Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja u siebie na probe wylamalem kilka kwiatostanow na  35 i simona ,i  zrobilem pasnkowanie i w 35 wspomniane wilki wala jakby nowy krzak rosl w drugiej odmianie nie.jezeli ktos juz scina to raczej juz inwestuje w antak..kwestia tylko wynajecia ludzi i ekonomia czy to sie oplaci,ale przy tak slabej suchej masie czesci odmian bez scinania kwiatu bedzie d*pa..

u mnie tak na oko bo jeszcze nie wszystko jest zerwane na simonie zakreci sie w granicach 3 ton z hektara(moze delikatnie wiecej), w odminanie 35 mam okolo 4-5 lisci mniej na krzaku wczesniej jak simona zakwitla i waga bedzie podobna lub nawet wieksza z hektara bo po wieszakach widac jak sie z suszarni wyciaga. juz napewno beda wieksze koszty zerwania i sortowania lub samemu to dluzej zejdzie. sytuacja u mnie tez z kartoflanka nie jest najgorsza ale juz w tym tygodniu na wiosce poszla jedna plantacja pod kose w polowie zbioru.I najgorsze jest to ze praktycznie czesc ludzi uciekla z tytoniem do innych wiosek gdzie upraw tytoniu i ziemniaka prawie nie ma a jednach choroba jest. 

co do samych plantacji swoich to z azotem na sczcescie nie przesadzilismy( poza takim 0,5 ha na najwiekszym kawalku ale tam bylo ciezko wykalkulowac dawke bo i pole nowe i poplony wczesniej byly i nie wiadomo co jak sie zmineralizuje w okolicy czerwca lipca) tyton wyrosniety ale z waga jest ciezko.Ci co mieli mocznik na promocji teraz maja problem bo spody zerwane a to dalej zielone stoi

Opublikowano (edytowane)

Universal podnosi ceny na virginię , kto ma umowy będą aneksy w sms nie podano kwoty podwyżki  

PS. Klasy 1 i 2 podnoszą czyli będą szukać jakości bo wiedzą że nie ma a po całym tygodniu deszczu i podwierzchołki stracą moc .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
17 godzin temu, Miran napisał:

Obecnie Universal ma najlepsze ceny.

ceny to i moze najlepsze ale w poprzednim roku w obszy strasznie grali w ch... ..zrobili 1A 1B i druga klasa byla po 11 czy 11,50 i zaczynali brac od 2 a pierwsze dwie malo kto dostal.u siebie mam 3 stanowiska nowe i tam gdzie jest 35 wszedzie jest praktycznie Y , jedno stanowisko zajmuje simona i tam Y jest mniej lub tak nie rzuca sie w czy bo u siebie na simonie tak ciezko widze zeby go atakowal wirus... jedno pole nowe i na drugim polu po tytoniu wyskoczyla zgnilizna twardzikowa, a przed sezonem byl tylko na polu zabezpieczany od niej.

Stosowal ktos mykocel czy okonil przed sadzeniem lub po zbiorach i moglby sie wypowiedziec na temat jego skutecznosci?

jedno pole jest zj**... przez zaniedbania byl tam kiedys 3 lata w monokulturze tyton i byla zgnilizna i mozajka .mozajke troche sie wyeliminowalo ale w tak cieplym i wilgotnym roku widac ze ze zgnilizna moze byc duzy problem za rok

Opublikowano (edytowane)

Stosowalem oko ni,  jesli chodzi o zgnilizne na polu to mialem skupiska po kilka krzakow obok siebie a poo zastosowaniu oko ni w next roku nie bylo w cale ale wszystko zalezy od pogody.... bardziej wole oprysk dolistny grzybowka zabezpieczasz  tez przed innymi chorobami .  W tym roku pryskalem Pictorem i zgilizny z 4h to na palcach moge policzyc, a i dodam ze u sasiada zza drogi widze na 1h jakby zliczyc to juz poza 100 krzaczki wisza zwiedniete a lisci jeszce pol krzaka

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano
2 godziny temu, Aroo22 napisał:

Universal podwyżka cen 

1 - 14,50zl

1a - 14zl

2 - 11,90 zl

Reszta bez zmian 

No faktycznie mizerne te podwyżki to berlej  w 1 klasie wychodzi 11.70 zł , od wczoraj spadło z 80 l deszczu i po robocie .

