Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 27.12.2020 o 11:01, 19seba napisał:

Wie ktoś gdzie moge otoczkować swoje nasiona tytoniu ?

wystarczy poszukac w google bo sa w polsce firmy ktore sie tym zajmuja(szukalem jakis czas temu firm ktore zajmuja sie otoczkowaniem nasion i w polsce sa dwie conajmniej), z zagranicznych koncernow np incotec otoczkuje nasiona ale watpie zeby dla jednego plantatora klepali mala partie nasion, nicota u nich otoczkuje

Edytowane przez basserman89
  • Thanks 1
Opublikowano

Może ktoś coś powiedzieć z własnego doświadczenia o odmianach Martina albo Raffaela?? U mnie zawsze 28 była no i nieźle wychodzi ale z wykresów na NiCoTa widać że te odmiany plonują lepiej.. może się ktoś wypowiedzieć?

Opublikowano (edytowane)

u nas od dwoch lat sieje sie w okolicach 18-19 marca i pogoda pokazala przez te dwa lata ze potrafi byc nieobliczalna do tego stopnia ze nawet juz w tunelu pasc moze rozsada.. my sie zastanawiamy nad piecami nadmuchowymi lub jakas kombinacja rozwiazan. w tym roku zaraz po posianiu 2-3 dni tak mrozem scisnelo ze mi ziemie w komorkach w paletach powysadzalo a tam gdzie byla hydroponika woda w basenach pozamarzala ale jeszcze nie mialem wszystko posiane..gdyby juz bylo po wschodac to padloby wszystko

u mnie praktycznie zaraz na poczatku jak ma byc mocniejszy przymrozek okrywamy tunele lekkimi plandekami na wierzchu. na hydroponice w polowie siania jak szedl mocny przymrozek okrylismy wszystko agrotkanina i plandekami..te baseny ktory nie byly posiane i nie okrywalismy zamarzly w jedna noc na jakies 4 mm.. i mnie wkur..to codzienne okrywanie i sciaganie plandek, jak pociagnie 3-4 dni chlodem to woda w basenie nie bedzie miala szans sie ogrzac i takie ryzyko

Opublikowano

Można zrobić ogrzewanie z pięcia centralnego i nagrzewnica wody zrobić zbiorniczek na wodę i pompkę wstawić mam dwa lata i jak są przymrozki -3 ,4 bez żadnego okrywania ani nic wynosi 10-13 stopni 

Opublikowano

To macie może jakieś specyficzne położenie tunelów. Może blisko rzeki. U mnie niczym się nie nakrywa teraz jak jest hydroponika. Wcześniej w tradycyjnej rozsadzie to tylko włókniną przykrywało się tytoń. Teraz mam podwieszoną włókninę do konstrukcji tunelu a w basenach dno wyłożone styropianem i tyle. Kilka stopni mrozu i nic się nie dzieje. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Aroo22 napisał:

To macie może jakieś specyficzne położenie tunelów. Może blisko rzeki. U mnie niczym się nie nakrywa teraz jak jest hydroponika. Wcześniej w tradycyjnej rozsadzie to tylko włókniną przykrywało się tytoń. Teraz mam podwieszoną włókninę do konstrukcji tunelu a w basenach dno wyłożone styropianem i tyle. Kilka stopni mrozu i nic się nie dzieje. 

CZY ja wiem czy specyficzne:P ale w ubieglym roku jak napisal electro mialem taka identyczna sytuacje. 18,19,20 marca pociagnelo mi mrozami i sniegiem i balem sie ze bede musial jeszcze raz siac ale o dziwo ladnie po przymrozeniu tyton powschodzil.ogolnie mamy 3 tunele , jeden 7x15 drugi 6x12 i trzeci 6x9. ten sredni zaznaczony za garazem ma fajnie i nie fajnie bo jest calkowicie osloniety od wiatru i chlodu ale na jednej polowie slonce dopiero dociera na calosc w samo poludnie , do 11 godziny jest zacieniony. mialem w tym roku na tej zacienionej polowce hydroponike i strasznie lipna sadzonka byla z tego zacienionego miejsca strasznie mdla i delikatna nawet po 2 cieciach.

