Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdzie sprzedawałeś z grupy leżajskiej  ja też gr leżajsk widziałeś może gdzieś na skupach berleja bo ja mam do universalu  w deszkowicach mam bardzo mało w tym roku i boję się że mało dostanę na przyszły rok  biorą gdzieś berleja prócz PMP i UNIVERSALU może ktoś przypadkiem wie o skupie ciemnego ?

Opublikowano
2 godziny temu, Aroo22 napisał:

Widać zabolało kogoś bardzo. Może sam jesteś delegatem z którejś grup albo znajomy/rodzina. 

Nie jestem delegatem ale kolega owszem jest. W naszej grupie świetokrzyskiej to ludzie narzekają ale żeby zaprotestować to nie ma komu bo powodu opisałem w poscie powyżej ( 11 wstecz ). Ostudziłem po prostu Twoje pomysły o własnych  skupach itp. Sytuacja się nie poprawi wiec puki każdy ma płatność tytoniową to się przebranżowić i poszukac innej drogi nie tylko w rolnictwie. Przy tytoniu nie ma kto robić , praca jest droga a poprawy nie widać. Tytoń to nie zboże czy soja, ze kombajn wjedzie i po robocie :) o to w tym chodzi. Oczywiście możemy na tym zakończyć dyskusje. Nic ona nie zmieni, dopiero kiedyś wymiana pokoleń coś zmieni ale prędzej tytoń zniknie. Przynajmniej u nas w świętokrzyskim. U Ciebie Arroo22 - z tego co mówił, mi Pękala to naprawde rolnicy tytoniowi są silni i dziwi mnie to, ze skupy Was oszzukują. Dawniej to mój region był gorszy, Pan Pękala mi dawał nasiona odmian które u Was były standardem . U nas dawali tylko "wiślica" bo chcieli tani towar. O nasionach z Puław lub Nicota nie wolno było rolnikom mówić...

Opublikowano (edytowane)

Ze sprzedaży u Pękali akurat jestem zadowolony. Inne firmy marudziły a tu nie biora 1 klasy, później znowu biorą ale cena 50gr w dół. Kolejna chciała tylko max. 40% 1 i 2 na odstawę. W kolejnej brali klase niżej bo za krótkie liście a w taryfie nic na ten temat nie pisało w tej klasie o długości liści. Trzeba było trochę walczyć o swoje, czasami sie zabrało i sprzedało gdzie indziej. 

A co do grup producenckich to podam przyklad znajomego który należy do grupy producentów zbóż. Skorzystali z dofinansowania na rozwój i mają własne magazyny i suszarnie. Członkowie grupy mogą w nich przechowywać zboże, razem sprzedają gdy cena jest korzystna, wspólnie hurtowo zakupują środki produkcji. Jeżeli komuś od razu zależy na sprzedaży to po prostu dostaje cenę aktualna, a tak to czekają na korzystne warunki i sprzedają wspólnie. Ale to tylko taki przykład, z tytoniem może być trudniej. 

Edytowane przez Aroo22
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Aroo22 napisał:

Widać zabolało kogoś bardzo. Może sam jesteś delegatem z którejś grup albo znajomy/rodzina. :D Tak dla twojej wiadomości to miałem zakontraktowane w 5 firmach, ale co z tego jak jest zmowa skupów i wszędzie biorą podobnie.  I tak produkuję jeszcze coś oprócz tytoniu (pszenica, rzepak i soja), dochód gospodarstwa nie opiera się tylko na tytoniu. Wiem że koszty rosną tylko dlaczego zawsze najbardziej po d*pie dostaje rolnik. Cena tytoniu praktycznie jest taka sama od iluś lat.  Jak te koszty ciąć? Pracownikom nie zapłacę? A do zarządu grupy nie zamierzam startować bo za "mały" jestem (tylko 4,5ha tytoniu). Po za tym bez znajomości nic się nie wskóra. Niby jesteśmy w Unii ale mentalność ludzi jeszcze jak za komuny.  Nie wylewam żali tylko piszę jak jest. Szkoda że mało komu przeszkadza jak tylko na okrągło walą w nas z każdej strony, ale polski rolnik do tego przyzwyczajony i siedzi cicho. Dobra możemy zakończyć tą dyskusję bo to można ciągnąć bez końca. Ja już zakończyłem dzisiaj sezon tytoniowy, resztki dzisiaj sprzedane. 

