Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, basserman89 napisał:

Jeśli mógłbym wtrącić swoje 3 grosze to jeśli do owadobójczego obnizasz mocno pH w okolice 5 i niżej to tak srednio jest dodawać humusy.ale w sumie mieszaliśmy raz em naturalnie aktywny chyba nawet z inazuma i podziałało wszystko niby tak jak powinno.najwazniejsze żeby środki biologiczne nie mieszać z grzybowymi a przy kwaśnej wodzie w opryskiwaczu "bakterie" robią się "leniwe"

przy mocno zasadowej prosto z sieci w sumie też...najlepiej żeby bezpośrednio po oprysku popadało to trochę bez znaczenia bd ,najlepiej żeby ciecz była w granicach 5-5,5 jeśli by to mieszać z owadobójczym 

Tu jeszcze dodam żeby nie mieszać biologii z siarkami lub miedzią 

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Nie tyle chcę go wzmocnić co po prostu zbywa mi na  2ha humusa a będę jechał z odpryskiem na wciornastki. 

Tytoń w mokrą ziemię sadzony i jest trochę żółty ale ten chwast zawsze jakoś urośnie. Kiedyś wzmacnialem odzywkami czy samym azotem ale potem był problem z kolorem i zawsze bakterioza. Teraz nic nie daję i czekam cierpliwie 

Opublikowano (edytowane)

U siebie dawaliśmy pogłówne tydzień temu ok saletrę wapniową a teraz w opryskiwacz "kompot" Pekacid o.3 kg 0.3 kg mikro ekoplonu 0.3 l improver+ ok 2kg kristalonu żółtego i zielonego bo zostało po hydroponice.takze taka mieszanka wybuchowa...

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
Dnia 13.06.2023 o 15:13, Miran napisał:

Amistar ktoś stosuje w tytoniu ? 

Dzisiaj nam polecili plus jakiś tam środek obok tego jakie da skutki to napiszę.250 ml amistaru plus 50 ml cyperkil max...jeszcze etykiet nie przerobiłem ale lekko trąci pchaniem na chama to co na sklepie jest 

Opublikowano
2 godziny temu, basserman89 napisał:

Dzisiaj nam polecili plus jakiś tam środek obok tego jakie da skutki to napiszę.250 ml amistaru plus 50 ml cyperkil max...jeszcze etykiet nie przerobiłem ale lekko trąci pchaniem na chama to co na sklep

Tazer jest tańszy ale daje się 1l a 0.25 to trochę słabo 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Daje się tyle ile jest potrzebne. Miniamlna ilość azoksystrobiny to 100 g/ha

Z ciekawości na co niby azoksystrobina ?

Przeczytałem etykietę i teraz sam się zastanawiam czy ludzie co "handluja" środkami wiedzą co sprzedają... osobiście tego nie kupowałem ale już akurat w przypadku tej sieci sklepów nic mnie nie zdziwi.

Potem się ludzie dziwią że kukurydzę buraki i tytoń pali....

Panu w sklepie środki się pomyliły i zapakował nam w pakiecie coś co miało iść dla kogoś innego;)

Opublikowano (edytowane)

Ona złego nic nie powinna zrobić, ale i raczej niewiele dobrego. Na zgniliznę twardzikową azoksy jest co najwyżej średnia. Jak już na azoksy to solo musi iść typowo zapobiegawczo. Inaczej dawka w dół i dodatek difenokonazolu. Wtedy jakaś skuteczność na ewentualnie grzyby z rodzaju alternaria i trochę innych.

Pod względem skuteczności składniki z Luny Sensation, Switcha. Reszta daleko w tyle. Boskalid z pictora też już dużo słabiej działa przez ciągłe używanie.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
9 godzin temu, STIG13 napisał:

Daje się tyle ile jest potrzebne. Miniamlna ilość azoksystrobiny to 100 g/ha

Z ciekawości na co niby azoksystrobina ?

Amistar był kiedyś zarejestrowany na mączniaka w dawce 1l na ha

Opublikowano (edytowane)

I ma, np w chmielu. Ale pod względem skuteczności.... Cytując klasyka średnio.

Teraz pytanie numer dwa. 250 gram azoksystrobiny to bardzo silny fizjologiczny efekt zieloności liści. Ciekawe jak będzie się żółcił.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, basserman89 napisał:

20 km odemnie wczoraj spadła taka ilość gradu że lepiej niech nie pada...u mnie mocno dość wlało 

Jaki powiat , z tego co piszesz to często tam pada . Zrobienie dużego plonu bez deszczu ta jak u mnie LKR jest niemożliwe .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano

Powiat lubaczowski ale u mnie z deszczem słabo a tak jak basserman89 pisze 20km dalej gradobicie było że biało jak w zimie. Widzę że u basserman89 lepiej pada bo pewnie zalew ściąga trochę. 

Opublikowano (edytowane)

Powiat lubaczowski , na mm opadu na Interii nie patrzę tylko na radarze pogodowym opady zgadzają się co do 15 minut jeśli sprawdzasz ok dzień do przodu,

Hehe tofik jak zwykle na propsie zapoda.

Był kolega chwilę temu w polu i patrzył czy ciągnikiem wjeździe ale wczoraj wieczorem w ciągu 15 min dało tyle co przez ostatni mc,pola gdzie nie dałoby wjechać i opryskać dziś naszczescie są zrobione i zabezpieczone a do poniedziałku podobno bd dopadywać.

