Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wszędzie praktycznie są ograniczenia na pierwszą klasę może poza łt i chyba pm ntez zniósł,a tak to uniwersal wspomniany wyżej w postach to wiesz jak jest tam ,agrotab podobno chce zakończyć wykup w ciągu dwóch trzech tygodni ale trzyma się tych 40-50% jedynki w dostawie na innym wykupie do tej pory gdzie woziliśmy i dobrze kupowali taśma stanęła jak się okazało że za dużo pierwszej klasy zdajemy więc resztę sprzedaliśmy w Obszy w uniwersalu.do sabtecu się nie mogłem dodzwonić więc Ci nie powiem. Podczysć skrzynkę odbiorczą bo privu nie można Ci wysłać.duzo firm ma ograniczenie na pierwszą klasę albo nie kupują za dużo tej jedynki także fajnie.

Co do opóźnień z płaceniem w poprzednim sezonie to myślałem że rekord dierży Łukowa ale ostatnio spotkałem plantatora któremu inna firma zapłaciła dosłownie na starcie nowego sezonu także spoko.

Mniej więcej człowiek wie że jeśli dziś zawiezie to trzeba będzie poczekać,jeśli myślicie że ponaglanie grupy coś da to się rozczarujecie 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
1 godzinę temu, basserman89 napisał:

Wszędzie praktycznie są ograniczenia na pierwszą klasę może poza łt i chyba pm ntez zniósł,a tak to uniwersal wspomniany wyżej w postach to wiesz jak jest tam ,agrotab podobno chce zakończyć wykup w ciągu dwóch trzech tygodni ale trzyma się tych 40-50% jedynki w dostawie na innym wykupie do tej pory gdzie woziliśmy i dobrze kupowali taśma stanęła jak się okazało że za dużo pierwszej klasy zdajemy więc resztę sprzedaliśmy w Obszy w uniwersalu.do sabtecu się nie mogłem dodzwonić więc Ci nie powiem. Podczysć skrzynkę odbiorczą bo privu nie można Ci wysłać.duzo firm ma ograniczenie na pierwszą klasę albo nie kupują za dużo tej jedynki także fajnie.

Co do opóźnień z płaceniem w poprzednim sezonie to myślałem że rekord dierży Łukowa ale ostatnio spotkałem plantatora któremu inna firma zapłaciła dosłownie na starcie nowego sezonu także spoko.

Mniej więcej człowiek wie że jeśli dziś zawiezie to trzeba będzie poczekać,jeśli myślicie że ponaglanie grupy coś da to się rozczarujecie 

Już możesz priv

Opublikowano (edytowane)

W tym roku proman stomp command. Ale wyszły pojedyncze rzepaki i gryka z międzyplonu. W tym bandur stomp i comand będę ćwiczył. Z nadzieją że zostanie goła ziemia bez żadnej uprawy do końca sezonu.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)

To co robiłem?

Proman koło 2l + stomp koło 2 i command chyba 0,2-0,25 coś w ten deseń. Ogólnie proman lubi zostawić rdestowate. Do tego podpala dolne liście. Czy w tytoniu czy soi. A tam gdzie się nałoży szczególnie. 

A na ten sezon to sobie dopiero pomyślę. Ogólnie to się nawet udało. Od posadzenia nie było żadnej uprawy i tylko pojedyncze gdzie nie gdzie rzepaki czy gryka. 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
Dnia 14.01.2024 o 13:56, STIG13 napisał:

Standardowy zestaw 

Dnia 14.01.2024 o 14:15, STIG13 napisał:

Plus parę formularzy. Pewnie w zależności od banku

To kredyt na 5 lat ? kiedy składałeś i czy kasa już na koncie ? 

Opublikowano

Na 5 lat. Można też było odroczyć spłatę pierwszej raty ale wtedy wzrasta roczna kwota spłaty. Pieniądze na koncie były zanim wyszedłem z banku po załatwieniu wszystkich spraw. Przynajmniej tak było u mnie w spółdzielczym. 

Opublikowano (edytowane)

Nikt Ci nie każe brać. Każdy ma swój rozum i swój kalkulator. Taki kredyt na 2% to okazja jeśli jest w co zainwestować. A za parę lat zgadza się. Będzie wspomnienie że taki był bo będzie spłacony.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
33 minuty temu, grapen23 napisał:

Bierzcie, bierzcie te kredyty. Przekonacie się w najbliższych paru latach że to był błąd :) 

Na 2% jak ktoś planuje coś kupić, budować czy jakąś inwestycję zrobić to się nawet nie ma co zastanawiać. Zobacz ile wynosi normalnie oprocentowanie kredytu jeśli chcesz wziąć. 

Opublikowano

To nie trzeba czekać do przyszłego roku żeby zobaczyć co się będzie dziać;p zaleganie z płaceniem po 2-3 mc to już standard,co drugi zechce kupować klasę niżej i już masz d*pę zbitą.o zbożu nawet nie wspomnę.z płatnosciami eurokołchozowymi też może być różnie bo już mały eksperyment był u naszych zachodnich sąsiadów gdy poźniaja wypłaty o kilka mc w niektórych landach.m

Jeszcze dojdą ludzie co krzyczą że co roku chcą więcej kasy za zrywanie to calkiem porażka.i robią wykłady na temat ekonomi, o płacy minimalnej ,na sam wygląd i poziom intelektualny renta "się należy"bo nawet na to co dostają nie są w stanie zapracować 

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, grapen23 napisał:

Zobaczycie po ile tytoń będzie w następnym roku i jak będzie wyglądać klasyfikacja. Obyście tylko mieli z czego spłacić te 2%.

Martw się o swój portfel w nasze nie zaglądaj. Od 20 lat korzystamy z form finansowania i dobrze się mamy. Także jak mawiał klasyk spokojna twoja rozczochrana. Każdy kto bierze jakikolwiek kredyt chyba jest świadomy że zawsze jest ryzyko...

Edytowane przez STIG13
  • Like 2
Opublikowano
7 minut temu, STIG13 napisał:

Martw się o swój portfel w nasze nie zaglądaj

A kto zagląda w czyj portfel? Napisałem tylko to co nas czeka w najbliższych latach. Nie obchodzi mnie ile wziąłeś i kiedy to spłacisz.

Opublikowano

Jak ktoś ma głowę na karku to nie bierze kredytu w ciemno  nie myśląc jak go spłaci. Przy 2%to nawet mając własne pieniądze na jakimś koncie oszczędnościowym na około 5% to wolę wziąć kredyt na 2% i te pieniądze z kredytu inwestować a swoje niech sobie leżą. I podejrzewam że na tej zasadzie prosperuje STIG.

• Like 3
Opublikowano

Witam .Mamy wróżke na forum która wie ze tera  tylko będzie gorzej z tytoniem. Powoli poczekajcie ile tytoniu się posadzi a ile zbierze to długi temat .Pamiętajcie że to biznes pod chmurką Jedna malutka chmurka i firmy walczą o tyton .