Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Grzegorz197 napisał:

Wypowie się ktoś na temat odmiany Ruby jaki wydała plon i jaka jakosc

Ja miałem w tym roku Rubby. Duże fajne liście, fajnie dojrzewał na polu i co najważniejsze nie psuł się👍
w suszarni wychodził bardzo dobrze, kolor wyrazisty, żółty i waga dobra średnio 0,5 do 1 kg więcej na wieszaku od Topaz i Christina. Także jakość bardzo dobra👍
wydajność ze wszystkich trzech odmian miałem w tym roku 3200kg 💪 oczywiście wszystko ogłowione i sprzedane 80% tytoniu w klasach 1 i 2. 
całość sprzedałem do Łukowa Tobacco i teraz tylko czekam na wyrównanie ceny także na wiosnę wpadnie dodatkowa kasa💶 bez znaczenia czy spody czy czuby jak ładne to szły w jedynce 👌 

Tytoń bronił się sam🌱💪👍 

Lukowa Tobacco -Solidna firma 💪💪💪

Opublikowano
3 minuty temu, Ezmar napisał:

Ja miałem w tym roku Rubby. Duże fajne liście, fajnie dojrzewał na polu i co najważniejsze nie psuł się👍
w suszarni wychodził bardzo dobrze, kolor wyrazisty, żółty i waga dobra średnio 0,5 do 1 kg więcej na wieszaku od Topaz i Christina. Także jakość bardzo dobra👍
wydajność ze wszystkich trzech odmian miałem w tym roku 3200kg 💪 oczywiście wszystko ogłowione i sprzedane 80% tytoniu w klasach 1 i 2. 
całość sprzedałem do Łukowa Tobacco i teraz tylko czekam na wyrównanie ceny także na wiosnę wpadnie dodatkowa kasa💶 bez znaczenia czy spody czy czuby jak ładne to szły w jedynce 👌 

Tytoń bronił się sam🌱💪👍 

Lukowa Tobacco -Solidna firma 💪💪💪

Już ich tak nie chwal, bo jeszcze uwierzę i powiozę do nich  jutro 😅 ale opinia kogoś kto miał Ruby zawsze przydatna 👍 mi się osobiście nie podobają te francuskie odmiany wąskie u nasady, zamawiam chyba wszystko 35, mnóstwo ludzi przywozi na skup 35 bardzo dobrej jakości z dobrą wagą. 

Opublikowano
7 minut temu, Miran napisał:

Już ich tak nie chwal, bo jeszcze uwierzę i powiozę do nich  jutro 😅 ale opinia kogoś kto miał Ruby zawsze przydatna 👍 mi się osobiście nie podobają te francuskie odmiany wąskie u nasady, zamawiam chyba wszystko 35, mnóstwo ludzi przywozi na skup 35 bardzo dobrej jakości z dobrą wagą. 

Słuchaj każdy ma swoją opinię ale jak Cię stać sprzedawać tytoń złotówkę taniej na kg to szapo ba 😀

poniżej wrzucam foto z Rubby na polu i po wysuszeniu👌

05125B1E-FCFB-4BDD-8C1D-FBC6680E5C4B.jpeg

EC164257-9720-4C10-A196-1F3B37577DFB.jpeg

Opublikowano
6 minut temu, Miran napisał:

u mnie bylo to 35 kilka lat i dawalo solidny plon i jakosc takze jak w okolicy nie masz problemu z wirusem kartoflanym mysle ze warto.zazwyczaj mniej lisci do zbioru ale odmiana jest bardzo tresciwa ,nawet w tym roku podnoszac belik simony i 35 czuc roznice w wadze(najzabawniejsze jest to ze 35 byla na roznych dzialkach i w kilku miejscach liscie tez wydaja sie takie bez wagi a inne znowwu ze mozna po nich pisac). My wieziemy jutro do LT a dzisiaj w uniwersalu bardzo dobrze poszlo

Opublikowano
20 minut temu, Ezmar napisał:

