Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia ‎2018‎-‎12‎-‎27 o 11:46, Miran napisał:

Jakieś sposoby żeby tytoń nie był taki suchy w magazynie? Dodam że jest to szczelnie zamknięty magazyn, czy to ma jakiś wpływ na to?

Zależy z czego masz ściany w tym magazynie. Ja np. mam magazyn z dawnej stodoły z beli i tam tytoń mi nie wysycha jaki złożę taki mam cały czas, a część składuję w murowanym pomieszczeniu i tam już wysycha.

Opublikowano

Norbert Kaczmarczyk Poseł na Sejm R

Jak wynika z nowych informacji uzyskanych w Departamencie Finansów Ministerstwa Rolnictwa, publikacja wniosków i ogłoszenie naboru dla poszkodowanych w „aferze tytoniowej” nastąpi w ciągu kilku dni. Oszukani producenci tytoniu będą już wkrótce mogli wypełnić i złożyć dokumenty, a rekompensaty mają być wypłacane niezwłocznie. Cały czas trzymamy rękę na pulsie i będziemy informować Was na bieżąco w tej sprawie. Gdy tylko pojawią się wnioski – natychmiast o tym poinformujemy.

16 godz. · 

Jak wynika z nowych informacji uzyskanych w Departamencie Finansów Ministerstwa Rolnictwa, publikacja wniosków i ogłoszenie naboru dla poszkodowanych w „aferze tytoniowej” nastąpi w ciągu kilku dni. Oszukani producenci tytoniu będą już wkrótce mogli wypełnić i złożyć dokumenty, a rekompensaty mają być wypłacane niezwłocznie. Cały czas trzymamy rękę na pulsie i będziemy informować Was na bieżąco w tej sprawie. Gdy tylko pojawią się wnioski – natychmiast o tym poinformujemy.

Opublikowano

@mateuszno : zadzwoń do swojego agronoma PMP. On Ci powie. U mnie w Kazimierzy Wielkiej stacja wykupu już zamknięta( koniec kampanii na tytoń żółty ) nie wiem jak Burley  . Więc nic się nie dowiem.

Opublikowano
2 godziny temu, mateuszno napisał:

Mam pytanie czy PmP dalej daje ta dopłatę do kilograma bo w styczniu miało to być na dwa razy ktoś z was coś wie ?

Dopłata w Pmp Leżajsk obowiązuje do 18 stycznia i chyba wtedy wykup sie też kończy ;)

Opublikowano

a jest obowiązek poinformowania kowru o zmniejszeniu ilości sprzedanego tytoniu niż w umowie ? tak na marginesie to 12 procent jak na taką susze to bardzo mały brak ja mam 40 procent mniej

Opublikowano

Wie ktoś jaka powinna być siatka cieniująca do tunelu chodzi o stopień zacienienia

Opublikowano

Nie kupujcie nasion, nie podawajcie szacunków , nie kontraktujcie  niech podniosą cenę  1 -20 pln, 2 -18 pln, 3-15 pln, 4- 12 pln ,5- 8pln. Uwierzcie mi  mogą podnieść spokojnie  . Wszędzie dobra zmiana tylko my zasuwamy,sortujemy  , kto w europie sortuje tytoń  ?     Co wy na to ?

Opublikowano

Z tymi naciskami na związki to też z umiarem. Kilka lat temu rozmawiałem z jednym związkowcem. Akurat w jednej z firm szedł zle tytoń... Związkowiec chciał aby rolnicy wstrzymali sprzedaż... No i rano rozmawia na placu z rolnikami o proteście... A tu pierwszy gada: "mam rate do zapłaty, musze oddać tytoń", drugi: "przyjechałem to sprzedam, co bede drugi raz jechać", trzeci: " mam wilgotny tytoń, popsuje sie do następnej odstawy... "... Więc mówi, dałem sobie spokój, nic nie zrobie. Tak samo jak przechwalanie się na zebraniach rolniczych jak to tanio susze tytoń, bo mam swój las itp. Sam słyszałem, jak niektórzy sie śmiali, ze nawet za " 2 złote" bedą sadzić tytoń bo mają niskie koszty. Teraz już opuścili uszy, wzrosły koszty pracy, młodzi wyjechali i mają za swoje. 