Opublikowano
10 minut temu, Mariusz2903 napisał:

No faktycznie mizerne te podwyżki to berlej  w 1 klasie wychodzi 11.70 zł , od wczoraj spadło z 80 l deszczu i po robocie .

Jak policzycie z premią 2 zł to nikt obecnie nie ma lepszych cen. Inna sprawa to taka że tą klasę po 14,50 dostaną tylko koledzy klasyfikatorów 😉

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

takie podnoszenie po 40g to zarobek w uj xDxD sprzedasz u nich tone 1 to 400 zl zarobisz wiecej  hehe , chwyt zebys przywiozl a wystarczy ze z tej tony jak zaawieziesz  4 balikii w 2 wezma  i cena sie rowna xD bo jak za duzo bd mial to ci wyciagnie 3 x z balikia i znajdzie kropke plamke i pokaze. Jeden zabierze te 4 gdziej indzie inny sprzeda i wyjdzie na to samo

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Aroo22 napisał:

Też tak myślę. Nie bez powodu dwie 1 zrobili. Nie wiele to wzroslo niestety. 

chwyt na ktory nabralo sie juz wielu plantatorow .tlumaczylem jednej osobie kiedys ze moga nawet zrobic 1A 1B 1 C 1 D itd..zrobia jedna 2 klase po 3 zlote taniej jak ta 1 A i wyje.. na tasmie caly powiat ..ale ceny maja ,szkoda ze tylko w cenniku.

Byl u mnie dzisiaj ich agronom to mowil ze kolor jest struktura nic tylko wiazac i w pierwszej poleci, zobaczymy przy tasmie:)

2 godziny temu, Miran napisał:

Jak policzycie z premią 2 zł to nikt obecnie nie ma lepszych cen. Inna sprawa to taka że tą klasę po 14,50 dostaną tylko koledzy klasyfikatorów 😉

niestety tak bylo w poprzednim sezonie i tak jest od wielu lat jedynka dla nieliczynych.

simona mnie zaskoczyla dzisiaj waga ;D i klasa(drugi zryw ze srodkow) wieszak z kiszki ,co prawda nie wazylem ale pare razy pierdlem jak musialem go podniesc na stolik do wyciagania

Edytowane przez basserman89
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, dragonmt852 napisał:

Ktoś wie jakie ceny ma Philip Morris w tym roku dla Virginii?

oby 4 mieli jak w poprzednim roku po 9 zloty( nie porownywalem jeszcze sczegolowo cen w firmach, mamy kontraktacje chyba w 4-5), zaczelismy sortowac wczoraj spody z dzialki ktora grad dopadl i jest masakra. sporo lisci 3-4 klasa malo co 2, i sporo odpadu lub zrywek. ogolnie powinni brac w miare i wszystko sporo tytoniu na zachodzie polecialo przez pogode. wyzsze partie praktycznie piersze 3 klasy. problem tylko z waga

PS no chyba ze beda importowac. ale po zachowaniu czesci firm widac ze bedzie mniej tytoniu na rynku , czesc nie znacznie podwyzszyla ceny a przedstawiciele firm posredniczacych jezdza po plantatorach jakby im ktos czopka z ostra papryka zaaplikowal. w poprzedni roku sporo wymokow gradow jak bylo to tak nie jezdzili.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, dragonmt852 napisał:

masz u nich umowę?

mam ale nie chce mi sie szukac. wezwanie plantator dostal na 10 wrzesnia na mala ilosc napisze co i jak po zdaniu.jak surowy zerwie sie siadnie sie do papierow i zrobi analize co gdzie zdawac zeby sie za bardzo nie wyjeb...kilka umow daje taka korzysc ze jak Ci gdzies ch... biora to wieziesz gdzies indziej.. w poprzednim roku bysmy sie wyj.. na podwierzcholkach jak nam w dzikowie chcieli dwie klasy nizej dac.    merory 5 ..siara .. wszystko jasne za godzine jestesmy..i prosze ponad jedno kolo do przodu( na jednej z kilkunastu dostaw) ..bo  wzieli w innej firmie praktycznie cala dostawe w 2 klasie, a posortowana czesc zabralismy ze 50-50 bylo liczone 2-3 klasa... ceny w cenniku te same na te klasy..w innych firmach na zapisy i by sie nie dalo rady go przetrzymac 2 tygodnie i polecialaby jakosc