Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie wiem kto bierze i nie zdawalismy tam( dostawe mamy na 19 umowiona) natomiast rozmawialem z plantatorem z ulazowa i strasznie gola tam. nie dosc ze zlapal ich grad i uszkodzil w tej okolicy 50 % plantacji to jeszcze zle biora.myslicie ze jezeli zostanie wprowadzony pelny LOCKDOWN po 15 wstrzymaja wykupy?

Opublikowano
2 godziny temu, basserman89 napisał:

nie wiem kto bierze i nie zdawalismy tam( dostawe mamy na 19 umowiona) natomiast rozmawialem z plantatorem z ulazowa i strasznie gola tam. nie dosc ze zlapal ich grad i uszkodzil w tej okolicy 50 % plantacji to jeszcze zle biora.myslicie ze jezeli zostanie wprowadzony pelny LOCKDOWN po 15 wstrzymaja wykupy?

bardzo możliwe że zamkną skupy ;)

Opublikowano

bylismy dzisiaj na stacji wykupowej agrotabu w st dzikowie..kolejka jak cholera a co chwile mijali nas plantatorzy ,ktorzy zdali i doslownie kazdy cos zabral do domu, i wersja byla ze niby pierwsza klasa to tylko 40% dzisiejszej dostawy... jak przyszlo co do czego tyton klasowo 2 chcieli brac w 3 gorszej albo i 4 `bo panie 3 klasa to jest jak lisc ma KAZDY w belu po 30 cm' a mowione bylo telefonicznie ze beda liscie podwierzcholkowe... cofnelismy cala dostawe szybki telefon na inna stacje wykupowa i na jednej dostawie jestesmy 3 kola do przodu...stivi wonder klasyfikacji sie znalazl..liscie ladne zolte bez zgniotow zarazy i dwie klasy nizej.... sie kurla porobilo 

z dala widzialem ze naprawde ladny tyton ludzie zabierali, a tam gdzie zawiezlismy klasy pierwszej nie bylo a klasyfikator powiedzial ze moze szkoda dzisiaj u nich zdawac taki ladny tyton. 

no ja nie wiem nie wiem, ale chyba co niektorym jakies badania okulistyczne przed akcja wykupowa trzeba robic ... LUXTAB na duzy plus firma, ceny moze nie jedynka po 14 zl za kilo ale co przywieziesz jak uczciwie jest przesortowane tak Ci wezma a nie jada dwie klasy w dol

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, zroz napisał:

A jak Lukowa Tobaco w Niemstowie ?

w miare biora. mielismy tam narazie jedna dostawe spodaki ( szmelc jak cholera byl, bo nie oberwane spody rwane jak lecialo i kupa piachu) i wzieli tak jak posortowane bylo, nie zanizali klasy (tylko ewa sie czepila jednego belka i cofnela bo za wilgotny,a odwilzany tyton nie byl i dobrze byl od wilgoci zabezpieczony ale coz uparla sie i basta,pilnowac tylko trzeba wagi belek zeby za duzo nie bylo) ,.w ubieglym roku wozilismy do nich praktycznie wszystkie srodkowe liscie i spoko brali.tyton byl ladny nie bylo sie do czego przyczepic, dobrze klasyfikowali. W tym roku zostalo nam jakies 9-10 suszarni do przesortowania samych srodkow to licze ze beda brali podobnie.ogolnie do nich nic nie mam, moze troche o ostatnia dostawe z ubieglego roku (delikatne golonko).A jak beda w ch... grac to sie zrobi tak jak dzis i tyle. 2-3 kola papieru na drodze nie lezy.

Kto ogolnie spodow nie pozbyl sie do dzisiaj to moze miec problemy bo marudza juz wszedzie ze piach i wszystko nie pasuje na innych wykupach, a tez spody z piachem lubia ciagnac wilgoc to i tego sie czepiaja. nastawiamy sie narazie optymistycznie jak na taki kiepski rok.

Ogolnie ludzie sami sobie i innym robia shit bo widzialem we wtorek w babicach co ludzie potrafia w belke wsadzic, siano piach, kawalki sznurka od prasy, folia strech i potem jest takie trzepanie i wywracanie belek

PS. nie ma co dawac sie golic bo za pol ceny nie sztuka jest oddac, tak jak w poprzednich postach ktos wspomnial jakby wszyscy sie zawzieli w w danym dniu na malej stacji cofneli dostawe to moze troche to inaczej by wygladalo.tylko ze jeszcze ten niby virus teraz i tez chcemy szybko zdac bo nie wiadomo co bedzie za chwile, a do marca pewnie trzebaby go dodatkowo zabezpieczac zeby nie stracil na jakosci.

