Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja właśnie odwrotnie miałem rok temu.w klassman chwasty a tu czysto było.kupowalem raz w gs w obszy klassman 70l worek z perlitem i chwastów zero było ale bardzo długo podsiakala (dwie pełne doby! Tak żeby cala paleta była nawilżona,i to była ziemia z perlitem typowo do tacek na wodzie,ale chwastów zero) przeważnie używałem klassman 200 o ale praktycznie w każdej partii były chwasty i to taka zaraza która ciężko usunąć bez uszkadzania siewek na etapie rozsady.rok temu kupiłem na próbę z 7 baltow agrarisa 250 o i było czysto.

Opublikowano

Ogólnie mógł by mi ktoś powiedzieć ile tacek 260 wychodzi z jednej sztuki klassmanna 210? Przechodzę na hydroponike i nie mam porównania, a coś mówią na rejonie że jest trochę kryzys z klassmamnem podobno zalało im kopalnie więc zapewne cena i dostępność będzie inna...

Opublikowano
23 minuty temu, basserman1989p napisał(a):

Wiem że jedna belką takiej ziemi robię około 45 tacek ale 210 na hydroponike.260 powinno wyjść około 60-70 może więcej zależy jak się ubijać bd w tacce ziemię.

A jak to jest z tymi kostkami łatwo się ziemia rozsypuje czy podobnie jak w workach trzeba trochę betoniarka pomieszać? Mam taką maszynę do kupna co kostkę wkładasz i rozbija na pył ? Tylko czy to się sprawdzi i czy jest sens w to zainwestować ?

Opublikowano
25 minut temu, kitowiak napisał(a):

A jak to jest z tymi kostkami łatwo się ziemia rozsypuje czy podobnie jak w workach trzeba trochę betoniarka pomieszać? Mam taką maszynę do kupna co kostkę wkładasz i rozbija na pył ? Tylko czy to się sprawdzi i czy jest sens w to zainwestować ?

Nie nie bardzo się rozsypuje bo jest prasowana.ja nacinam worek nożykiem potem butami to rozduszam,obijam sobie taką jednoosiowa przyczepkę folia przed napełnianiem tac na górę niej wrzucam balota rozcinam, duszę, a jak sypie ziemię już do tacek to ubijam styropianową tacą do zacierania betonu i nią naciągam ziemię żeby w tacce wpadała.zeby tacki mi nie jeździły po tej foli to przykrecam równolegle dwie laty a w środek po długości układam kilka tacek.trzeba pilnować boków tac i żeby było w komórkach ziemi bez pustych przestrzeni.jak sądzisz dużo i robisz dużo rozsady taka maszynka może się sprawdzić.

Opublikowano
19 minut temu, basserman1989p napisał(a):

Nie nie bardzo się rozsypuje bo jest prasowana.ja nacinam worek nożykiem potem butami to rozduszam,obijam sobie taką jednoosiowa przyczepkę folia przed napełnianiem tac na górę niej wrzucam balota rozcinam, duszę, a jak sypie ziemię już do tacek to ubijam styropianową tacą do zacierania betonu i nią naciągam ziemię żeby w tacce wpadała.zeby tacki mi nie jeździły po tej foli to przykrecam równolegle dwie laty a w środek po długości układam kilka tacek.trzeba pilnować boków tac i żeby było w komórkach ziemi bez pustych przestrzeni.jak sądzisz dużo i robisz dużo rozsady taka maszynka może się sprawdzić.

Myślę że docelowo na  5 ha więc 100 tacek 260 na ha trzeba liczyć z małym zapasem, to jest samoróbka podobnie wygląda jak wialnia do zboża z silnikiem elektrycznym cena złomu użytkowego więc się poważnie zastanawiam nad tym.

Opublikowano

Zima powoli konczy sie czas pomyslec o srodkach na wciornastka. Moze troche te mrozy go przestraszyły ale nadal trzeba z nim walczyc. Jakie macie sprawdzone i skuteczne środki?

Opublikowano

Hmmm panowie mam pytanie wracając do hydroponiki, dajecie styropian ponad folie w basenach? Jak to wygląda i czy jest sens ktoś mógł by doradzić jak to wygląda?

Opublikowano

Chodzi Ci pod folie?ja dawałem kiedyś podkłady takie piankowe izolujące a jeden tunel mam taki że w spodzie jakiś stary styropian z rozbiórki i z 2-3 cm piachu.cos to trochę izoluje napewno.

