Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.11.2022 o 08:32, Grzegorz197 napisał:

To ile osiągasz z 1 hektara

Dziwne pytanie. Tyle co każdy. Przecież to ile wyjdzie z ha zależy od roku a nie od odmiany. Rozmawiając z sąsiadami posiadającymi inne odmiany zawsze wychodzi podobnie.

19 godzin temu, LipinyTabaca napisał:

w sumie nwm ale zalecenia z lukowej takie byly  ogolnie magnez ma dobry  wplyw na rosliny przyspiesza jakies reakcje czy przeplyw skladnikow  , tanio wychodzi jakies 80zl na 3 lata worek starcza...

Zalecenia z łukowej tobacco? :D  :D :D Widziałeś te ich plantacje w rzeczywistości czy tylko słuchasz co tam mówią?  :D :D:D 

Edytowane przez grapen23
Opublikowano (edytowane)

Co do cen w przyszłym roku to jakoś nie przewiduje dużych podwyżek przynajmniej przy kontraktacji. Dalej będą próbować plantatorow wykorzystać. Ale obym się mylił. 

A co do tych ich zaleceń to bałbym się testować na całości rozsady. Najlepiej to zrobić podstawę nawożenie i ochronę przed chorobami i nie przeszkadzać roślinie. Już niektórzy próbowali wynalazków i dobrze to nie wyszło. 

A co do siarczanu magnezu to lepiej w polu dać posypowo 100-150kg/ha.

W hydroponice tylko stosuje kristalon zielony w 2 dawkach i tyle jeśli chodzi o nawozy w tunelu. 

Edytowane przez Aroo22
Opublikowano (edytowane)

Plantacje Łukowej jak plantacje w tym roku po posadzeniu wyglądały jakby tornado przez nie przeszło bo raz, ze dostały przymrozkiem a za 2-3 dni burza piaskowa jak na saharze.sadzilismy wtedy z innej części mojej miejscowosci to w odległości 1 km w polu zabudowań nie było widać.   Sporo i u mnie roślin ucierpiało przez wiatr i tumany piachu które niosły się z wiatrem.problem jest napewno u nich z zapiaszczeniem w tym roku.2-3 suszarnie spodow u mnie bez piachu a 2 suszarnie nadspodakow są gorzej zapiaszczone jak spody.lekka ziemia i gdy popada wszystko idzie w liście.teraz pomyśleć ile taczek piachu jest w liściach zbieranych mechanicznie.

Ja akurat do ich pol mam blisko to autem czy rowerem podjadę, i też fajnie jest zobaczyć jak te odmiany francuskie np pod zbiór mechaniczny wyglądają.co roku jakieś poletka mają z doświadczeniami nawozowymi lub odmianowymi i w tym roku też pasowo zasilali tytoń po wysadzeniu. 

A co do nawożenia na hydroponice to tam naprawdę trzeba przekombinowac lub coś poważnie spierd... żeby nie wyszło.

Ostatnio łukowa u nas dobrze kupowała.kto sprzedawał był zadowolony 

U siebie sypiemy 100 kg ha ha siarczanu z tarnobrzega plus mgo z NPK -u czy innego nawozu i raz  dolistnie.

Edytowane przez basserman1989p
Opublikowano
47 minut temu, Aroo22 napisał:

Co do cen w przyszłym roku to jakoś nie przewiduje dużych podwyżek przynajmniej przy kontraktacji. Dalej będą próbować plantatorow wykorzystać. Ale obym się mylił. 

A co do tych ich zaleceń to bałbym się testować na całości rozsady. Najlepiej to zrobić podstawę nawożenie i ochronę przed chorobami i nie przeszkadzać roślinie. Już niektórzy próbowali wynalazków i dobrze to nie wyszło. 

A co do siarczanu magnezu to lepiej w polu dać posypowo 100-150kg/ha.

W hydroponice tylko stosuje kristalon zielony w 2 dawkach i tyle jeśli chodzi o nawozy w tunelu. 

Kolego jakie masz tacki na hydroponice, plastikowe czy styropianowe?

Opublikowano

Plastikowe. Plusy to dosyć łatwo zadbać o czystość, dobrze się je myje bo gładka struktura. Kolor czarny też szybciej się nagrzewa. Minusy trwałość, cienki i kruchy plastik. Mogłyby być bardziej elastyczne bo można łatwo je połamać. 

