Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dzisiaj sprzedawalismy do PM posortowany na 2 klasy spody i wierzchołki i jedyne zastrzeżenie to ze za ładny był i mało czarnych belek 😛 a tak to poszło. i kolejka dość spora.pod uniwersalem tylko kulawy pies chodził może dziś nie kupują 😛 pierwsza tona sprzedana jeszcze tylko 20 i fajrant. 

Opublikowano

Mam u nich 2tony zakontraktowane... I nie wiem czy się wywiąże, za darmo tytoniu nie będę oddawał jak w innych firmach za lepsze pieniądze albo bez kręcenia nosem wezmą. Obudzi się z ręką w nocniku że nie będzie tytoniu na rynku i będzie koniec przetwórstwa 

Opublikowano

Zacznie brakować to będą kupować wszyscy co leci nawet liście buraczane jak żółto wyjdą to kupią bo wysoki cukier; p my też mamy umowy w różnych firmach i zazwyczaj jest tak ze w sezonie sprzedajemy do 3 maksymalnie po sprawdzeniu coi jak gdzie idzie  bo jak się wali cały towar do jednej to ciężko czasem zarobić.a tak to trochę tym trochę tym.czasem było tak że ta sama partia tytoniu skrajnie różnie szła w innym miejscu.w poprzednim roku tak się zakombinowało ze akurat wyszło za każdym skupem na lepiej.

Opublikowano
basserman89 napisał:

Dzisiaj sprzedawalismy do PM posortowany na 2 klasy spody i wierzchołki i jedyne zastrzeżenie to ze za ładny był i mało czarnych belek 😛 a tak to poszło. i kolejka dość spora.pod uniwersalem tylko kulawy pies chodził może dziś nie kupują 😛 pierwsza tona sprzedana jeszcze tylko 20 i fajrant. 

Można zapytać jaka średnia cena wykupowa?

Opublikowano

Tak jak taryfa wykupowa 😛 1.18.50 druga chyba po 11 coś jest. Sprzedawane były spody i wierzchołki i podwierzchołki.wg mnie nie jest lipa bo jeśli masz komuś zapłacić za sortowanie tego a wieszak jest dość mocno nabity także za 5 złoty od szpili nikt tego nie ruszy bo na chleb nie zarobi.było niecałe 100 kg spodow w tym te dwie belki gorszego.i jakieś 115 wieszaków mullera 107 cm dało ta tonę.tytoń tez cały co był zawieziony w kilka godzin przygotowany był do sprzedania w 2 osoby. Wg mnie nie jest źle.nadspodaki i środki cześć wierzchołków z podwierzcholkami zostawimy ma koniec do sortowania. Nawet jeśli od przyszłego tygodnia sprzedawać bd 3 tony/ mc to jest co robić do kwietnia. Chyba ze pomożecie? 😛

Opublikowano
2 godziny temu, Plantator82 napisał:

A coś słychać z cenami barley? 

Nic , taryfa podana , jakaś premia 2 zł i 50 gr. za przetrzymanie do I , II 2023 rok , jeśli cena nie wzrośnie to może chociaż bez problemu pójdzie w dobrych klasach .

Jak masz berleya to jak z kolorem ?

Opublikowano

Jak ktoś ma tytoń z pogranicza 2-3 to najlepiej do PM zawieźć bo mają najlepsze ceny tych klas. 18.5 za wierzchołki i spody jest ok jak na tę ceny co zaproponowali nam. 

Opublikowano

Trzeba pierwsze tam umowę mieć. Na razie sprzedawałem tylko do Luxtabu to dobrze poszło. Średnia 19,50zl. Wierzchołki w klasie 2-3 i trochę 1 klasy było z drugiego zrywu. 

Opublikowano

W luxtabie dobrze kupują.tam nigdy nie było sytuacji ze chcą Cię oskubac lub chcą " się wierzyć lub iść na herbatę " 😜 także zaznajomieni wiedzą o co chodzi.

