Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie 14 maja sadzony, tak lekko na 3 ,4 cm zrobione z rana w dzien sloneczny to kazdy kiełek upalilo i nawet  nie bedziemy z motyka latac bo nie ma nic, chyba ze popada to zapewne cos wyskoczy jutro wstawie fotke jak ladnie rosnie gdy jest sucho xD 

Opublikowano

O to teraz bd festiwal u kogo lepszy :d ja mam sadzony pierwszy kawałek 13 maja zaczety to też pokaże.u siebie robiliśmy na głęboko między rzedzia żeby zerwać to co pozajezdzał ciągnik z sadzarką i opryskiwaczem.ale zauważyłem ze na takim piachudrze jednak kostrzewa miejscami czepila się ponownie.jeśli popada zrobi się lekko plycej z gwiazdami i całym osprzętem.

Dziś przyszły decyzje z pzu w sprawie przymrozka i tego polamanego przez wiatr i wszystko zostało uznane tak jak było oszacowane.także zapłacona składka się zwróciła w 95 %.i tytoń nadal jest "chroniony ".na jednym kawałku jest wyłączenie że na 46% powierzni działki uznali jakby szkodę całkowitą także nie wiem jak to potem bd liczyć w razie wystąpienia kolejnych przypadków szkód.

Opublikowano
7 godzin temu, basserman89 napisał:

O to teraz bd festiwal u kogo lepszy :d ja mam sadzony pierwszy kawałek 13 maja zaczety to też pokaże.u siebie robiliśmy na głęboko między rzedzia żeby zerwać to co pozajezdzał ciągnik z sadzarką i opryskiwaczem.ale zauważyłem ze na takim piachudrze jednak kostrzewa miejscami czepila się ponownie.jeśli popada zrobi się lekko plycej z gwiazdami i całym osprzętem.

Dziś przyszły decyzje z pzu w sprawie przymrozka i tego polamanego przez wiatr i wszystko zostało uznane tak jak było oszacowane.także zapłacona składka się zwróciła w 95 %.i tytoń nadal jest "chroniony ".na jednym kawałku jest wyłączenie że na 46% powierzni działki uznali jakby szkodę całkowitą także nie wiem jak to potem bd liczyć w razie wystąpienia kolejnych przypadków szkód.

Jeśli całkowita to musisz odnowa ubezpieczyć bynajmniej u nas tak było dwa lata temu po przymrozkach musisz się dowiedzieć u agenta dokładnie 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Dodajecie coś nawozu jak pryskacie Inazuma ? Ogólnie to zostało jeszcze coś innego od owadów oprócz Inazumy w tytoniu ?

A i jeszcze stosował ktoś saletrę wapniową lub saletrę potasową dolistnie? Jak tak to w jakiej dawce na hektar?

Edytowane przez Miran
Opublikowano

Dodaje różne nawozy dolistne (kristalon zielony, maximus zrównoważony, fosforowy, ekolist). Co zabieg coś dodaje bo nawozy przed wysadzeniem to bezazotowe stosuje. No chyba, że w monokulturze to coś w NPK poleci. 

A jeśli chodzi o insektycydy to staram się  inazumy nie dawać w każdym zabiegu. Jakieś perytroidy też daje typu cyperkill itp. 

Opublikowano (edytowane)

zgadzam sie z wyzej perytroidy na zmiane , tylko nie ta samą substancje - zmieniac srodki i co 7 dni wjezdzac

Grupa chemiczna

Substancja czynna

Przykład ŚOR

Zakres temperatur optymalnych (oC)

Pyretroidy

beta-cyflumetryna

Bulldock 025 EC

10-20

cypermetryna

Cyperkill Max 500 EC

10-20

deltametryna

Decis Mega 50 EW

10-20

lambda-cyhalotryna

Karate Zeon 050 CS

10-20

Neonikotynoidy

acetamipryd

Mospilan 20 SP

10-25

tiachlopryd

Biscaya 240 OD

10-25

Fosforoorganiczne

fosmet

Boravi 50 WG

15-25

chloropiryfos

Dursban 480 EC

15-25

Oksadiazyny

indoksakarb

Avaunt 150 EC

5-25

Pyretroidy +

fosforoorganiczne

cypermetryna +

chloropiryfos

Nurelle D 550 EC

15-22

Pyretroidy +

neonikotynoidy

lambda-cyhalotryna +

acetamipryd

Inazuma 130 WG

10-22

deltametryna +

tiachlopryd

Proteus 110 OD

10-22

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano
4 minuty temu, dragonmt852 napisał:

U nas w parafi 2 dzień Zielonych Świąt sie swietuje, i w polu raczej nikt nie działa

Wczoraj powinienem robić na wciorniastka a i dziś nie pojadę w 2 dzień Zielonych Świąt mam zwyczaj święcenia pola , wszystkich działek .

