Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem jak pozostali ale ja nie napisałem że zbiłem na tym kokosy. co z tego że wyszło ponad 12 zł. Przy dzisiejszych kosztach i braku rąk do pracy powinno wychodzić średnio 15 zł żeby można było mówić o godziwym zarobku.

Opublikowano
1 godzinę temu, Marl napisał:

Zimą odpoczęli wszyscy i kokosy z tytoniu... :) A w lato narzekają jak zrywają tytoń w pełnym stopniu a na termometrze 27-31 st C :) Każdy z nas troche zdrowia przy tym straci. Policz prace ludzi po np: 14zł/h itp... Tu kolega @dragonmt852 podsumował trafnie, haruje cała rodzina, gdyby podzielić na ilośc pracujących to rarytasów nie ma. Spadek plantatorów w mojej grupie  ( świętokrzyskie ) to skutek tego, ze młodzi nie chcą już sadzić tytoń bo idą do pracy ( na ZUS ) lub wyjedzają za granice.  A ich rodzice co zrobią we dwoje? Pisałem juz wczesniej o tym, ze rolnicy przechwalali się na zebraniach, ze tanio produkują... Piszcie o tym kokosach z tytoniu a za rok bedzie narzekanie i "protesty w żółtych kamizelkach" bo żadna z firm cennika nie bedzie chciała podnieść... no sorry... Dopiero pisaliście, ze słaba opłacalność i coś trzeba zrobić a teraz mamy tytoniowy biznes życia... Ktoś uprawiał odmiane Virginii SIMMONA? Prosze o opinie.

12zł brutto to dla ciebie kokosy? no bez jaj...

Opublikowano (edytowane)

Koledzy piszący na górze tej strony :) Pisząc o "kokosach" miałem na myśli, te obliczenia na poprzedniej stronie choć nazwał bym to wartością sprzedaży. A to do zysku to niewiele się ma. No bo jak ktoś przeczyta ze rolnik @mariaci10 sprzedał np: 2850 kg po 12,09 brutto zł czy @Dunder : 2800 kg po 11,20 netto to pomyśli? No własnie "kokosy", z 1 ha mają obroty ponad 30 tysięcy obrotu!!! :)  Ja dziś sprzedałem tytoń, moim zdaniem niezły i wyszło mi prawie 10 zł netto  za kilogram. Czy to kokosy? Absolutnie nie. Kolego @mariaci10,@Dunder : biorąc za wzór Twój post, nie zamierzam Ci "pojechać" lub obrażać... 

@mynko: Trafnie podsumowałeś: lepiej się nie chwalić. Bo zaraz bedzie taniej.

Edytowane przez Marl
Opublikowano
5 minut temu, Marl napisał:

Koledzy piszący na górze tej strony :) Pisząc o "kokosach" miałem na myśli, te obliczenia na poprzedniej stronie choć nazwał bym to wartością sprzedaży. A to do zysku to niewiele się ma. No bo jak ktoś przeczyta ze rolnik @mariaci10 sprzedał np: 2850 kg po 12,09 brutto zł czy @Dunder : 2800 kg po 11,20 netto to pomyśli? No własnie "kokosy", z 1 ha mają obroty ponad 30 tysięcy obrotu!!! :)  Ja dziś sprzedałem tytoń, moim zdaniem niezły i wyszło mi prawie 10 zł netto  za kilogram. Czy to kokosy? Absolutnie nie. Kolego @mariaci10,@Dunder : biorąc za wzór Twój post, nie zamierzam Ci "pojechać" lub obrażać... 

No tak gdy ktoś kto nie ma pojęcia o tytoniu zobaczy te obliczenia ile to się "zarabia" z jednego ha to może pomyśleć rzeczywiście że dużo zarabiamy na tym tytoniu, niestety prawda jest inna 

Opublikowano
23 godziny temu, Marl napisał:

@mynko: Trafnie podsumowałeś: lepiej się nie chwalić. Bo zaraz bedzie taniej.

Kolego piszesz że sprzedałeś tytoń i wyszło Ci 10 zł netto to chyba rewelacja bo u nas w okolicy to średnio wychodzi 10-12 zł brutto. No chyba że chodziło Ci o brutto.

Opublikowano
2 minuty temu, mynko napisał:

Kolego piszesz że sprzedałeś tytoń i wyszło Ci 10 zł netto to chyba rewelacja bo u nas w okolicy to średnio wychodzi 10-12 zł brutto. No chyba że chodziło Ci o brutto.

