Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, ursuss napisał:

Dostałem dziś pismo od Syndyka FTK Krasnystaw z prośbą o podanie nr konta w celu przelania środków. Ktoś coś więcej wie ? Jakie to sumy w stosunku do niezapłaconych faktur i czy pomniejszone o pomoc z ARiMR? 

Ja dostałem pieniądze z FTK Krasnystaw. Wydaje mi się,że jest to reszta kwoty plus odsetki. U nas na wiosce dużo osób już dostało przelewu. 

Opublikowano

nie no ten z 20 roku przepalony juz został zeszłoroczy tylko ale na sezon smialo wystraczy , dzis udalo sie obdzwonic i zalatwic 4t ekogroszku po 1300 ale jeden wariat powiedzial mi 1900 - 2000 tysie  kilka dni czekania widac ze czeka z towarem az zdrozeje na rynku

Opublikowano (edytowane)

u mnie po 1300 ale 26J      ,

wczesniejsze lata palilem z wesolej to był super a to jakis pewnie szrot  ale lepiej za 1300 jak za 2000tys

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano

Nie wierzcie politykom tym bardziej tym z pisu co Orlen trzymają w kieszeni od marynarki.zapomnijcie o tanim ekogroszku i opalowce i gazie.jak zazwyczaj mowia tanio to już było teraz to będzie tylko drożej. A czemu tak jest to odpowiedzcie sobie sami.firmy tytoniowe chyba same bd musiały sadzić bo cena 20 zł na kontraktacji powinny byc a potem ewentualnie w górę w trakcie sezonu 

Opublikowano

Po 20 marca. Co roku sieje max do końca marca otoczkę i wychodzi do sadzenia na 15 maja.w poprzednim roku tylko dość długo paliLem w tunelu bo 2 tygodnie zimy jeszcze w kwietniu było.ale braków mało w paletach i dość wyrównana sadzonka a różnie to u niektórych wypadło.2 lata temu posiadam pierwszy tunel 19 marca nieogrzewalem niczym i początkiem maja można było sadzić. Ciężko było przytrzymac rozsade cieta kilka razy a przymrozki i tak wypadły po 20  mają dwa spore.

Opublikowano

witam z ranca, pytanko jak stosujecie nawozenie w hydroponice bo w tamtym  roku kombinowalem i miałem taki moment juz na poczatku maja gdzie powinien gonic jak szalony to z 10 dni stał w miejscu i sadzenie wyszlo 18 - 22maja ec niby bylo 1.4 do 1.8 ph ok 6

Opublikowano

Ja tam nie bawię się w sprawdzanie tych parametrów ec itp. W pierwszym roku tylko sprawdzałem. Nie kombinuje, robi się tak jak zawsze i jest ok. Nawożenie całość max 0,8kg kristalonu zielonego na 1000l wody (u mnie 30 tacek 210). 0,2-0,3kg od razu i reszta w fazie krzyżyka. 

Opublikowano

Czasami zbyt wysokie ec na dany moment może Ci przyblokowac rosniecie i ten tytoń będzie się męczył.miałem w jednej pace 1.4 i stało rosniecie w miejscu jakiś czas paka obok 1.0 1.2 i ładnie szedł.nie zaglądałem tez chwile do tunelu przy wschodach i mi agrotkanina opadła tak ze w dwóch pakach odslonilo nasiona i siewki i bezpośrednio na nie słońce padalo. Efekt był taki ze 3-4 sadzonek w basenie zakrywalo juz palety a te od słońca popalone dopiero jakby krzyżyk dostał. Potem przekladalem te pyrdki do jednego basenu obniżyłem ec z 1.4 do 1.1 i rosl jak szalony.u siebie widzę ze jeśli jest faza krzyżyka to ec 1.2 jest wystarczające żeby dobrze rosł.potem przy dobrej pogodzie jak mu rzucę ostatnia dawkę to kop przed 1 strzyżenie jest taki ze w oczach rośnie.

W ubiegłym roku też była zimna wiosna to powoli to rosło.przy zimnej wodzie w basenach to też walenie nawozem nic nie podgoni.

Opublikowano
8 minut temu, Mariusz2903 napisał:

ULTP dziś rozmowy ze związkami na temat cen .

Znasz ceny ciemnego w innych firmach,po cenach paliwa i nawozów robi się nie ciekawie.

Opublikowano
1 godzinę temu, max95 napisał:

Znasz ceny ciemnego w innych firmach,po cenach paliwa i nawozów robi się nie ciekawie.

Jak masz dużo ziemi to siej pszenicę bo idzie na rekord notowań a tytoń cóż wszyscy czekają na ULTP czy PMP i będą równać do ich cen . Jeśli pójdzie o inflację to będzie tyle .

Opublikowano

Raczej jeśli na ukrainie się nie uspokoi lada chwila to będzie pszenica kukurydza i rzepak bardzo dobrze płaciła. Tak jak rolnicy za nawozy bo to obosiecznie zadziała.

Jakieś wieści od złodzieji co do cen? Euro 5 zł to się ładnie najedza nasza praca. ..

Będzie bida jak ch...jeszcze może nie w tym roku ale to ciągle dopierd....śruby jednym i dawanie drugim się odbije w roku wyborczym, znowu coś obiecaja innym zabiorą.

To chyba musi być wojna u nas bo tego rozpizd. . Nie da się opanować. 2 lata terroryzujawnianie ludzi covidem a ostatnio włączyłem tv a tam akurat pasek o tej "wojnie atomowej wywołanej przez Putina "..zaglądam przezwolenia okno chłopcy maszerują do baru to myślę e tam to jakiś fake news.