3 minuty temu, witejus napisał:

Tyle że już zdążyłem zapomnieć😊

Możesz dzisiaj w polu robić ja ci nie bronię .

Opublikowano (edytowane)

U nas Swietujemy... tez wczoraj mi wypadalo na wciorniastka bo juz 9 dni minelo ale moze nie zje do jutra xDtyton ladnie rosnie zeloniutki pielnikiem z gwiazdami ladnie obrobiony( w suchym piasku mielily jak kultywatorem) ,  takze czekac do spodziakow

Opublikowano
16 minut temu, LipinyTabaca napisał:

U nas Swietujemy... tez wczoraj mi wypadalo na wciorniastka bo juz 9 dni minelo ale moze nie zje do jutra xDtyton ladnie rosnie zeloniutki pielnikiem z gwiazdami ladnie obrobiony( w suchym piasku mielily jak kultywatorem) ,  takze czekac do spodziakow

On nie je tytoniu tylko infekuję to jest plaga i nie widoczny gołym okiem , jeśli będzie nalot w te dni a jest ciepło i po deszczu i bez wiatru to cienko to widzę .

Opublikowano

Ja juz dzisiaj mówiłem ze wciornastki nie świętują a pogoda im sprzyja.i cyk jaki ładny .jeśli ten stan pogody się utrzyma to jeszcze jeden wjazd opielaczem i po pieszczotach na tym polu. Na innych polach tez ładnie idzie tylko na tym po przymrozku wygląda jakby granat wystrzelił duże ładne rośliny a zaraz z boku małe nie dawno nasadzane 

20220606_090841.jpg

20220606_090836.jpg

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

On nie je tytoniu tylko infekuję to jest plaga i nie widoczny gołym okiem , jeśli będzie nalot w te dni a jest ciepło i po deszczu i bez wiatru to cienko to widzę .

Czaje tylko tak ze smieszkiem pisalem ze zjada xD , a i tak zaden srodek nie działa powyzej 25 Stopni Nuprid dzialal niby do 28 ale oczywiscie wycofali....

Ile dajecie Cyperkilu na 1h np 300l wody?

bo nie prysklalem nim ze 3-4lata i nie wiem czy ta 50ml co na nim pisze cos zadziala 

Opublikowano (edytowane)

Jak był Fastac to powinno iść 0,1 l na ha ja dawałem więcej nawet 0,2 l , decis jest słabszy śmiało można 0,25 l na ha , Cyperkil podobnie to wszystko jedna rodzina , tylko zastanawiam się po co się pchać w słabo działające i tylko w niskich temperaturach środki jak jest zalecany Mospilan i on może być i w wyższych stosowany .

Ten Cyperkil  Max ma 0,05 l na ha to 0,1 l do o, 15 l można dać .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
9 minut temu, LipinyTabaca napisał:

panie pryskalelm juz inazuma 2 x to nie bede caly czas pchac jednej substancji a i tak wjezdzam co 7 dni to mozna zmieniac

Możesz pryskać czym chcesz i ile razy chcesz ale najważniejszy jest i tak pierwszy zabieg lub szczęście że nie naleci lub zainfekuje pole sąsiada który pierwszy zasadzi .

Opublikowano (edytowane)

dlatego wlasnie pierwszy zabieg zawsze robie srodkiem ktory dziala ukladowo, krazy w roslinie i dziala takze w mlodych liciach ktore wyrastaja a powierzchiowe dzialaja tylko tam gdzie spadnie oprysk... W tamtym roku tak do kolan prysklalem jeden kawalek 1ha 6 razy a i tak bylo tyle wirusa ze szok, ale obok u sasiada byly konopie ekologiczne takze wciosrniastki i inne gryzonie mialy tam  raj na ziemi miejscami konopie siegaly 4m xD

wiadomo ze pryskanie nie daje 100% ochrony a jedynie zmniejsza ilosc porazen i tyle ale zamiast miec 1tys zarazonych roslin a np 10 sz to jest sens jezdzic i 5x