No i ma racje przecież 10zł x 1,07=10,70 brutto w porównaniu do 12 brutto to rewelacji nie ma ;)

Opublikowano (edytowane)

tak, mówimy o 10 zł + 8% VAT .Miałem tytoń zółty ale na końcach liści i jego boku były zielone przygnioty, skubać to za długo zchodziło wiec sobie darowałem... . W klasie 4 nie przeszedł tylko w 5. Klasa 4 - 9,25 zł netto a klasa 5 - 6,5 zł netto. To prawie 3 zł na kilogramie. Biorąc wyliczenia kolegi @mus niestety oddałem je w sumie tylko po kosztach produkcji. Więc "kokosów" nie ma... :/ Suszę w kontenerach więc silniki 4.5 lub 5 KW ( suszarnia muller 120 szpil ) plus opał typu drewno lub węgiel. Bo o wygodnym oleju opałowym nawet nie myśle... 

Edytowane przez Marl
Opublikowano

Kazdy liczy po swojemu.. Jedni piszą tyle ile faktycznie wpadło na konto za cały tytoń a inni liczą bez potrąceń na grupę. ..a jeszcze inni nie liczą do średniej obrywków sprzedanych po 2zł. Dlatego dla mnie 10netto a 12.30 brutto to jeden huk. Fakt jest taki że uprawiamy co raz więcej a faktyczny dochód z ha. nie wzrasta od kilkunastu lat.

Opublikowano
9 godzin temu, tofik420 napisał:

Kazdy liczy po swojemu.. Jedni piszą tyle ile faktycznie wpadło na konto za cały tytoń a inni liczą bez potrąceń na grupę. ..a jeszcze inni nie liczą do średniej obrywków sprzedanych po 2zł. Dlatego dla mnie 10netto a 12.30 brutto to jeden huk. Fakt jest taki że uprawiamy co raz więcej a faktyczny dochód z ha. nie wzrasta od kilkunastu lat.

Dobrze gada kolega. Polać mu... 

Pytanie z innej beczki koledzy,  czy odmiana 28 i 35 wagowo wychodzi tak samo??? 

Fakt faktem 35 ma mniej liści na krzaku.  Chciałbym ją spróbować w tym sezonie. Co myślicie o niej?

Opublikowano

28 ma sporo liści ale waga samego liścia jest mniejsza w porównaniu z 35 ale suma sumarum wychodzi podobnie, 35 charakteryzuje się szybkim dojrzewaniem na polu nie może długo stać bo się popsuje i w kontenerze ładnie żółknie jak zbierasz przy zielony natomiast 28 może dłuzej stać na polu ale w kontenerze słabiej żółknie. 35 ma po 16-18 liści

Opublikowano
Dnia 21.01.2019 o 22:18, dragonmt852 napisał:

No tak gdy ktoś kto nie ma pojęcia o tytoniu zobaczy te obliczenia ile to się "zarabia" z jednego ha to może pomyśleć rzeczywiście że dużo zarabiamy na tym tytoniu, niestety prawda jest inna 

Piszesz że sprzedałeś tytoń i wyszło Ci 10 zł "netto" to rewelacja chyba że to jest brutto a nie netto 

Najpierw zrób sobie próby gleby i zwróć uwagę na fosfor bo może być słabo z nim a odmiana to chyba nie będzie miała znaczenia.

Opublikowano
6 godzin temu, mynko napisał:

Piszesz że sprzedałeś tytoń i wyszło Ci 10 zł "netto" to rewelacja chyba że to jest brutto a nie netto 

Najpierw zrób sobie próby gleby i zwróć uwagę na fosfor bo może być słabo z nim a odmiana to chyba nie będzie miała znaczenia.

Większy wpływ na plon i jakość tytoniu ma potas niż fosfor, ale trzeba zadbać o wszystkie makro i mikro składniki ;)

Opublikowano

coś o berleju , byłem pierwszy raz w deszkowicach sprzedałem dla ultp nie sprzedawałem nic do pmp leżajsk i jestem zadowolony cena wyższa o 2 zł na każdej klasie                   ludzie w leżajsku wściekli chcą się przenieść a reszta rezygnuje pmp nie zależy na tytoniu mają robić nowatorskie aqiusy czy tam coś takiego

Opublikowano
10 minut temu, Mariusz2903 napisał:

max przechodż do ultp nie licz na podwyżki w pmp

Rozważam taką decyzję jeśli ultp będzie nowym kontraktował ile można za psie pieniądze pracować.pmp to chcą za darmo kupić tytoń u nas brali ile kto miał nadwyżki bez problemu 

Opublikowano
12 minut temu, Mariusz2903 napisał:

słyszałem że w kazimierzy wlk bardzo słabo brali berleja . pamiętasz kto tam kupował

Nazwiska nie znam ale gość z grupą inwalidzką na moje oko