tam gdzie mam hydroponike mam wyscielone paki takim podkladem izolacja cos jak maty piankowe . dwa pozostale tunele od spodu styropian 5 lub 10 zdobyczny porozbiorkowy.wlokniny nie wlokniny plandeki na tunelu i jak napisalem potrafilo tak zmrozic srodek ze powysadzalo ziemie w paletach .. a tak gdzie byla hydroponika woda stala ciepla juz praktycznie do siania i potrafilo po drugiej zimnej nocy z rzedu zamarznac ale tunelu niczym z gory nie narywalismy

tez w tych dwoch najmniejszych tunelach mam jeszcze paki z systemu tradycyjnej produkcji rozsady ani ' w pisssde ani w oko'.od dwoch lat i tak w sumie praktycznie siejemy juz tylko w paletach i planujemy w tym krzywym prostokacie nowy tunel calkowicie pod hydroponike a w tym co teraz jest jako najwiekszy jakis zapas palet na piachu.jeszcze na czarna godzine w takim malym inspekcie mialem posiane 20 palet na hydro obok chalupy ale tez postawilem to w cieniu ale tam nawet ladnie to uroslo.zdjecie robione okolo 15 to juz calkiem w cieniu stalo. i tak wlasnie mamy zaplanowane zeby calosc rozsady miec na dwa tunele max rozlozone i zaczac dogrzewac to delikatnie bo jak w tunelu nam przyjebie sadzonke to albo jeszcze raz siejesz albo zbierasz po ludziach a nikt wczesniej nie da Ci jak sam nie posadzi

tunele.jpg

Opublikowano

Witam czy podczas sprzedaży suszarni muszę się zaopatrzyć w osobę która zdemontuje kontener czy osoba która kupuje będzie musiała sobie załatwić kogoś?? 

Opublikowano
Dnia 2.01.2021 o 19:23, Danielf6 napisał:

Jakie nawozy i ile siejecie na 1 ha tytoniu ? 

pod barleja daje się duże nawożenie ja stosuję 300 kg soli potasowej pod pług 300 fosforan amonu 300 salmag  200 siarczan potasu i 200 saletra amonowa pod tytoń jasny to dużo mniej a na pewno azotu 

Opublikowano

Dużo mniej azotu albo wcale nawet jak po mocno nawożonych przedplonach. U mnie w tym roku tylko będzie 100kg siarczan magnezu, 250kg soli potasowej  i 250kg superfosfatu wzbogaconego. Azot jedynie dolistnie po wysadzeniu na pole.  

Opublikowano
lka1 napisał:

Witam czy podczas sprzedaży suszarni muszę się zaopatrzyć w osobę która zdemontuje kontener czy osoba która kupuje będzie musiała sobie załatwić kogoś?? 

Jaka suszarnia? Bo jeśli chodzi o hajnówke to moglbym pomoc jeśli pani z lubelskiego jest :)

Opublikowano
Dnia 18.12.2020 o 14:12, Mariusz2903 napisał:

gdzie sprzedawałeś z grupy leżajskiej  ja też gr leżajsk widziałeś może gdzieś na skupach berleja bo ja mam do universalu  w deszkowicach mam bardzo mało w tym roku i boję się że mało dostanę na przyszły rok  biorą gdzieś berleja prócz PMP i UNIVERSALU może ktoś przypadkiem wie o skupie ciemnego ?

Łukowa Tobacco kupuje barleya, widziałem kiedyś stali w kolejce wszyscy z ciemnym tytoniem, możesz zapytać. 

Opublikowano
11 godzin temu, Ezmar napisał:

Łukowa Tobacco kupuje barleya, widziałem kiedyś stali w kolejce wszyscy z ciemnym tytoniem, możesz zapytać. 

dzięki za podpowiedż wchodziłem na ich stronę  ale co mnie zadziwiło że dwóch założycieli tej firmy zmarło w tym roku panowie Hyz 

Opublikowano
11 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

dzięki za podpowiedż wchodziłem na ich stronę  ale co mnie zadziwiło że dwóch założycieli tej firmy zmarło w tym roku panowie Hyz 

Mimo tragedii po śmierci firma ma stabilną sytuację na rynku i nie ma obaw o jej funkcjonowanie. 

Opublikowano
17 godzin temu, mynko napisał:

Mimo tragedii po śmierci firma ma stabilną sytuację na rynku i nie ma obaw o jej funkcjonowanie. 

i jak na ten rok przyzwoicie biora.Mozna na nich narzekac jak np ojciec moj ,ale glownie narzeka bo go Ewa denerwuje przy tasmie:P przy obecej sytuacji polityczo ekonomiczej trzeba jakos z LT sie dogadywac i wspolpracowa wg mnie , nie stoi za nimi zadna korporacja tytoniowa ani kocern, a dobry tyton jakosciowo na tasmie sie broni sam... stkoda tylko ze coraz czesciej sie slyszy ze klasyfikator od gory ma nakazane klasa nizej ablo dwie...ktos chyba zapomina ze to nie prl i sprzeda moza zawsze w innej firmie..w LT moze i tez taki prikaz jest od gorny ale sami wiecie jak w tym roku jest na wykupach