Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sadze wirginię wiec wypowiem się o niej. Pryskam tak w odstępach 1,5- 2 tygodnie. Tylko jak jest wilgotna ziemia bo inaczej można przypalić. No i oczywiście wieczorem lub przy pochmurnej pogodzie.

Opublikowano
41 minut temu, Grzegorz197 napisał:

Sadze wirginię wiec wypowiem się o niej. Pryskam tak w odstępach 1,5- 2 tygodnie. Tylko jak jest wilgotna ziemia bo inaczej można przypalić. No i oczywiście wieczorem lub przy pochmurnej pogodzie.

Jaki kristalon stosujesz? zielony?

Opublikowano

Kolego Grzegorz nic nie przypalisz tylko stosuj z umiarem. Ja nie dałem nic dolistnie nawozu i tytoń mam prawie po pas a sadzony 7-9 maj a do rwania jeszcze ok dwa tygodnie. Dla mnie nie liczy się wielkość tylko dojrzałość tytoniu bo lepiej zrywać tydzień później  i żółcić 1,5 doby a można szybko zrywać i żółcić 4 doby. Ja stosuję zasadę taką ze od posadzenia do zrywania mija dwa miesiące bez tygodnia. Pozdrawiam. 

Opublikowano
5 godzin temu, Miran napisał:

Jaki nawóz stosujecie na dojrzewanie, jak tytoń jest zbyt zielony?

Kiedyś to słyszalem że pryskali na skracanie... 

Obecnie to poczekać i obłowić albo coś z wapnem odpryski... 

Opublikowano

tą saetrą potasową to po nerwach po zerwaniu przed włozeniem do suszarni czy na polu?  Kolega mówił, że jak zielony bardzo to opryskiwał cerone i troche pomagało ale jaka dwaka na ile wody to nie wiem. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez AGRObombula
      witam was Drodzy koledzy mam parę pytań odnośnie soji. Czy uprawa w Polsce możliwa a może ktoś już uprawiał jeśli tak to jakią odmianę. jak plonuje jakie zabiegi stosujemy czy jest opłacalna jednym słowem piszcie co wiecie na temat ale wolałbym aby się wypowiedzieli Ci co się na sprawie znają
    • Przez szark93
      Witam. Chciałbym się dowiedzieć wszystkiego o tej roślinie. Na jakich klasach ziemi najlepiej sie rodzi ? Jaki nawozy i w jakiej ilości stosować ? Czym pryskać ? Ile kg wysiać na 1 ha ? I czy jest dobra na paszę dla bydła ? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi .
    • Przez MARTINUS
      Jakie macie poplony? Siejecie rośliny motylkowe? Co najczęściej, oprócz gorczycy? Moim zdaniem poplony, pomijając nawet kwestię programu rolno środowiskowego, mają same zalety! 
    • Przez Dominator88
      Witam chciałbym się zając uprawą łubinu niestety niemam doświatczenia z tą rośliną może mogliście by mi cos powiedzieć na jej temat
      Interesują mnie kiedyś siać łubin? Jaka obsada na hektar? Jakie stosujecie środki ochrony roślin w uprawie łubinu? Czy może nie stosujecie oprysków na łubin? Jakie stosujecie nawożenie na łubin? Czy uprawa łubinu jest opłacalna? Jakie odmiany siejecie?
    • Przez polac
      Witam! No więc na wiosnę najprawdopodobniej będziemy siali Facelie i mam kilka pytań związanych z uprawą tej rośliny a konkretnie jak uprawić pole pod ta roślinę,jakie nawozy stosować i jakie są choroby i szkodniki tej rośliny.???
      Pozdrawiam.
  • Dodaj nową pozycję...
v