Skocz do zawartości

Produkcja tytoniu

Przemek B

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, STIG13 napisał:

W tamtym roku robiłem Stomp 3,5 + Command 0,3 i było zero chwastów przez cały sezon, oprócz samosiewów rzepaku. Stąd chcę spróbować wersji z metobromuronem. Na mlecze zrób tą wersję ze Stompem

Na samosiewy rzepaku bandur jak najbardziej polecam. Ja mam po 524 zł bandur, zamiennik commanda kalif 1 litr około 100. Ja daje 0,2 bo wiecej nie ma sensu. Jesli w rzepaku sie sprawdza z metazachlorem to i tutaj w tytoniu z bandurem 0,2 da rade. tylko tak jak kolega wyzej napisał, nie zruszac bez sensu ziemi, bo oprysk traci szkutecznosc.   Jak by ktoś chciał bandur w tych pieniadzach to mam jeszcze kilka piątek i kilka litrówek na skepie w cenie z ub sezonu.  Pictor da sie ogarnac po 482 zł brutto :) Wiem, że w Łukowej u J po 570 mieli :) Jak  cos piszcie wiadomosc, powiem gdzie uderzac po dobra cene na opryski :)

Edytowane przez adek1614

Ogólnie w tytoniu nawet jak się nie miesza agregatem oprysku to i tak przerywasz tą bariere sądząc. Nie dość że rzędy rozsuwasz sadzarka to jeszcze bruzdy kołami gnieciesz. Także co by nie robił to i tak źle. W rzepaku to inna bajka bo wcale po tym nie jeździsz. 

Co do płatności powoli spływają zaległości z ŁT.Styczen jak dla nas jest cały zapłacony. W tamtym sezonie zdecydowalismy na próbę nie wyrabiać pola bezpośrednio przed sadzeniem z powodu braku opadów tylko opryskane było i zmieszane.i potem bezpośrednio w to od razu jechała sadzarka talerzowa wokół roślin w dość szerokim pasku było bez chwastów tylko na między rzedziach coś wyskakiwało i pierwszy przejazd opielaczem zrobiliśmy bez gwiazd aby tylko środki zruszyc i saletrę pochować w glebie żeby somsiad nie widział 

3 minuty temu, STIG13 napisał:

Szczerze? Na żywo tytoniu na redlinach jeszcze nie widziałem ;) Tak bym robił żeby po zabiegu zruszać tak mało jak to możliwe i tak dużo jak to konieczne

Plantator odemnie  2lata wstecz zrezygnował z uprawy tylko na redlinach sadził,gdy my w mokrym roku posadziliśmy w ławę i aż oczy bolały jak się na własny tytoń patrzyło to na redlinach pięknie rósł gorzej było z opryskaniem tego bo na lekkiej ziemi nawet c330 się topił przy pryskaniu.znowu na innym polu popełnił czeski błąd i przy silnej presji mozaiki tytoniu obredlil tytoń jak ziemniaki i rozniosla mu się choroba na całą plantację.jeszcze nigdy nie widziałem wcześniej tak porażonej plantacji mozaiką, 90% poraziło 

8 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Ja daje 0, 75 l commandu na ha i lekko agregatem lub bronami , mówicie żeby nie ruszać gleby w zaleceniach jest natychmiast zabronować bo to środek lotny , żółknie wszystko w okolicy .

Jakiś środek adiuwant powinien pomóc.soil on nie stosowaliśmy i nie wiem czy podziała.ale w poprzednim roku koledze lekko jęczmień upalilo bezpośrednio po oprysku a dwa lata wstecz somsiadowi pszenica poszła lekko w miejscu gdzie taka lekka górka u nas jest na polu,a wydawało się że jest bez wietrznie.somsiadce maliny poszły nawet przez betonowy płot jak zaczęło z commandu parować.

6 minut temu, basserman89 napisał:

Przy ostatnich 3 nocach ciężko bd że wschodem bez grzania.pociesze Cię ja dopiero jutro zaczynam siać otoczkę 

W tamtym roku było fajnie jeśli chodzi o wschody, w tym wydaje mi się że może być gorzej. Najbliższe 3 dni niby temperatura w miarę okej . U mnie posiany 21.03 .

22 godziny temu, basserman89 napisał:

15maja sadzenie 

Jak chcesz to zrobić że 15 maja będziesz sadził ? tak jak u mnie 1 kwietnia 0 wschodów , produkcja pikówki 1 miesiąc czyli rozpoczęcie pikowania 1 maja , wzrost rozsady 3-4 tygodnie czyli koniec maja sadzenie .

Do 20 kwietnia zimno w prognozach .

2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Jak chcesz to zrobić że 15 maja będziesz sadził ? tak jak u mnie 1 kwietnia 0 wschodów , produkcja pikówki 1 miesiąc czyli rozpoczęcie pikowania 1 maja , wzrost rozsady 3-4 tygodnie czyli koniec maja sadzenie .

Do 20 kwietnia zimno w prognozach .

Cytując klasyka,ciężko będzie.cytujac wiejskie opowieści, ciężko to się palec w d*pę wsadza jak chwilę nie myta :)da się radę

Inną kwestią bd jakość rozsady i czy wytrzyma stresy po posadzeniu 

Edytowane przez basserman89

Powoli kli , za mało słońca, oj w tym roku będzie późne sadzenie na bank . Siewki po posianiu muszą mieć 20 st. C w nocy i 12 godzin światła dziennego , wtedy wschody są po 3- 4 dniach  . We wcześniejszych latach ogrzewałem tunel w nocy drewnem ale jak się mi folia zapaliła to nigdy więcej .

Pogoda i temperatura swoje zrobią.pytanie tylko co na zośkę wypadanie w pogodzie bo już tak 2 razy po 18 maja y nas przymrozki były w poprzednim roku a po 20 maja przyszły "burze piaskowe". ktoś tam jak kręci się w okolicach niemstowa i wie gdzie są plantacje łt to skojarzy co za masakrę na plantacjach zrobi ły tony ziemi podniesionej w powietrze 

Śnieg pada woda się powoli leje.,

16805307265578195896252328957763.jpg

Edytowane przez basserman89