Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, tofik420 napisał:

To że konkurencja jest potrzebna na rynku to się zgadzam w 100%. Nie porównuj sytuacji z dawnych czasów i teraz bo kiedyś tytoń był uprawiany w większości krajów a polska produkcja była niska w porównaniu do innych krajów. Dziś jesteśmy chyba już największym producentem w Europie i nie przez wzrost produkcji tylko przez to że inne kraje zaprzestają uprawy.

Tu chodzi tylko i wyłącznie o to że plantatorzy zostali oszukani. Po co te zapewnienia że będą wyrównania? Czemu powiem że top czy inni oszuści z uniwersałem na czele to kutasy ale nie powiem tego o Grzybie? Bo wiedziałam że Grzyb nie będzie rownał bo nie robił lichwy jak ci inni.

Według danych FAO STAT za 2020 Polska zajmowała 4 miejsce:

1: North Macedonia 16 591 ha

2: Italy 13 380 ha

3: Greece 12 240 ha

4: Poland 9800 ha

Opublikowano (edytowane)

Dla Polski najświeższe dane za 2021. Powierzchnia 9 566 ha tytoniu. Kwestia jak zmieniło się to za granicą. U nas spadek powierzchni, choć nie wielki (229 ha) . Nie chce mi się sprawdzać ich GUSów ;) 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
2 godziny temu, Plantor napisał:

Powtarzam. Jeszcze niedawno było na rynku trzy duże ,,solidne ,''firmy Universal, PM, i FTK. Większość miała umowę tylko do jednej. Ktoś tu chyba ma amnezję i nie pamięta jak było. Kolejki kilkusetmetrowe cena słaba, kupowanie o klasę albo dwie w dół. To wyobraźcie sobie co by było gdyby teraz została jedna firma. Plantatorzy by płakali i oddawali bo wyboru żadnego. Ale jasne. Małe firmy są słabe🤦. Tylko powtórzę że dzięki nim mamy takie ceny i kupowanie nieraz i 2 klasy w górę. Obudźcie się ludzie bo to sami w dużej mierze doprowadzacie do kryzysu na rynku tytoniowym. Co do cen i to pomimo tej drożyzny uważam że cena wyższa o 10 zł na jednej klasie w porównaniu z tamtym sezonem jest ok. Oby udało się na wiosnę firmom z takiej ceny wystartować. Pożyjemy zobaczymy.

To że kupują 2 klasy w górę i ceny wyższe to firmy zawdzięczają sami sobie ,skutecznie wyniszczali uprawę tytoniu w przeciągu kilku lat na wioskach co 10 gospodarz uprawia tytoń

Niech się niektórzy rozpędzą po tym sezonie to znowu będziemy  płakać obojętnie ile firm będzie

Opublikowano

Dalej brońcie firmy nie wiadomo po co a na pewno się to opłaci..Osoby które tak tu piszą radośnie że im dobrze bo nie dostali wyrównania mimo zapewnień to im gratuluje logicznego myślenia...Ciekawe przedstawiciel której z tych genialnych firm sie tu tak wypowiada że mało kupujących nie wyniesie pod niebiosa.

• Like 1
Opublikowano

Myślę że obecne ceny są tak wywindowane że ciężko będzie jeszcze o podwyżkę. Z drugiej strony im wyższa podwyżka to według mnie coraz mniejsza szansa na jakiekolwiek wyrównanie. Ceny na obecnym poziomie to dobre ceny i będzie fajnie jak zostaną utrzymane na starcie następnego sezonu. Także podwyżek teraz nie potrzeba, potrzeba natomiast aby koszty suszenia i robocizny nie szły w górę i wtedy jest szansa na utrzymanie uprawy tytoniu i poprawienia tym samym sytuacji na rynku.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Grzegorz197 napisał:

Pytanie za milion czy będzie w styczniu jeszcze podwyżką tytoniu?

Będzie "najwyzsza podwyżka obniżki "obiecali premie wyrównania i jeszcze będą podwyższać i premiowac. .to tak parafrazując do skeczu Wigilia 2. Nie sprzedawajcie juz zlodzieją i tyle.

O wiele lepsza od premi i podwyżek jest dobra cena za.każdy sprzedany kg tytoniu.po tym sezonie widać że zawsze znajdzie się sposób żeby zrobić wała na plantatorze.a wszystkie te "magiczne "sztuczki znane są z firm które na rynku działają najdłużej. Poprostu ludzie już zapomnieli jakie wały robił kiedyś ULTP i PM.a sytuacja która ma miejsce teraz wygląda identycznie.

Edytowane przez basserman1989p
Opublikowano (edytowane)

W potoku jak grupa z Obszy była mówili śmiało, że tytoń może kosztować 25zl i firmy na to stać. Wtedy Pękala chyba mówił, że to co dają czyli od czego startują z rokiem wykupowym to i tak wyśrubowane ceny tytoniu i nie liczcie na podwyżki. Czas pokazał co innego, ludzie już kończą po tych co wiem ale oni mało sadzili bo to tacy po 2ha. Na szyszkowie u słomy cały magazyn kupionego tytoniu w tym momencie nawet na zewnątrz wystawiają kartony i tam skupuje grek nie wiem jak idzie dalej ale tak mówią. Agrotab wydaje mi się,że odstawia w to samo miejsce a branie dużo gorsze w sensie nie daje tego samego. 

@edit branie w tym roku wygląda fajnie ale to w tym, wracając do poprzednich lat zawsze było coś dlatego nie widzę tęgo żeby nastawiać się na tytoń jakoś mega iż gdyż jest to zbyt chwiejne 

Edytowane przez mus
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, tofik420 napisał:

Częściowo czyli jak to wygląda?? Od daty jakiejś czy od ilość zdanego tytoniu??

Do tych cen sprzed tej premii niby co teraz dali czyli teoretycznie do cen kiedy pierwsza klasa kosztowała 23zl a druga 19 zł itd

Wie ktoś może jak idzie w uniwersalu po tej podwyżce?

Edytowane przez Miran
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Grzegorz197 napisał:

Ale 31 złoty to jest cena za tą super pierwsza z zwykłych suszarek?

Suszarnie kontenerowe tez obowiązuje to jest super jedynka bez uszkodzeń możliwy tylko otwór po szpili. Specjalnie pakowana luźno zbelowana na płask liście. Taryfa dostępna powinna być w stacji wykupowej.

Opublikowano
10 minut temu, tomasz1992xds napisał:

Powyżej 65%.  I aneksowanie do całości nadwyżki bonus obejmuje. 

To tak też wcześniej sprzedawałem. A ogólnie coś cena wzrosła bez tej premii? Po ile normalna 1 klasa teraz? Jak sprzedawałem była po 23zl.