Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, LipinyTabaca napisał:

u morisa najdrozej 

1- 25

2- 24

3-22

4-16

5-12

reszta firm znacznie taniej bo u wiekszosci  1 -25   2-21   3 -18   4 -14   5-7/8  

w slomexie   1 -25      2 -23      3 - 21.5      4 -15      5 - 10

w trakcie zebrania agrotab wyslal cennik i 1 juz 25,5   

i ciekawostka w universalu nie ma juz premi tylko zwykla cena

1-25

1a- 23?

2-21

3-18.5

4?

5-7

wg grupy ceny wzrosna mniej wiecej do tej co slomex zaproponowal

grupa lezajska ma mozliwosc zamawiania peletu i ekogroszku w  cenach bez marzy robia zapisy 300-400zł taniej niz w sklepach

pelet olczyk chyba po 1400-1500 

ekogroszek 28-29 MJ ok 2000 workowany

27Mj 1900zl

Ooo universal bez premii? To chyba największe zaskoczenie 

Opublikowano

podejrzewam ze ta premia odstraszyli  w tym roku plantatorow bo np ja musialbym 3 tony taniej odstawic zeby dostac premie i nie wozilem i kilku znajomych tak samo i wychodzi na to ze mniej skupili niz planowali

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, LipinyTabaca napisał:

podejrzewam ze ta premia odstraszyli  w tym roku plantatorow bo np ja musialbym 3 tony taniej odstawic zeby dostac premie i nie wozilem i kilku znajomych tak samo i wychodzi na to ze mniej skupili niz planowali

Pewnie tak bo ktoś kto sobie zapisał 500kg u nich, zrobił sobie aneks i sprzedawał drożej niż ludzie co mieli popisane po 10 ton . Ogólnie ktoś coś wie na temat płatności niezwiązanej do tytoniu, czy wystarczy zawnioskować o to przy składaniu na dopłaty czy trzeba coś jeszcze robić?

Edytowane przez Miran
Opublikowano

Zrezygnowali z premi bo po sporej części było tak jak piszecie.a ze po 65% zdanego różnie z braniem było to się sporo osób przekonało i odbiło od nich.sam wcześniej też napisałem ze pomimo realizacji 100% umowy w poprzednim sezonie u nich też byliśmy niezadowoleni w 100 % z ceny jaka zaoferowali za nasz tytoń. Ogólnie to potaniało na wykupie przy kontraktacji.planujemy i tak mniej na ten rok 

Opublikowano (edytowane)

jesli chodzi o niezwiazana to zaznaczyc na wniosku, ale jesli ktos mial zmniejszone  tonaze z jakiegos zdarzenia grad czy cos tam to musi przedstawic  w agencji umowy  te pierwsze i bd mial placone do tych pierwszych zawieranych w marcu  , tak dzis na zebraniu mowili z grupy. Jak miales np 70 % sprzedane z tonazu zakontraktowanego to nic nie trzeba tak samo jak sprzedales wiecej niz zakontraktowane to ponoc masz do wszystkiego nawet tego ponad kontraktacje... 

umowy z 2018 czy 2017 jak ktos mial przez grupe to oni maja w razie potrzeby

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano
Dnia 21.02.2023 o 20:46, AndrzejTyton napisał:

Ziemia z Klasmanna jest najlepsza nie słyszałem żeby ktoś miał problemy z chwastem. Co do nowo utworzonej firmy P&P w Łukowej nie macie wrażenia ze to podejrzana sprawa. Tak jak ostatnio pisałem żeby tak nie było ze Pieczonka będzie kupował w Łukowej a te nasze uczciwe Chłopaki w Obszy tak dla zmyłki plantatorów którzy nie dostali wyrównania . Ta nowa firma mogła powstać w obawie przed buntem plantatorów którzy zostali oszukani przez pana Grzyba (fakt on jako jedyny nie obiecywał ze wyrówna) i nie podpiszą z nim umowy na przyszły sezon. A tak założy  nowa firmę i wszyscy pobiegną do nich po umowy bo to nowość . Coś moze byc na rzeczy. Tak z innej beczki Pękała już wyrównał do 25,5 ???

Nie chce nic mówić ale żeby nie było tak jak piałem miesiąc temu. 

Opublikowano (edytowane)

zle przechowuje i zle stosuje to sa zywe bakterie tam nawet temperatura i twardosc wody musi sie zgadzac. osobiscie wole cos po lisciach typu pictor, luna , switch

Co do ceny hmmmm moga byc bo jednak nawozy. wegiel pelety  troszke w dol bo inaczej to te ceny niebylyby lepsze niz te z przed 2 lat. kto zainwestowal w fotowoltaike to jeszce na + bo jak przyjdzie placic po 1.8 -2 zł za kw to slabo troszke 

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano
Dnia 8.03.2023 o 13:46, AndrzejTyton napisał:

Nie chce nic mówić ale żeby nie było tak jak piałem miesiąc temu

Dnia 8.03.2023 o 12:52, Miran napisał:

Nawet klasy bardzo podobne jak u grzyba .

Bo to ta sama firma co odbierała tyton od grzyba .

Opublikowano
2 minuty temu, Ezmar napisał:

Bo to ta sama firma co odbierała tyton od grzyba .

O proszę to ciekawe rzeczy mówisz.Odbierala czyli już nie odbiera ? Grzyb wysyłał SMS w tym roku że będzie kontraktował ile kto sprzedał a z tego co słyszę jednak to ile chcesz można zakontraktować. Ciekawe czy ruszy z przetwórnią w końcu.