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
Dnia 4.11.2020 o 09:21, adaammek napisał:

Oficjalnych informacji minrol nie podaje należy sie jednak spodziewac ze  w kolejnej kampanii płatnośc bedzie gdyż bedzie to kampania przejsciowa a jaki system wsparcia w stosunku do rynku tytoniu minrol zgłosiło w UE nie  wiadomo może ktoś wie więcej  dla mnie płatnośc historyczna tylko z 2 lat jest niedokońca sprawiedliwa w tej kwestii minrol sie wypowiedział ze rok 2015-2016 to lata dużej produkcji co o tym myślicie   

miałem na myśli rok 2005lub 2006 bo były to lata na podstawie których plantatorowi wyliczono  ilośc referencyjna 

Opublikowano

Zgadzam się z kolega wyżej, każdy sortuje i wie jaka klasę ma i nie powinien oddawać 1 w 2 tak jak to robiã w universalu, już trochę lat sprzedaję i miałem tak xe podeyncze belki 2 brali w 1 ale nie w universalu. 

A co do kasy na tytoń to nie spodziewałbym się kokosów.

Opublikowano

Jest to odmiana typowo pod kombajn bo blaszka przy nerwie głównym zaczyna się późno i źle się to nabija w wieszaki ale jakościowo fajnie wychodził, a i chorobę ziemniaczaną miał  czy coś podobnego, nasiona miałem od gościa z gruby na fb, ale widziałem że w Łukowa Tobacco też sprzedawali 

IMG_20200823_174226.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, dragonmt852 napisał:

Jest to odmiana typowo pod kombajn bo blaszka przy nerwie głównym zaczyna się późno i źle się to nabija w wieszaki ale jakościowo fajnie wychodził, a i chorobę ziemniaczaną miał  czy coś podobnego, nasiona miałem od gościa z gruby na fb, ale widziałem że w Łukowa Tobacco też sprzedawali 

IMG_20200823_174226.jpg

A jakie inne odmiany jeszcze polecasz?

Opublikowano
1 godzinę temu, dragonmt852 napisał:

Innych nie probowalem, w tym roku sprobuja nowa niemiecką-Topaz podobno dobry plon mozna uzyskac, przynajmniej wykres tak pokazuje

wizualnie tez cechy ma podobne do uprawianego u Ciebie ITB,jezeli chodzi o ksztalt i strukture lisci.U nas byla tez plantacja LT wlasnie francuskiej odmiany ITB( wczesniej podalem linka do ich katalogu odmian) ale nie wiem dokladne ktorej. ale na ponizszym filmie dokladnie widac jak to wyglada.dodam tylko zeby nie sugerowac sie krzakami malowyrosnietymi na wjazdach w miedzyrzedzia bo tam praktycznie od maja do teraz stoi woda i ryz mozna sadzic.

organoleptycznie lapami sprawdzilem jak krzaki mialy po metrze wysokosci to dobrze byly nabite liscie.

Opublikowano
7 godzin temu, dragonmt852 napisał:

IMG_20200823_174226.jpg

Nwprawde ładnie wygląda. Wydaje się wysoka na zdjęciu. Ja tak samo w tym roku spróbuję ten Topaz. Ciekawie się prezentuje na wykresach. 

Opublikowano
49 minut temu, zroz napisał:

Może wiecie dlaczego tytoń wychodzi szarawo ?

a tyton normalny wyrosniety i ma wage? prawdopodobnie za malo fosforu, robilismy probe na polu gdzie takie objawy byly wiekszymi dawkami superfosdarem i potem dolistnie potas fosfor i na czesci pola wychodzi juz normalnie w innych nie.z fosforem jest taki problem ze jest malo mobilny w glebie ,zeby wyprowadzic pole pod uprawe tytoniu trzeba na jesien wysiac ok 200 kg na wiosne po orce kolejne 200 i uzupeniac nadal braki wieloskladnikiem plus nawozenie dolistne. na ciezkiej ziemi gliniastej bardziej tez moze tak do konca to sie nie udac