Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, STIG13 napisał(a):

Ja w tamtym sezonie z chlomazonem. Nie podoba mi się ta wersja. A testowałem różne mixy. Z bandurem, z promanem. Najlepiej mi wychodziło chlomazon i pendimetalina. Minus że bardzo wrażliwa na przesuszenie. W tym roku zechcę dać devrinol pod agregat i pendimetalina z chlomazonem na górę 

Jakie dawki na ha planujesz dać?

Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał(a):

Ja w tamtym sezonie z chlomazonem. Nie podoba mi się ta wersja. A testowałem różne mixy. Z bandurem, z promanem. Najlepiej mi wychodziło chlomazon i pendimetalina. Minus że bardzo wrażliwa na przesuszenie. W tym roku zechcę dać devrinol pod agregat i pendimetalina z chlomazonem na górę 

Bandur ma tworzyć powłokę na wierzchu gleby. Mieszanie go z ziemia powoduje słabsze działanie.

Ja zawsze stosowałem command 0.8l/ha. Jednak trochę słabo zwalcza chwasty dwuliscienne typu komosa. Dlatego pytam, co dolac...

Opublikowano

Nie mieszanie commandu ma sens tylko przy sadzeniu w ławę. Przy uprawie rzędowej nie wiem jak to sobie wyobrażasz. Nawet pryskając po rzędach i tak potem najbardziej newralgiczne miejsca są zruszone i rozsunięte. To co piszesz to ma sens jedynie jak się pryska chlomazonem po posadzeniu. Inaczej nie ma efektu....

Opublikowano
6 godzin temu, STIG13 napisał(a):

Nie podoba ci się dlaczego? Stosowałem na częścu bandur solo w dawce 2,5l i u mnie sobie nawet poradził. W tym roku też tak planuje, ewentualnie  z dodatkiem chlomazonu. 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, grapen23 napisał(a):

Nie mieszanie commandu ma sens tylko przy sadzeniu w ławę. Przy uprawie rzędowej nie wiem jak to sobie wyobrażasz. Nawet pryskając po rzędach i tak potem najbardziej newralgiczne miejsca są zruszone i rozsunięte. To co piszesz to ma sens jedynie jak się pryska chlomazonem po posadzeniu. Inaczej nie ma efektu....

Zrób sobie tak i tak i zobaczysz różnicę. Mieszanie chlomazonu to nie sens a bezsens... Chyba że ktoś lubi potem jeździć z pielnikami. Kwestia druga jak ziemia zaniedbana bez struktury i trzeba ją ciągle zruszać to tak będzie to gorzej działać bo zrywa się film

5 godzin temu, Aroo22 napisał(a):

Nie podoba ci się dlaczego? Stosowałem na częścu bandur solo w dawce 2,5l i u mnie sobie nawet poradził. W tym roku też tak planuje, ewentualnie  z dodatkiem chlomazonu. 

Chwasty trzyma, ale i wydaje mi się że tytoń go odczuł. Przyhamował rozwój, liście dolne przypalało

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

My dzisiaj odpuściliśmy właśnie przez zapowiadany chłód pryskanie na noc..tylko że do soboty ma być coraz zimniej.nie wiem czego ale strasznie nie równy ten tytoń w tym sezonie wyszedł.

Opublikowano

U mnie 3 raz dzis cieta tak zdrowo ze kilka dni zanim odrosnie i trzeba bedzie przetrzymac minimum do poniedzialku. Jak kolega wyzej pisal jeszcze wczoraj pokazywalo na radarze minus 6  a dzis najzimniej to -1 z soboty na niedziele. 

z odchwaszczaniem to jest tak ze jak dbasz kilka lat wstecz w innych uprawach to i bd czysto po kazdej dawce,  a jak nie dbasz to wiadomo ;)widac po polu bo jak zostawisz pole na 2 3 tyg i robi sie zielono jak na łące to wiadomo co bedzie w tytoniu po jednym deszczu.  U siebie stosuje chlomazon ten 480 0.3 + pendimetalina 400  jakies 3l na ha a na swiezej dzierzawie dodalem jeszcze 2l devrinolu i tylko pojedyncze rdesty po gryce przeszly 

Ponoc pendimetalina dziala juz od 0  doglebowo i od 5 stopni nalistnie

i  taka ciekawostka dlaczego te maliny tak bierze ;) 

podczas stosowania chlomazonu w wysokich temperaturach może dojść do zjawiska inwersji. W praktyce polega to na unoszeniu się oparów cieczy roboczej i po ochłodzeniu opadniecie jej w promieniu nawet kilkuset metrów. Jeżeli spadną na rośliny wrażliwe, mogą spowodować ich uszkodzenie lub zniszczenie.

Opublikowano

Czytam porady , planuje na ten rok zrobić taki oprysk:

-dervinol 2l/ha + stomp 1l/ha, wymieszam z gleba,

- na wierzchu command 0.4l/ha, nie będę mieszał z ziemia.

Czy może lepiej stomp + command na wierzchu gleby?

Co sądzicie? Z góry dzięki :)

Opublikowano
grapen23 napisał:

no dokładnie... jedziesz sadzarka i mieszasz z ziemią...

Opublikowano

STIG13 napisał:

Mieszam, ja używam heptaglukonianu ( Cuperdem ). Do każdego zabiegu mała porcja ( 0,2-0,3 ) żeby cały czas utrzymywać stężenie w roślinie. Jak wyjdzie że nie dodam to potem zwiększam dawkę

z czym nie mieszać miedzi systenicznej?

Opublikowano (edytowane)

Zależy od produktu. Są takie że można z większością, są takie że cokolwiek kłaki wychodzą. Nie mieszać z produktami bio i aminokwasami. Dla bezpieczeństwa najpierw próba wiaderkowa

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

nie stosowalem u siebie, myslicie ze juz po przymrozkach?? bo rosada juz przerasta a boje sie wyjechac bo w tamtym roku sie przejechałem :) Ładnie porosiło i jeszce ze dwa dni ma pokropywac warunki na oprysk wrecz idealne 

Opublikowano

Nie wiadomo co robić niepewna pogoda jest, ale jakbym miał już rozsadę gotową do sadzenia to bym od poniedziałku jechał sadzić. Ja planuję może w piątek zacząć.