Opublikowano

jak już tytoń w belach to nici ze strajku jedyna szansa nie kontraktować  i czekać na ruch firmy kupującej tytoń  a jak za drogi niech sobie kupują w afryce robota przy tytoniu to w tych czasach dziadostwo berleja to już mało kto sadzi  a co do wielkich plantacji wirgini to przy braku ludzi do pracy i wzroście stawek za godz to nie zazdroszczę

Opublikowano

Nasiona już dawno zamówione troche nie w porę, tytoń w leżajsku idzie źle, jak przedtem dawali w górę to teraz w dół no przecież dali dopłatę

Opublikowano
5 godzin temu, ADAŚKOPOL napisał:

Nie kupujcie nasion, nie podawajcie szacunków , nie kontraktujcie  niech podniosą cenę  1 -20 pln, 2 -18 pln, 3-15 pln, 4- 12 pln ,5- 8pln. Uwierzcie mi  mogą podnieść spokojnie  . Wszędzie dobra zmiana tylko my zasuwamy,sortujemy  , kto w europie sortuje tytoń  ?     Co wy na to ?

Takie ceny pasowały by ale możemy sobie pomarzyć o nich.  Podniosą z 50 groszy i tyle bo powiedzą ze juz więcej nie mogą i tyle. 

Opublikowano

To My powiedzmy że dłużej nie możemy za nędzne pieniądze uprawiać, dzisiaj większość plantatorów to młodzi często wykształceni ludzie ,nie pozwólmy się wykorzystywać.Nasiona, szacunki, wywiady agronomów to inwigilacja ,wyhamujmy to niech się podenerwują a wtedy może być różnie , w tej chwili najlepsza pora . Nasion nie zabraknie nie panikujmy

Opublikowano
56 minut temu, ADAŚKOPOL napisał:

To My powiedzmy że dłużej nie możemy za nędzne pieniądze uprawiać, dzisiaj większość plantatorów to młodzi często wykształceni ludzie ,nie pozwólmy się wykorzystywać.Nasiona, szacunki, wywiady agronomów to inwigilacja ,wyhamujmy to niech się podenerwują a wtedy może być różnie , w tej chwili najlepsza pora . Nasion nie zabraknie nie panikujmy

To jak nie posadzisz tytoniu to skąd weźmiesz pieniądze?  łatwo powiedzieć ;) 

Dnia 10.01.2019 o 13:03, Grzegorz197 napisał:

Jak idzie teraz tytoniu w Lezajsku i w Uniwersalu w Biszcza? Ktoś coś wie. 

W Biszczy sprzedawałem wczoraj i poszło dobrze :)

Opublikowano (edytowane)

Ludzie ograniczają tytoń. Nie ma kto robić przy zrywaniu w lato, jest > 30stopni w cieniu, nie każdy wytrzyma cały dzień... ( przynajmniej w świętokrzyskiej grupie ) A jak zatrudnić kogoś to wiadomo, stawki spore. Więc już każdy policzy czy się opłaci. Są takie gospodarstwa gdzie jest liczna rodzina, to wtedy mogą sadzić sporo tytoniu. Dopóki się nie pokłócą pokolenia mieszkające w jednym domu :) mineły juz " złote czasy " dla tytoniu. Ok, podniosą coś bo koszty uprawy wzrosły. Ale żeby więcej to nie zobaczysz albo raczej nie odczujesz bo to tylko na wyrównanie kosztów. Ciekawe czy PMP podniesie ceny, znalazła się kasa na premie czyli 1.5 zł na każdej klasie w góre powinno być w nowym cenniku. :) Nie każdy się przebranżowi na coś innego ( warzywa itp. ) bo to kosztuje więc z braku możliwości jeszcze sadzi tytoń bo ma suszarnie, tunel i sadzarkę...

W uniwersalu zrezygnowano w tej kampanii z zakupu tytoniu RĘCZNIE ODŻYŁOWANEGO... Wie ktoś jakie powody? 

Powołując sie na Przegląd tytoniowy nr 3/2018:

OZPT w Kielcach: liczba plantatorów/członków grupy w 2014 - 1314, w roku 2018 - 594 . Jeśli sie nie sadziło tytoń więcej niz 2 sezony , automatycznie traciłes status członka grupy. Potrzebny jest kwit z KOWR więc teraz na pewno jest aktualne. 

Edytowane przez Marl