jeden napisal co myslal i polejcie mu ,bo dobrze mowi. przeczytalem kilka postow jeszcze po klei i widzialem w tym roku co na skupach sie dzialo.ja np jesli mialbym sadzic tyton to napewno nie przerwalbym wspolpracy z lukowa , bo jak np na stacji w niemstowie czasem Ewa szaleje( oj szalona ta Ewka:D ) ale jest w miare tyton klasyfikowany, ze im sie oplaci i plantatorowi z nimi wspolpraca. my tez mieslismy umowe w lukowej, uniwersalu, u filipa morisa , agrotabie ,i luxtabie. najbardziej jestesmy zadowoleni jezeli chodzi o ostatnie dwa lata skupu wlasnie z Lukowej tabaka i Luxtabu. w pozostalych firmach posortowane na te klasy co chcemu to zazwyczaj chcieli nam brac klasa nizej albo i dwie.raz tylko w tym roku nam u filipa wzieli jak bajka ,ale przy drugiej zdawce zabralismy 75% tytoniu do innej firmy. aroo areal mamy identyczny 

do nas od kilu lat przyjezdza na zbiory ,plewienie,albo zrywanie spodow ta sama ekipa i z nimi tez chcemy spolpracowac, czesc tych osob na wiosne czy jesien jezdzi do niemiec na jakies innne prace sezonowe , ja tez czesto wyjezdzam , w tym roku byla lekka dyskusja o pieniadzac ale razem jakos sie dogadalismy i mam nadzieje ze nadal bedziemy sie dogadywac bo o pracownika coraz trudniej, ale to co sie dzieje u posrrednika w tym roku to jest masakra.. ojebali cennniki, albo z 2 jada Ci na 4 klase w pod wierzcholkach.walczyc o swoje albo nie sadzic, brakuje ludzi takich z charyzma jak Kolodziejczak wsrod tytoniarzy..., jemu czasem brakuje?.... sam nie wiem czego..ale za chwile i nas i ich ogola i z polskiego rolnictwa zostanie nic..bedziemy u niemca czy holendra za pachola robic..bo jak isc na swoje firme zakladad i byc na zusie to nas PIS za***ie oplatami i kontrolami..

widac juz nawet po dofinansowaniach z panstwa jak  gmina czy powiat ma w rzadzie czlowieka z pisu to kasa na wszystko jest, ..rondo obwodnica sortownia smieci, cokolwiek .. dla nas niestety zabraklo

Edytowane przez basserman89
  • Like 2
Opublikowano

Zboże poniżej 14% wilgotności swietnie się przechowuje, nie ma co porównywac do tytoniu. Tytoń szybko brzydnie, nie ułożysz na pryzmie bo ten na dole zaraz sie popsuje jak wilgotny  powyżej 19%... Dobra, starczy już.

Co polecacie po wycofaniu Dursbanu? Jeszcze trochę to drutowce plantacje zjedzą i nie będzie tłoku na wykupie tytoniu.

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzegorz197 napisał:

Zdrowych,spokojnych Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim plantatorom tytoniu. 

Wzajemnie, też dołączam się do życzeń i dorzucę jeszcze jedno ważne życzenie wyższych cen w skupach 😁

Opublikowano (edytowane)

ja mam u siebie z nicoty od mc.. widzialem na stronie OZPT ze mozna u nich skladac zamowienia na nasiona wg info na stronie dostepne wszystkie popularne odmiany niemieckie

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Gdzie macie włożone czujniki temperatury? Bo miałem taki problem jak miałem dmuchawę na górze i lałem na piec  to do czujnika temperatury dostawała się woda i później źle wskazywał. Teraz przerzuciłem dmuchawę na dół i pytanie czy znów nie będzie mi go chciało zachlapać. Mam go pod podłogą z prawej strony.