Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jesteś jakimś nowym członkiem i chcesz wprowadzić tutaj zamieszanie, było o tym głośno z rok temu mówił ale ja bym bardziej pościągał tych co biorą a nie produkuja bo wyrzucli moment bądź byli przy korycie skupowali resztki i narobili sobie tonazu po 4 lub więcej ton z hektara za takich bym się brał a nie ci co za***rdala.. :)

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, mus napisał:

Jesteś jakimś nowym członkiem i chcesz wprowadzić tutaj zamieszanie, było o tym głośno z rok temu mówił ale ja bym bardziej pościągał tych co biorą a nie produkuja bo wyrzucli moment bądź byli przy korycie skupowali resztki i narobili sobie tonazu po 4 lub więcej ton z hektara za takich bym się brał a nie ci co za***rdala.. :)

Dobrze kolega mówi. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mus napisał:

To nie zmienia faktu że  były to pieniądze na odejście od produkcji i moje zdanie na ten temat jest takie że jeśli dana osoba brała te pieniądze, bez względu na to ile by ich nie było powinna odejść od produkcji albo je zwrócić. Bo jak to wygląda osoba która brała przez wiele lat te pieniądze i chce dalej sadzić? No chyba coś jest nie tak. To po co były te pieniądze? A to że ktoś wysoko postawiony nabrał się kasy to już inna historia. 

@ edit 

Nie chcę wprowadzać tutaj zamieszania. Też jestem plantatorem tak samo jak wy. Też wziąłem te pieniądze na odejście i jeśli trzeba będzie je zwrócić żeby dalej sadzić to to zrobię. Moje zdanie jest takie że tych pieniędzy w ogóle nie powinno było być.

Edytowane przez Tobacco321
Opublikowano
22 minuty temu, Tobacco321 napisał:

To nie zmienia faktu że  były to pieniądze na odejście od produkcji i moje zdanie na ten temat jest takie że jeśli dana osoba brała te pieniądze, bez względu na to ile by ich nie było powinna odejść od produkcji albo je zwrócić. Bo jak to wygląda osoba która brała przez wiele lat te pieniądze i chce dalej sadzić? No chyba coś jest nie tak. To po co były te pieniądze? A to że ktoś wysoko postawiony nabrał się kasy to już inna historia. 

@ edit 

Nie chcę wprowadzać tutaj zamieszania. Też jestem plantatorem tak samo jak wy. Też wziąłem te pieniądze na odejście i jeśli trzeba będzie je zwrócić żeby dalej sadzić to to zrobię. Moje zdanie jest takie że tych pieniędzy w ogóle nie powinno było być.

ja mogę oddać też te pieniądze ale cena na skupach musi być 50% wieksza niz teraz ;)

Opublikowano

Nie można tłumaczyć warunkami pogody inne odmiany też były w polu a mimo to nie kwitną przedwcześnie .To nie kwitnie  tylko taki podtopiony ale każdy najdorodniejszy i na górkach 

Ja myślę ze jakaś partia nasion była porażona i dlatego tak się dzieje 

powinniśmy się starać o komisję i odszkodowanie od producenta 

tzn nie my bo nas rolników nikt nie posłucha ale nasi przedstawiciele 

za stracony sezon i ogromne koszty utrzymania plantacji 

Opublikowano
1 godzinę temu, zroz napisał:

Nie można tłumaczyć warunkami pogody inne odmiany też były w polu a mimo to nie kwitną przedwcześnie .To nie kwitnie  tylko taki podtopiony ale każdy najdorodniejszy i na górkach 

Ja myślę ze jakaś partia nasion była porażona i dlatego tak się dzieje 

powinniśmy się starać o komisję i odszkodowanie od producenta 

tzn nie my bo nas rolników nikt nie posłucha ale nasi przedstawiciele 

za stracony sezon i ogromne koszty utrzymania plantacji 

wątpię że to wina pogody, to jest po prostu wada odmiany ,w poprzednich latach też zdarzało się przedwczesne zakwitanie w 35 a w innych odmianach nigdy 

Opublikowano

Sam się zastanawiałem że może to być wina jakichś trefnych nasion. W zeszłym roku była podobna sytuacja że wiele plantacji bardzo szybko zakwitła i to już w początkowym okresie rozwoju. Może właśnie Nicota sprzedaje nam jakieś nasiona gorszej jakości? Trzeba się nad tym zastanowić.

Opublikowano (edytowane)

zaraz jade w pole pryskac zrobie fotki jaki ladny tyton a kwiatu po 20 krzaki pod rzad

zawsze sie zdarzalo  kilka na h ale teraz sa setki pakow max 9 lisci

Edytowane przez Lipiny2020
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, dragonmt852 napisał:

u mnie jeszcze sarny zaczeły wpiepszać 

musisz smrodzic albo grodzic( grodzenie to droga opcja i jednak malo skuteczna co to dla takiej sarny czy lani pokonac takie ogrodzenie jeden sus i dalej grasuje..ja mam 2 kawalki na ktorych lania grasuje z mlodymi jeden ogrodzony drugi nie.. na 3 kawalkach gdzie jest potencjalne ryzyko ze sie kiedys pojawia mam porozstawiane paliki i na nich nabite damskie ponczochy w ktorych sa kawalki szmat ktore bylyl na poczatku srodek do odstraszania dzikow saren itd... z doswiadczonego  zrodla wiem ze lesne zwierzeta mocno odstraszaja zapachy ludzkie ..pot , perfumy ,odswierzacze powietrza . co tydzien zmieniam im zapach pryskam jakims srodkiem po deszczach intensywnych i na kawalku ktory jest nie ogrodzony zjedzone mam tyle ile przed zastosowaniem tego sposobu .inni grodza i nadal maja ten problem ..mam rozwieszne damskie rajstopy i stare jakies skarpety pojedyncze z szmatkami w srodku zeby delikatnie wpilo i potwierdzam dziala to... jest w kawalku u mnie jakies 12 ha ciagiem leci ... pierwszy gosc ma ogrodzenie drugi nie ma nic, trzeci ogrodzil i jakies worki po nawozsach nawieszal , 4 ogrodzil a piaty nie ma nic , wieszali nawet ludzkie wlosy i nie pomoglo a narazie u mnie sie sprawdza... sarna albo lanie z mlodymi tak robia

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Panowie pytanie do plantatorów którzy opalają suszarnie węglem. Jak macie ustawiome parametry podawania itd. ? Ktoś podzielilby się swoim ustawieniami bo u mnie coś mi dużo węgla idzie w jednej z suszarek

Opublikowano
8 godzin temu, mariaci10 napisał:

ktoś wie co to jest? jaka przyczyna?

20200712_143140.jpg

20200712_143132.jpg

Według mnie to maczniak. Za dużo wilgoci i ciepło.  Opryskaj grzybobojczym środkiem to przynajmniej wyzsze partie liści może uchronisz  bo tych zarazonych  to już nie.