Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od ukończenia szkoły pracowałem jako kierowca mechanik maszyn i urządzeń. Czemu nie dostaje wsparcia skóra się przekfalifikowalem. Te całe dopłaty historyczne to jeden wielki przekręt. Czemu niema określonego czasu na przekfalifikowalem. Te dopłaty będą brać nieroby do usranej śmierci. Grecja też takie wsparcie dostała ale tam jest okres w jakim czasie plantatorów ma się przestawić. Najlepiej to pod ścianę tych którzy te dopłaty wymysleli. Bo pewnie oni ich najwięcej biorą i nic nie robia

Pisanie że słownikiem w tel. To porażka. Pier. Sam zmienia słowa.

Opublikowano
1 godzinę temu, Marl napisał:

Bo to jest płatność dla tych tytoniarzy aby się przekwalifikowali na coś innego... I w zasadzie cieszmy się, ze dostajemy ją i sadzimy dalej tytoń. W żadnej innej branży nie było raczej  podobnego mechanizmu dla " odchodzących" z produkcji. Pamiętam, ze był jakiś nabór na PROW dla rezygnujących z buraków cukrowych. Jedni dokupili troche pola, mam znajomego, który "decaplingiem" wspomagał dziecko w spłacaniu kredytu na mieszkanie... 

To niech tak dopłata sie już skończy i niech wprowadzą teraz związaną z produkcja i byłoby najlepiej

Opublikowano
13 godzin temu, Elektro2015 napisał:

W tamtym roku pryskałem na grzyba, ale w tym roku chyba sobie odpuszczę bo będę miał tytoń na polu po zbożu

Efekty były? 

Opublikowano

Dopłata niezwiązane jest po to aby wesprzeć rolnika w zmianie profilu gospodarstwa i odejść od uprawy tytoniu - zacząć robić coś innego.  Teoretycznie ten rolnik co bierze dopłatę powinien zaprzestać uprawy tytoniu. Polak jak to Polak oswoił się z tym że to jest dopłata do produkcji bo ceny są słabe, a ustawodawca miał co innego na myśli dając to wsparcie. 

Opublikowano
Dnia 20.09.2021 o 22:27, dragonmt852 napisał:

To niech tak dopłata sie już skończy i niech wprowadzą teraz związaną z produkcja i byłoby najlepiej

Problem w tym, ze nie można bezpośrednio dotować produkcji tytoniu. UE nie chce dopłacać do towaru, który niszczy ludziom zdrowie. Ale z drugiej strony UE zgodziła się na bezcłowy kontyngent na sprowadzany tytoń z Afryki... I jak mamy konkurować?? 

@mynko : nareszcie ktoś kto rozumie o co chodziło z ta dopłatą niezwiązaną :) Nawet pod Grudziądzem plantatorów ubywa. A dawniej było zagłębie,ludzie swiata bez tytoniu nie widzieli :)  po prostu otwarto mnóstwo zakładów pracy, wymieniło się pokolenie rolników ( młodzi nie chcą się brudzić w tytoniu i robić w 32 stopniowym upale ). A co na to BAT ( British-American Tobacco)? kupuje zagraniczny tytoń i przerabia. Ale nadal kontraktuje od tych , co jeszcze sadzą.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Marl napisał:

nareszcie ktoś kto rozumie o co chodziło z ta dopłatą niezwiązaną

W innym temacie związanym z tytoniem od początku o tym pisałem.

Edytowane przez witejus
Opublikowano

Tytoń ścięty i dopiero pod koniec tygodnia dowiozą mi wapno. Jeśli rozsieje wapno to ponoć około 6tyg. lepiej nawozów nie dawać. Jak to ogarnąć aby w jesieni...teraz posiać wapno, sól potasową i mieć gotowe na wiosnę. Czy może teraz wapno a na wiosnę dać szybko sól....

Opublikowano

Panowie macie może jakieś urządzenie do wytelepania pasku że spodków. Ja w tym roku dwie suszarnie zrywałem po ulewie pachy w h.. może zdjęcie ktoś wrzuci albo ma ktoś do wypożyczenia urządzenie. Pozdrawiam

Opublikowano
Dnia 28.09.2021 o 21:23, tofik420 napisał:

Tytoń ścięty i dopiero pod koniec tygodnia dowiozą mi wapno. Jeśli rozsieje wapno to ponoć około 6tyg. lepiej nawozów nie dawać. Jak to ogarnąć aby w jesieni...teraz posiać wapno, sól potasową i mieć gotowe na wiosnę. Czy może teraz wapno a na wiosnę dać szybko sól....

Potas nie przeszkadza...  chodzi o to z nawozami alby fosforowych nie siać

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Leszek0 napisał:

Potas nie przeszkadza...  chodzi o to z nawozami alby fosforowych nie siać

To np pod zboże jak dam razem wapno i polifoske  to ten składniki z polifoski nie będą działać. ? 

Jak biorą chłopaki w Lipinach, można uzyskać nich zdawać. ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzegorz197 napisał:

To np pod zboże jak dam razem wapno i polifoske  to ten składniki z polifoski nie będą działać. ? 

To nie tak że nie będą działać.. chodzi o to że fosfor i wapno jakoś koliduje ze sobą już nie pamiętam jak.. i nie powinno stosować razem tylko z paro tygodniowym odstępem..

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzegorz197 napisał:

Właśnie też jestem ciekawy jak tam biorą

Opublikowano

Sól potasową możesz dać, na jesieni albo bardzo wczesną wiosną jak masz przepuszczalną ziemię. Musi być odpowiednio dużo czasu i wilgoci żeby wypłukać chlor.

Wapno możesz rozsiać razem z potasem. W przypadku fosforu i wapnia powstaje fosforan wapnia, czyli dochodzi do strat składnika poprzez przejście do formy trudno rozpuszczalnej. To tyle z teorii. Ile składnika ulega stracie? Takich wyliczeń nie znam.

• Thanks 1