

dezacicd takze polecam pryskam co roku szuszarnir i wieszaki przed zbiorem bo czesto mi zagniwal w okolicach wbicia szpilek teraz tego nie mam, ale trzeb a obserwowac i np na zolceniu juz lekko klapy otwierac to bd tego mniej. teraz pryskam grzybowka luna lub switchem lub jak w tym roku pictrorem na polu suszarnir odkazam wieszaki tak samo i moge zolcic na szczelnie pozamykanym kontenerze a jak wiadomo tak zolci sie najszybciej 

a i widzisz kolego.. u mnie sie nigdy nie pryskalo i bylo ok.. dzis wyciagalismy ostatnia suszarnie spodakow i tak jak napisales w okolicy wbicia szpilek lub od wieszaka (ramki) na czesci tytoniu jednak sa te ciemne przebarwienia. i powaga tego wczesniej mnie bylo.jaka dawke dajesz srodka np  na 10 l wody?

Opublikowano (edytowane)

Jak tam panowie jesteście zadowoleni jak do tej pory z jakości i wagi? Bo rok chyba jest najlepszy na tytoń od dawna.

Edytowane przez Miran
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Aroo22 napisał:

Około 50cm, czasami trochę ponad. Sadzone na talerzowej to jak się trafi. 

skad ja to znam :D mielismy talerzowke i jedna strona sadzila zawsze rzadziej bo sie tulejka jakos bardziej wycierala na kolach i sadzila jakos o 3-8 cm rzadziej jak druga strona, teraz sadzilismy lapkowa i talerzowa.ogolnie 35 bardzo fajnie nam idzie jest waga i klasa ale pojawia sie juz na niej wirus kartoflany. simona czuc jest po wieszakach ze bedzie lzejsza surowa czy sucha a nawozenie bylo to same. 3 podryw 35 jak jest dobrze wieszak nabity trzeba ladnie pierdnac zeby zaladowac do kontenera na najwyzszy rzad..

do dzisiaj 11 lub 12 kontenerow urwane ,i zaczynamy 3 podryw

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

I mnie na razie waga podobna 28 czy 35. Tyle że 28 trochę drobniejszy, nawożenie takie samo tylko 35 po pszenicy to bardziej bujnieszy, a 28 po tytoniu. Azot jedynie dolistnie. 

Opublikowano

W tym roku opryskalen pszenicę na wiosnę na chwasty dwuliścienne Agritoxrm turbo (substancje czynne to MCPA i dikamba) i teraz pytanie czy mogę na tym polu w przyszlym roku sądzić tytoń bo z tego co słyszałem to tytoń jest bardzo wrażliwy na te substancje i może nie urosnąć, może  ktoś z was ma doświadczenie w tym temacie i mi doradzi

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, dragonmt852 napisał:

W tym roku opryskalen pszenicę na wiosnę na chwasty dwuliścienne Agritoxrm turbo (substancje czynne to MCPA i dikamba) i teraz pytanie czy mogę na tym polu w przyszlym roku sądzić tytoń bo z tego co słyszałem to tytoń jest bardzo wrażliwy na te substancje i może nie urosnąć, może  ktoś z was ma doświadczenie w tym temacie i mi doradzi

po dikambie moze by roznie .okresem karencji nie sugeruj sie bo w zaleznosci od typu gleby moze Ci skrecic/nie urosnac tyton.

PS.jak chcesz drago zrobie Ci zdjecie tytoniu u somsiada zza miedzy jak u niego wyglada tyton po takiej substancji uzytej w poprzednim roku chyba w owsie lub innym zbozu nie pamietam co mial ale terat ma tyton.i takie kombo ,porazenie od herbicydu plus mozajka

u innego plantatora tez byly jaja bo uzywal mocnej chemii w zbozach w poprzednim roku na wiosne .zebral slome scielil pod krowy i potem jako obornik dal na jesien pod tyton na ten rok i tez ma jakis taki miejscami pokrecony mocno na sciezkach jak rozrzutnik jechal, nie jest to moj wymysl tylko taka informacje uzyskal od agronomow po wizycie w polu, ma tam chyba 3 raz tyton a wczesniej problemu nie mial tego , opryskiwacz wiem ze dobrze plucze bo ma zboza kukurydze i sam nie wiedzial czy on popelnil blad czy jakis somsiad my pryskal obok i znioslo.

Opublikowano

Super im to wyszło,Polski ład w pigułce,2 mld na TVP są dla tytoniarzy już nie,teraz pokombinuja z rokiem referencyjnym i będzie pozamietane,są niech ich szl... trafi.

Opublikowano

Trzeba się przebranżowić na coś innego albo jechać za granicę bo przy dzisiejszych cenach to się wgl nie opłaca. Wszystko podrożało tylko cena za 1 kg tytoniu w ciągu ostatnich lat można powiedzieć że spadła, a nie przepraszam jest taki jeden agent na YouTube któremu cena wzrosła i który zarabia 40 tys złotych z hektara. Szkoda słów na niego.

• Like 1
Opublikowano

nikt nie docenia inwestycji jakie ludzie zrobili w kierunku rozwoju gospodarstwa pod ta uprawe, planatorow ktorzy kreuja okreslony popyt na maszyny srodki produkcji pod ta uprawe i jednak miejsca pracy ktore sa tworzone.lepiej zeby byli wszyscy na socjalu to pisowska propaganda bedzie mowila ze dalej cos daje obywatelom z ich wlasnych wcczesniej wypracowanych pieniedzy,,dokad ta Polska idzie to nie wiem.zabiora rolnikowi 100 zl a potem i tak z kieszeni naszych pociagna 1000 na kolejne programy socjalne i ch*j wie jakie rozdawnictwo

• Like 1
Opublikowano

Jak ustawić ten sterownik żeby na żółceniu otwierał więcej wentylator, obecne ustawienia na 1 programie suchy 36, mokry 34, trzeci wyświetlacz 1.0, czwarty 3, HR36

20210805_164702.jpg

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, GRtobacco napisał:

Jak ustawić ten sterownik żeby na żółceniu otwierał więcej wentylator, obecne ustawienia na 1 programie suchy 36, mokry 34, trzeci wyświetlacz 1.0, czwarty 3, HR36

20210805_164702.jpg

najlepiej jest szukac na stronie producenta https://ventobacco.gr/ventobacco-curing-controls/vk-981rh-smart-control/. powinna byc ta spokojnie instrukcja ustawien wrzucisz w google i niech tlumaczy. ja u siebie w mullerach pierd ich automatyke i sam steruje recznie klapami i calym systemem suszenia .drugi raz w tym sezonie zawiesil sie pierd.. przy silniku od klap i jakbym wpore nie zauwazyl byloby bo towarze.

ogolnie widze ze masz bardzo mala roznice miedzy suchym /mokrym to zaraz po zaladowaniu jak sie tyton podgrzal?

Opublikowano

Jaki najlepszy sposób na zagniwanie łodyg na górnym pasie zwiększenie wentylacji nic nie daje .gdzie można kupić ten dezacid i czy naprawdę jest skuteczny