IMG_20190511_171546.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, Aroo22 napisał:

Plastikowe. Plusy to dosyć łatwo zadbać o czystość, dobrze się je myje bo gładka struktura. Kolor czarny też szybciej się nagrzewa. Minusy trwałość, cienki i kruchy plastik. Mogłyby być bardziej elastyczne bo można łatwo je połamać. 

IMG_20190511_171546.jpg

Bo stoję przed wyborem miedzy plastikowymi a styropianowymi. A odnośnie skrzyń na wodę to jakie wymiary muszą mieć deski grubość i wysokość?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, grapen23 napisał:

Dziwne pytanie. Tyle co każdy. Przecież to ile wyjdzie z ha zależy od roku a nie od odmiany. Rozmawiając z sąsiadami posiadającymi inne odmiany zawsze wychodzi podobnie.

Zalecenia z łukowej tobacco? :D  :D :D Widziałeś te ich plantacje w rzeczywistości czy tylko słuchasz co tam mówią?  :D :D:D 

dokladnie kazdy podobnie a roznice w liczeniu pola,  jedni z droga inni bez u jednego droga ze ledwo c 330 sie miesci u drugiego 4m, jeden sadzi krzak od krzaka 60 drugi co 45 i w tym moga byc roznice a tak to kolo 3t sie wacha

zalecenia jesli chodzi o hydroponice... ale tez nie tak ze wszystkie baseny tak samo tez sprawdzam doswiadczalnie w najmniejszych basenach i powiem ze 20.20.20 plus fosforowy i siarczan mg tyton rosnie jak szalony i w polu po posadzeniu 0 stresu po kilku dniach widac golym okiem ze rosnie 

u mnie deska 18cm wysoka  zwykla calowka wody wlewam tak na 14 cm. jak skrzynia  np 3-4m to trzeba jakies paliki lub druty bo sie rozchodza srodkiem pod naporem wody a i tyton najlepiej rosnie na wodzie innej niz z sieci bo ta ma czesto dodawany chlor i ph nawet 7.5, ze studni u mnie jest 6.6ph i juz jej nie zakwaszam niczym

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano
14 minut temu, LipinyTabaca napisał:

dokladnie kazdy podobnie a roznice w liczeniu pola,  jedni z droga inni bez u jednego droga ze ledwo c 330 sie miesci u drugiego 4m, jeden sadzi krzak od krzaka 60 drugi co 45 i w tym moga byc roznice a tak to kolo 3t sie wacha

zalecenia jesli chodzi o hydroponice... ale tez nie tak ze wszystkie baseny tak samo tez sprawdzam doswiadczalnie w najmniejszych basenach i powiem ze 20.20.20 plus fosforowy i siarczan mg tyton rosnie jak szalony i w polu po posadzeniu 0 stresu po kilku dniach widac golym okiem ze rosnie 

u mnie deska 18cm wysoka  zwykla calowka wody wlewam tak na 14 cm. jak skrzynia  np 3-4m to trzeba jakies paliki lub druty bo sie rozchodza srodkiem pod naporem wody a i tyton najlepiej rosnie na wodzie innej niz z sieci bo ta ma czesto dodawany chlor i ph nawet 7.5, ze studni u mnie jest 6.6ph i juz jej nie zakwaszam niczym

Ja u siebie właśnie zauważyłem jednego roku na jednym basenie, że gdy wlewalem wodę tak dzień dwa przed puszczeniem tac z sieci jej parametry się ustabilizowaly i lekko się ogrzala rośliny zdrowiej rosły.a ostatni basen zbity w miejscu gdzie wcześniej stał ciągnik z przyczepka gdzie miałem stanowisko do siania i napełniania tac trochę gorzej rosł.a tam miejscami tacki wysiane kładę na folie dopiero jak 3/4 basenu posialem to się napelniło

.wg mnie plastikowe tez są lepsze. Dlatego ze też są kruche i lamliwe mamy zapas delikatny 70 tacek jeszcze nie otwierany.

Opublikowano
21 minut temu, LipinyTabaca napisał:

To rozpuszczacie w wodzie czy pryskacie od góry?