Może i to nasze bajorko ściąga ale wczoraj zlało ziemię jak spod prysznica.4 budynki gospodarcze zamykałem co zajęło 2 min a mokry byłem jakbym 20 min pod prysznicem stał.oby tylko gradu nie było bo jak trzepnie taki tytoń porozkładany na międzyrzedziach to po sezonie 

Opublikowano (edytowane)

jesli chodzi o grzyba to dawalbym kier bo ma trzy substancje, ja u sb daje pictor 0.5 tydzien do 10 dni przed zbiorem spodakow itrzyma tyton juz do konca przez 3 lata zero zgnilizny na  moich polach, gdzie w okolicy 2 lata temu zjadala cale pola u sasiadow

Co do luny to juz przesada  pod 800zl podchodzi

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, dragonmt852 napisał:

to prawda że pictor potrafi zachamować wzrost tytoniu?

Nie wiem czy zahamuje ale na twardzikową jednego roku nam nie pomógł,trzeba było kombinować w czasie zbiorów i ładować tytoń w suszarnie z dużą liczbą nieszczelności i 'mocną wentylacją ' żeby zmniejszyć stratę w tonażu i czas sortowania (skubanie to co grzyb zjadł). lunę dorwaliśmy jeszcze w cenie 640 zł a teraz to masakra jakaś.albo trzeba będzie zmieniać pola lub bardziej środkami bio eko turbo ekologicznymi próbować.od kilku lat nie pryskamy pictorem i topsinem w polu tylko ewentualnie zabezpieczamy Luna,bo ona najbardziej potrafi zabezpieczyć przychód z uprawy ewentualnie "szłicz ".co zdechnie to się nasadzi i tyle.i tak już do tej pory w czasie produkcji rozsady wlalłem litre previcuru w tacki i opryskiwacz bezpośrednio przed sadzeniem i w trakcie ciecia.gdyby chciał tak wszystkim pryskać od środków na badyle na jesień po jakieś vitalajzery na wiosnę na regenerację gleby teraz jakąś grzybowka bo coś wypadnie przed zbiorami Luna coś na inne choroby typu Limocide to po co to sądzić jak na takie środki stać, a stać bo się tytoń sadzi i tak się blędne koło toczy...

Kiedyś nasi ,wasi rodzice sadzili hektar po 2-3 latach kupowali NOWY ciągnik, po następnych budowali dom... zwariować idzie w tej uprawie, i jak co roku wszystko pod chmurką,10 min dobrego gradu i "masz 9 mc urlopu"

Co do zachamowywania wzrostu to jak było w poprzednich postach i zdjęciach.jak przedobrzysz z chastobojczymi,jakimiś środkami systemicznymi na wciornastki grzyba itd to z tego co widzę potrafi to zachamowac chwilowo wzrost.u siebie w tym roku to zauważyłem na 3 polach z taką bardziej gliniastą ziemią gdzie przed sadzeniem poszedł command i derviniol 0.8 i litr na ha l.chastów brak ale też dopiero po jakiś prawie 20 dniach od posadzenia po dobrym deszczu go puszcza że widać że roślina "przyrasta" z dnia na dzień i nie ma takich spiczastych jasno zielonych i zielonych "serduszek" 

Opublikowano

Kier może i ma 3 substancje ale nic silnego. Taki średniak dla tytoniu.

Dwa jeśli by chcieli to azoksystrobina jest bardzo często szukana w pozostałościach. 

Trzy karencja dla triazoli 40 dni

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, STIG13 napisał:

Kier może i ma 3 substancje ale nic silnego. Taki średniak dla tytoniu.

Dwa jeśli by chcieli to azoksystrobina jest bardzo często szukana w pozostałościach. 

Trzy karencja dla triazoli 40 dni

dife slaby ale tebu raczej z tych silniejszych triazoli. sredniak ale cena calkiem calkiem bo amistar malo co tanszy  a tylko 1 sub

pryskam 3 lata pictorem 0.5 i nie widze zeby tyton przychamowalo, kolega wyzej pisal ze po pictorze zgnilizna weszla u mnie od 3 lat 0  na polu i 0 w suszarni moze zalezy od aplikacji pogody itp. dodam ze tyton 8 rok z rzedu na polu gdzie 3 lata temu w potoku lipinach zgnilizna zjadala cale pola to u mnie na ha moze 10-15 krzakow zachaczylo ale raczej przenioslo przez wiatr bo tylko na gornych lisciach na nerwy wlazlo a lodygi cale i zdrowe i na tym polu pod koniec nastepnego tyg spodaki do zrzucania a niektorzy mowia ze 2-3 lata i zmieniac pole... 

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano

Tak zapytam jakie steznie dalibyscie domestosu do wody do dezynfekcji tac? Środek który sprzedaje ŁT ma jakieś 2-3 g chlorku sodu czy innego  szitu w 100 gramach produktu w domestosie jest mniej więcej dwukrotnie więcej więc na taką samą ilość wody domestosu wlałbym połowę mniej.

Polało dzisiaj dobrze...do poniedziałku niczym w pole nie wjedzie się.

Opublikowano

Switch będzie dobry na zgniliznę czy lepsza droższa Luna