Od kiedy zacząłem dogrzewać tunele w chłodne sezony odeszłem od tego.jesli zostawiasz te podkłady na słońcu piankę szlak trafi i nic z niej nie zostanie,styropianu czepia się gryzonie po jakimś czasie, jeśli zostanie na stałe.kupa bałaganu i nic więcej.znajomy ma węże grzewcze puszczone pod basenami,ja używam piecyka nadmuchowego czasem.

23 minuty temu, basserman1989p napisał(a):

Chodzi Ci pod folie?ja dawałem kiedyś podkłady takie piankowe izolujące a jeden tunel mam taki że w spodzie jakiś stary styropian z rozbiórki i z 2-3 cm piachu.cos to trochę izoluje napewno.

Od kiedy zacząłem dogrzewać tunele w chłodne sezony odeszłem od tego.jesli zostawiasz te podkłady na słońcu piankę szlak trafi i nic z niej nie zostanie,styropianu czepia się gryzonie po jakimś czasie, jeśli zostanie na stałe.kupa bałaganu i nic więcej.znajomy ma węże grzewcze puszczone pod basenami,ja używam piecyka nadmuchowego czasem.

Dogrzewać rozsadę jest dobrze tak max do fazy krzyżyka żeby w miarę równo powschodzila itd goniona temperaturą i nawozami gorzej bd radzić sobie po wysadzeniu jeżeli bd.niecieta nie hartowana kilka dni przed sadzeniem hartować wietrzyć ciąć i hamować ja żeby nie szła do góry.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Grzegorz197 napisał(a):

Jakiej mocy macie silniki w suszarni 96 szpil 107x37. Mam założony 5,5 kw. Czy silnik 4 kw da rade obroty są takie same tylko czy nie bedzie sie grzał za bardzo.

Zależy jakie masz obroty na dmuchawie. Przy prawie 900 obrotów/min ma ok. 80 stopni na obudowie, ale chodzi tak 10 lat.

Edytowane przez grapen23
Opublikowano
Godzinę temu, grapen23 napisał(a):

Zależy jakie masz obroty na dmuchawie. Przy prawie 900 obrotów/min ma ok. 80 stopni na obudowie, ale chodzi tak 10 lat.

U siebie mam chyba 4.5 kw założone ale musiałbym sprawdzić.z doświadczeń wiem że zmiana szajby na silniku na większą w celu zwiększenia obrotów mocno obciąża silnik,w kiszce zmieniliśmy większą chyba o 1.cm i silnik nie wytrzymałby tygodnia (a może i by wytrzymał,po dwóch dobach można było na nim jajka smażyć) oryginalny 2.2 kw

Opublikowano
31 minut temu, dragonmt852 napisał(a):

A do tej pory jaką miałeś?

Zwykła tunelową UV 4 ale jakoś w tym roku coś było z nią nie tak niby z rolki rozwijana a co druga dziurawa. Wymieniałem albo kleiłem jak z brzegu gdzieś przeciekała, dlatego tak myślę cze nie dać więcej i kupić np 10uv i mieć spokój 

Opublikowano
grapen23 napisał:

1 godzinę temu, Grzegorz197 napisał(a): Jakiej mocy macie silniki w suszarni 96 szpil 107x37. Mam założony 5,5 kw. Czy silnik 4 kw da rade obroty są takie same tylko czy nie bedzie sie grzał za bardzo. Zależy jakie masz obroty na dmuchawie. Przy prawie 900 obrotów/min ma ok. 80 stopni na obudowie, ale chodzi tak 10 lat.

Obydwa silniki maja 1430 obrotow na minute, koła pasowe byly by takie same. Chodzi ogólnie o to ze jak mniejszy silnik to mniejsze zuzycie pradu.

Opublikowano
18 minut temu, Grzegorz197 napisał(a):

Obydwa silniki maja 1430 obrotow na minute, koła pasowe byly by takie same. Chodzi ogólnie o to ze jak mniejszy silnik to mniejsze zuzycie pradu.

Chodzi mi o obroty na nadmuchu. One będą zależne od wielkości koła pasowego na dmuchawie i przy silniku. Jak masz koło pasowe 12 i na dmuchawie 20 to ten 4kw będzie wiecznie gorący. Silnik 4kw w takich warunkach jak wyżej opisałem będzie pobierał 4.5kw z takiej racji że przy wysokiej temperaturze uzwojeń zmniejsza się sprawność. Ten 5.5kw może pobierać podobne ilości prądu bo nie jest obciążony.