Słuchaj każdy ma swoją opinię ale jak Cię stać sprzedawać tytoń złotówkę taniej na kg to szapo ba 😀

poniżej wrzucam foto z Rubby na polu i po wysuszeniu👌

Blaszka liściowa coś cienka na tym wysuszonym liściu

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, dragonmt852 napisał:

Blaszka liściowa coś cienka na tym wysuszonym liściu

Czy ja wiem?? Może to liść z drugiego albo pierwszego zrywu🤷‍♂️
🤔 ale skoro twierdzisz że cienka to pewnie masz laser w oczach 🧐😁

Na kupca byś się zatrudnił pewnie byś sie nadawał 😂😁

ps. Jest klasa, jest i masa💪

Edytowane przez Ezmar
Opublikowano
Dnia 15.11.2021 o 18:36, max95 napisał:

Universal podniósł ceny burleya,w 1,2 klasie, przyszedł sms

Lecę do telefonu a tam 0, 30 zł podwyżki , no oni są śmieszni , przy tak słabej wydajności jak w tym roku to o 30 % to nic nadzwyczajnego by nie było .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mixolss napisał:

@basserman89 i jak poszło w Łukowa tabacco?

Zawstydziliby uniwersal takim braniem.rewelacyjnie to mało powiedziane. Jeśli będą brali nadal tak to mozliwe ze się dupe wypnie na te 2 zł w Universalu i wszystko co będzie jakościowe u nich zda.a towaru jescze jest sporo. Za pierwszą zdawke u nich ocena dostateczny.kolejna z Ola bardzo dobry a dzisiaj celujacy :p..zobaczymy jak dalej to będzie z tymi firmami bo czasem idzie jak złoto a kolejnym razem to świruja powiana przy taśmie.w poprzednim roku tak się na PM raz przejechalismy. ..a dawne czasy w uniwersalu to każdy pamięta.przywozisz jedynkę a na wstępie bez zaglądania w belik słyszysz "dzisiaj zaczynamy od 3  ".jak jakaś firma będzie wariowac to się bd zabierać.ale dzisiaj naprawdech jakby to powiedział Siara " ŁT ale Ty mnie zainponowalas w tej chwili "

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

W piątek byłem i średnio poszlo po 15 brutto, jutro jadę znowu sprawdzić czy to byl poprostu dobry dzień czy rzeczywiście się poprawili co nie zmienia faktu ze przy tych cenach nawozu ,prądu i ludzi taka cena średnia powinna być już dawno

Opublikowano
Grzegorz197 napisał:

Wypowie się ktoś na temat odmiany Ruby jaki wydała plon i jaka jakosc

Też mieliśmy Ruby na próbę 0,5 ha, na pozostałym areale 35, porównując to Ruby bardzo szybko zrobił się cały żółty ale się nie psuł i dobrze wychodził, wieszaki cięższe od 35. Tylko liście takie wąskie podłużne, chudszy nerw, wydawało się jakby wieszaki z zielonym były trochę lżejsze.

Opublikowano
1 godzinę temu, Miran napisał:

Wapniowej ile dajecie dawali

1 godzinę temu, Miran napisał:

Wapniowej ile dajecie ?

50 kg .ale są u mnie pola gdzie przy 10 kg N z NPK u bywa że jest mało. W poprzednim roku jak tak lało poszło 100 kg na ha ale trochę za późno i ten azot pogorszył jakość po suszeniu.teraz dajemy te 50 jakieś 1.5 tygodnia po posadzeniu Pieniny i dolist nie kristalon fosforowy...wg mnie lepiej dać mniej jak ma być kukurydza na polu 

Opublikowano (edytowane)

Patrzyłem właśnie na ceny środków i nawozów które używamy co roku cześć juz jest zakupiona cześć nie i co wam powiem to sie odechciewa jeszcze przed startem sezonu....wiecie czy do GS obsza dotarły juz podłoża?

Taka mnie myśl naszła ze chyba paki na hydroponikę obniże  o połowę tak wszystko zdrożało:D

Edytowane przez basserman89