A jakieś kolejki właśnie w luxtabie są czy tak na spontanicznie tez można przywozic? 

Opublikowano
4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Nic , taryfa podana , jakaś premia 2 zł i 50 gr. za przetrzymanie do I , II 2023 rok , jeśli cena nie wzrośnie to może chociaż bez problemu pójdzie w dobrych klasach .

Jak masz berleya to jak z kolorem ?

Jakieś dziwne premie to w universalu. Czekam na ceny barleya bo chyba też cos w końcu ruszy. Kolor w tym roku na razie ładny ale ostatnie dwa piętra dopiero dochodzą więc się okaże le chyba będzie bajka, i waga też. 

Opublikowano
12 godzin temu, Plantator82 napisał:

Jakieś dziwne premie to w universalu. Czekam na ceny barleya bo chyba też cos w końcu ruszy. Kolor w tym roku na razie ładny ale ostatnie dwa piętra dopiero dochodzą więc się okaże le chyba będzie bajka, i waga też. 

U mnie wierzchołki jeszcze schną , nawet zielone jeszcze są , liście środkowe porażka , czarne lub żółte . Podejrzewam sól potasowa mu zrobiła robotę , poszło 300 kg , 300 superfosfat zwykły i 100 N w czystym , w sierpniu zżółkł cały ale wyrósł stwierdzam że berleja powinno się rwać zielony to wtedy wychodzi czerwony i brunatny a ja zrywałem za żółty .

Opublikowano (edytowane)

Tak jak ktoś wyżej pisał w tym roku średnia cena nie może być niższa jak 20 zł. Poniżej to nie opłaca się sadzić. Jeśli wyjdzie mi w tym roku mniej jak 23 zł/kg brutto to będę niezadowolony. Wierzchołki poszły po 20zl/kg. 

Edytowane przez grapen23
Opublikowano

Bedac wczoraj w sklepie u pękali widziałem Maximus fosforowy 15kg do hydroponiki w cenie 480zl ten sam nawoz w zeszłym roku 260zl.I to jest tylko jeden przykład a tak podrożało można powiedzieć wszystko związane z produkcją już nie wspomnę o pradzie i opale , więc cena 20 tak jak mowi grapen to jest dolna granica. Może te 18 zł względem zeszłego roku nie wygląda źle ale pomyślcie jakie będą ceny gdy będziemy z tej kasy przygotowywać następny sezon , przecież tej kasy braknie do lipca...

Opublikowano
4 godziny temu, Grzegorz197 napisał:

To kolego praktycznie musisz sprzedać wszystko w pierwszej klasie

Ja uznaje taką zasadę że jak nie sprzedam 50% towaru w pierwszej klasie to już jest słaby rok.

Opublikowano (edytowane)

Maximus to nawóz dla bogatych co samą jedynkę suszą:p ekonomicznej wychodzi kristalon zolty i zielony do hydroponiki.raczej wokoło 20 srednio się powinno u mnie zakręcić.wg mnie cena jeszcze jest i tak niska. Jeśli do listopada nie podniosą to lipton.u mnie samej jedynki nie bd napewno bo cześć puscimy w niesorcie spody całe i cześć wierzchołków jak w poprzednim roku i myślę że i tak się na tym wyjdzie.jest jedna 120 gdzie widać po wysuszeniu efekty żerowania wciosnastka i 2 kawałki Martiny rosły obok kukurydzy.Y Na tym nie ma.ale jednak ślady żerowania mszycy są 3 klasa max z części liści podwierzcholkowych jakieś 5% 4 klasy A tak to nawet ładny poza tym zrywanym z rzadkow które sąsiad nam podsiał azotem i jeszcze czymś opryskal.tam to tylko 5-6 dosłownie tyton we wszystkich kolorach tęczy.

Wg mnie jeżeli średnia z całości wyjdzie ok 19 zł to dobrze.

Inflacja i tak wpierd...do następnego sezonu 1/4 plonu. Także fajnie :)

U Pękali dobrze idzie mixolss? 

Edytowane przez basserman89