Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, tyui napisał:

Jaka dawka comandu i devrinolu?

ja stosuje sam command zgodnie z etykietą 0,5 l na ha ale na glebach piaszczystych natomiast na cięższych 0 ,75 l na ha oprysk tylko w bezwietrzną pogodę lub bardzo wcześnie rano po zabiegu lekko agregatem wymieszać glebę niezwłocznie po oprysku niektóre chwasty jednoliścienne też hamuje

pierwsza ingerencja pielnikiem po 3 tygodniach 

Opublikowano
6 minut temu, Mariusz2903 napisał:

ja stosuje sam command zgodnie z etykietą 0,5 l na ha ale na glebach piaszczystych natomiast na cięższych 0 ,75 l na ha oprysk tylko w bezwietrzną pogodę lub bardzo wcześnie rano po zabiegu lekko agregatem wymieszać glebę niezwłocznie po oprysku niektóre chwasty jednoliścienne też hamuje

pierwsza ingerencja pielnikiem po 3 tygodniach 

sam command komosy nie bierze

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, max95 napisał:

Rok referencyjny będzie zmieniony na dzień dzisiejszy konkretnych lat nie ma jeszcze, wiadomości z grupy .

Podsumując, przez 2 lata jeszcze niezwiązana płatność około 3 zł/kg. 

@Mariusz2903 : czyli w 2023-2027 roku będzie jeszcze  płatność niezwiązana? Tylko ze zmienionym rokiem referencyjnym? Mam znajomego co mysli zrezygnowac z uprawy. Ale jeśli miałaby być płatność niezwiązana to rozsadniej pozostać przy uprawie. Dziękuje za porady.

Edytowane przez Marl
Opublikowano
53 minuty temu, Miran napisał:

Mocna dawka💪 0.8l to tego commandu 480?

Tak 480. Ten 360 to w ogóle ktoś widział w sklepie? Jest zarejestrowany ale z dostępnością kiepsko. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Aroo22 napisał:

Tak 480. Ten 360 to w ogóle ktoś widział w sklepie? Jest zarejestrowany ale z dostępnością kiepsko. 

Ten dopuszczony 360 nie jest dostępny w Polsce... A najważniejsza różnica to mniejsza zawartość substancji czynnej... A i jeszcze jedno wedle etykiety trzeba stosować większe dawki niż przy 480ec, więc na jedno wychodzi :D

Edytowane przez grapen23
Opublikowano
17 godzin temu, Lipiny2020 napisał:

standardowo  comand lub zamienniki + stomp aqua ( moim zdaniem najlepszy dodatek bo ma duzo szersze dzialanie na chwasty niz devrinol a i tanszy kilka zl)   

A w  rosadzie leci u mnie zawsze previcur na czarna ziemie dzien przed siewem, w krzyzyku poprawka,pozniej wchodzi od wciorniastka 2x do wysadzenia i po kazdym strzyzeniu od grzyba switchem lub pictor

Jaka dawka commandu i stompu?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Elektro2015 napisał:

Jakiej grubości używacie agrowłóknine 19g a może 50g lub 70g??

u mnie roznie to bywa, mam zamowiona 19 g na podwieszke w tunelu, ale i ta zimowa jest w zapasie 70 z poprzednich sezonow do ukladania na paletach...

mam jescze tyton nie posiany tunele nie poszykowane do konca pod sianie :D w ubieglym sezonie mialem juz na 2 ha naklepane ale w tym roku nie wiem kiedy to wystartuje sypie u mnie sniegiem na calego ..chwile temu zamowilem na wszystko jedno piec nadmuchowy,zeby mnie czasem po wschodach jakis przymrozek nie dobil..ta pogoda to jakas masakra

PS. od kilku lat nie dogrzewalo sie tunelu tylko jakis styropian pod pakami folia bombelkowa na scianach ale w tym sezonie bez pieca sie nie obedzie..

u was tez ta tunele wylamalo tej zimy?

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
16 godzin temu, basserman89 napisał:

u mnie roznie to bywa, mam zamowiona 19 g na podwieszke w tunelu, ale i ta zimowa jest w zapasie 70 z poprzednich sezonow do ukladania na paletach...

mam jescze tyton nie posiany tunele nie poszykowane do konca pod sianie :D w ubieglym sezonie mialem juz na 2 ha naklepane ale w tym roku nie wiem kiedy to wystartuje sypie u mnie sniegiem na calego ..chwile temu zamowilem na wszystko jedno piec nadmuchowy,zeby mnie czasem po wschodach jakis przymrozek nie dobil..ta pogoda to jakas masakra

PS. od kilku lat nie dogrzewalo sie tunelu tylko jakis styropian pod pakami folia bombelkowa na scianach ale w tym sezonie bez pieca sie nie obedzie..

u was tez ta tunele wylamalo tej zimy?

sobota to czas ostateczny żeby posiać w czwartek święto w piątek się nie zaczyna to będzie 2 tygodnie po czasie w  inne lata siałem 8 , 10 12 marca 

Opublikowano

Jeśli chodzi o hydroponike to albo koniec tego tygodnia albo początek następnego. Słychać już że ludzie wpuścili ale nam się nie spieszy aż tak.

Opublikowano (edytowane)

taniej z allegro wyjdzie zamowic wloknine. ja czekam jeszcze na folie na tunel prawdopodobnie jutro bedzie do 1 kwietnia bedzie posiane jak sie cos nie zesra.. mialem w ubieglym roku posiany na piachu okolo 19 marca to ledwo dalem rade go przytrzymac do polowy maja w tunelu jeszcze kilka dni i by przeroslo a ciety byl chyba z 3-4 razy..

spoznilem sie troche z pierwszym strzyzeniem i lekko mi uciekl w gore.pod palety sypalem yare complex to popierd...jak szalony do gory 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.03.2021 o 13:12, Mateusz4 napisał:

Jaka dawka commandu i stompu?

zalezy od miejsca, na nowinie dawalem i 0.7 na h plus 1.5 stopmu aqua a jak juz sadzilem kolejne lata to 0,4-0,5 + 2l stomp 

kiedys dalem 0.8 +1,5l  i powiem wam ze pokrecilo tyton jakies 2 tyg po wysadzeniu xD

Edytowane przez Lipiny2020
Opublikowano

Pryskał ktoś samym stompem aqua w dawce 3,5 l/ha, w tamtym sezonie tak zrobiłem na jednym kawałku i tylko jednoliścienne wyskoczyły, czy lepiej commandu dodać. Ogólnie pryskam commandem i devrinolem ale na jednym kawałku wyrasta rzodkiew świrzepa a stomp bierze to

Opublikowano

Ja co roku daje pełna dawkę stapu a znajomy daje coman. I z mojej obserwacji stomp jest lepszy bez żadnych mieszanin. Potem jak wychodzi trawi a albo perz to wale zamiennik fusilade i jest cacy. Na polu tylko tytoń zostaje. 

Opublikowano
46 minut temu, Hubert2523 napisał:

Ja co roku daje pełna dawkę stapu a znajomy daje coman. I z mojej obserwacji stomp jest lepszy bez żadnych mieszanin. Potem jak wychodzi trawi a albo perz to wale zamiennik fusilade i jest cacy. Na polu tylko tytoń zostaje. 

Właśnie ja też się zastanawiam w tym roku nad stompem  bo ile można to samo stosować. Nigdy nie praktykowałem pryskania fusillade. Nie zaszkodzi to tytoniowi? Bo też myślę spróbować w tym roku, bo co roku problem z tą trawą.