Opublikowano

W wodzie rozpuszczany. Kiedyś u mnie dawało się wszystko na raz w fazie 4 listków, a teraz na 2 dawki i jest lepiej. Pierwsza zaraz po wlaniu wody i druga dawka w fazie 4 listków. 

Opublikowano
22 minuty temu, Aroo22 napisał:

W wodzie rozpuszczany. Kiedyś u mnie dawało się wszystko na raz w fazie 4 listków, a teraz na 2 dawki i jest lepiej. Pierwsza zaraz po wlaniu wody i druga dawka w fazie 4 listków. 

A grzybówke np. Previcur albo od wciorniostka też rozpuszcza się w wodzie?

Opublikowano (edytowane)

Grzybobójcze do wody. Do tej pory dawałem previcur z ridomilem ale chyba już wycofany. Insektycydy z opryskiwacza po wierzchu. 

Dodatkowo w oprysku czasami topsin, pictor przed wysadzeniem w pole. 

Edytowane przez Aroo22
Opublikowano
37 minut temu, Aroo22 napisał:

Grzybobójcze do wody. Do tej pory dawałem previcur z ridomilem ale chyba już wycofany. Insektycydy z opryskiwacza po wierzchu. 

A dawki to przelicza się jakoś na ilość wody w basenie?

Opublikowano

Mam u siebie tace styropianowe i powiedział bym że są lepsze od plastików. Plastikowe szybciej się nagrzewają ale woda w basenie nagrzana przez dzień pod styropianem lepiej trzyma ciepło nocą. Są bardziej problematyczne w myciu to też fakt ale są twarde i można je na sadzarce zamontować na wieszaku ..karuzeli.. Jest jeden zajeb.....minus tac styropianowych ......myszy je lubią 

Opublikowano
LipinyTabaca napisał:

tak na 1000l

u mnie w pierwszej dawce 

200g maximus fosforowy

druga dawka 

20.20.20 - 300g

trzecia dawka 

20.20.20 - 300g

fosforowy - 200

siarczan mg 200g

W jakich fazach dajesz te nawozy

Aroo22 napisał:

W jakich fazach te środki i w jakiej dawce dajesz

Opublikowano
25 minut temu, Grzegorz197 napisał:

W jakich fazach te środki i w jakiej dawce dajesz

Po napełnieniu basenów wodą, przed puszczeniem tacek previcur 10ml/m3 wody i ridomil gold 10g/m3 wody. 

Topsin zazwyczaj dawany na mniejszą rozsadę lub jak coś się zaczynało dziać. Pictor w późniejszej fazie jakieś kilka dni przed wysadzeniem około 10-15ml na opryskiwacz 8-10l wody. 

Opublikowano
Aroo22 napisał:

A kolega jakie stosuje nawozy i w jakiej dawce

Opublikowano

Kristalon zielony 18-18-18. Kiedyś dawane było 0,8kg na 1000l wody (u mnie 30 tacek 210) w jednej dawce. W tym roku 0,2kg od razu do wody i druga dawka w fazie 4listków 0,4kg. Zauważyłem że tak rośnie lepiej i sadzonka jest mocniejsza, twardsza. 

Opublikowano
3 godziny temu, tofik420 napisał:

Mam u siebie tace styropianowe i powiedział bym że są lepsze od plastików. Plastikowe szybciej się nagrzewają ale woda w basenie nagrzana przez dzień pod styropianem lepiej trzyma ciepło nocą. Są bardziej problematyczne w myciu to też fakt ale są twarde i można je na sadzarce zamontować na wieszaku ..karuzeli.. Jest jeden zajeb.....minus tac styropianowych ......myszy je lubią 

A gdzie kolego kupowałeś i jakie są ich wymiary oraz liczba oczek? 

Opublikowano (edytowane)

Kupiłem używki po 1zł 228 oczek. Między Opatowem a Ożarowem. Facet miał jeszcze kilka tysięcy sztuk. Wiem że woził też sam tu w nasze strony ale już po 2zl.

Edytowane przez tofik420
Opublikowano
9 godzin temu, tofik420 napisał:

Kupiłem używki po 1zł 228 oczek. Między Opatowem a Ożarowem. Facet miał jeszcze kilka tysięcy sztuk. Wiem że woził też sam tu w nasze strony ale już po 2zl.

A masz może jakiś kontakt do tego człowieka?