Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Niby lekko przesuszone palety stawia się w rozcieczonym wywarze verimarku z pekacidem (ten środek do zakwaszania nawóz).

Czyli przed sadzeniem wyciągasz palety z basenu i czekasz aż lekko obsechna albo te z piachu zrywasz i moczysz korzeń w jakimś korytku 

A teraz takie coś znalazłem 

150 ml verimark na 100 l wody plus 20 gram pekacidu.ma stronie Łukowa tobbaco sklep na Facebooku taką dawkę podają.czu skuteczne to nie wiem.srodek kur..drogi chyba litr w granicach 2 tys zł .ale takim litrem to zrobi rozsady 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
43 minuty temu, grapen23 napisał:

Powodzenia z moczeniem kilkaset tacek :D

Moczenie pół biedy:p osuszanie ich wyciąganie z basenu,gdzie z tym się rozłozysz jak tu ledwo czasem nogę stawiam.dodatkowy ekstra basen przed tunelem albo jeden dwa w tunelu przygotowane z tym roztworem.raz coś takiego robiłem ale z tackami z piachu i innym środkiem owadobojczym.dodatkowo pole na którym miało być wysadzone nie było opryskane bo akurat na pełną dawkę środka by zabrakło.wydaje mi się że efekt był lepszy niż walenie bezpośrednio opryskiwaczem w polu.po dursbanie jak był używany w suchawa porę robak i tak gryzł.a dwa jeżeli do okoła masz sąsiadów którzy tylko sieją zboża to potrafi i tak przypłynąć z sąsiedniego pola.w poprzednim roku dwa dni od posadzenia od sąsiedniego pola robił dziury i ubytki takie że tytoń na 4 rządkach od sąsiada wyglądał jak szwajcarski ser, potrafił załatwić 30% w ciągu tygodnia od posadzenia 

Messenger_creation_165ce4eb-6395-4c73-80d0-004dd9a1d7f5.png

Opublikowano (edytowane)

Ledwo co saletra rozsiana ostatnio a już na Łukowa tobacco sklep ja polecają do stosowania w tytoniu;p wszystko odemnie zgapio:(..

Już chyba nic nie bd pisał nic nie bd wstawiał.ostatnio w sobotę w okolicy pokosilo gradem niemiłosiernie, nas na szczęście łukiem szerokim ominęło ale część plantacji od nowa do sadzenia...   

Tytoń pięknie się zbiera w polu,jak z żurnala tytoniowego,są pola gdzie nasadzanie to przyjemność bo praktycznie zero braków..a jedno takie że mało szlag nie trafw ostatecznym rozrachunku jak tak dalej bd będzie pol na pół jedna i druga odmiana która została 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Jest taki oprysk Benevia 100 OD - zwalcza wciorniastki w cebuli. Myślę, że w tytoniu też zwalczy ale dawka 0.75l/ha (dla.cebula).

Koszt opakowania 1 litr to 820-840 zł. :/ czyli 630 zl/ha. Niestety nie znam zadnych badań potwierdzających skuteczność w tytoniu. 

Opublikowano

Niby wychodzi ok 10.a i tak trafia się pojedyncza sztuka.ogolnie w poprzednim roku okres do czerwca był chłodniejszy i nie było praktycznie śladów po nim.w tym roku widać że trzeba było pryskać max 3_4 dni od posadzenia i następny wjazd w krótszym czasie niż etykietowe dwa tygodnie.

Opublikowano

Objawy żerowania widoczne po 3 tygodniach będą . Porażenia po wciorniastku zależą od nalotu , ten kto pierwszy wysadzi , co jest dokoła tytoniu a tak na prawdę to od szczęścia . Koszenie trawy , ugoru po sąsiedzku ma wpływ też na nalot wciorniastka .

Opublikowano
13 godzin temu, Marl napisał:

Jest taki oprysk Benevia 100 OD - zwalcza wciorniastki w cebuli. Myślę, że w tytoniu też zwalczy ale dawka 0.75l/ha (dla.cebula).

Koszt opakowania 1 litr to 820-840 zł. :/ czyli 630 zl/ha. Niestety nie znam zadnych badań potwierdzających skuteczność w tytoniu. 

• Środek wykazuje tylko częściową skuteczność w zwalczaniu wciornastków. Dlatego też w przypadku zwalczania tej grupy szkodników należy zapewnić jak najbardziej optymalne warunki aplikacji.
Opublikowano

Pompa to nie problem.gorzej jak pompa i grad.narazie odpukac wszystko nas mija ,no ale lekka pompa wczoraj była,Ci co dziś wyjechali tylko błoto mieszają,pytanie po co, na co? Lepiej mądrze siedzieć popijać zimne piwko,jak robić z pola wiadro na wodę to gorsze w taką pogodę od ciepłego piwa:p