Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

To ile ten zawór co masz podłączony ci puszcza na ten arbitrol 😁😁😁😁

Ty gieee wiesz a się będziesz spierał dla zasady aby się spierać i tyle... Nie pierwszy raz zresztą.... 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano (edytowane)

Tyle na ile był ustawiony przez producenta i narzekam bo mając tura  w miejscu nie skręcę 😋 Pompa , zawór, orbitrol, uszczelnienia tłoka w półserwie były nowe, załozone 8 lat temu 😁

Mam gdzieś spory , nie poradzę  na modernizacje i na zmiany w produkcji w latach późniejszych .

Edit: Jak chcesz wiedzieć to to  ten orbitrol był fabrycznie montowany we wspomnianych  Ursusach i Zetorach,    zwróć uwagę na parametry  i wszystko będziesz miał czarno na białym  🙂 

https://allegro.pl/oferta/orbitrol-rb160-rb-160-ursus-zetor-mtz-c385-912-91-10717105914

Link do katalogu ;  https://baixardoc.com/documents/instrukcja-napraw-ursus-912-914-1012-1014-1222-1224-1614-5c3cf149cfebc

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

Chłopie nie o tym mowa... Twierdzisz że pompa daje nie wiadomo ile i jest tam niby jakieś kosmiczne ciśnienie .. Gdzie ci  zawór już się otwiera prawdopodobnie  przy 80 barów... 

Ja nie twierdzę że to nie działa bo działa i tyle... 

Sam coś zmysliles i tyle.... 

Opublikowano

Ile trzeba Ci tłumaczyć że fabryka wypuszczając ciągniki z orbitrolem nie montowała tych zaworów w zbiorniczku na olej, masz to  pokazane wyraźnie w katalogu a otwiera sie już tylko ten w orbtrolu przy 160 barach. 

Opublikowano (edytowane)

Czlowieczku twierdziłeś że jest tam jakieś kosmiczne ciśnienie a go nie ma i tyle.... 😜

To że to działa to tylko obala to co pisałeś i tyle że niby ta pompa daje nie wiadomo ile.. 

Zresztą tu wazniejszy jest wydatek a nie ciśnienie i tyle... 

Opublikowano (edytowane)

Nic nie pisałem o kosmicznym ciśnieniu, jedynie nie zgadzałem sie z twoim twierdzeniem jakoby bez zaworu w zbiorniczku pompa miała by pracować bez ograniczenia ciśnienia bo jest ograniczone zaworem w orbitrolu, a pompa wytrzymuje więcej niż ma na metryczce  -  125 barów ciśnienia . Ona wytrzymuje standardowo więcej , w sumie cały układ na orbitrolu ma 2 x wyższe ciśnienie niż na serwie i o to mi chodzi cały czas.  Warto mieć na uwadze nie tylko   wydajność orbitrola na obrót  ale i na ciśnienie na który jest ustawiony. Nawiasem pisząc mój  nieprawidłowy ma wedle katalogu 210 bar, a to by już rozdupczyło moją  pompę jak nic 

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano (edytowane)

Panowie gubimy wątek. Myślałem o zakupie takiego zestawu jak we wcześniej podanym linku ze względu na kompletność. Jeżeli będę montował orbitrol to raczej na kolumnie aby zlikwidować krzyżaki i widełki gdzie powstaje luz. Co do używanego orbitrola to Danfoss robi dobre jakościowo rzeczy więc bym się nie obawiał.

Edytowane przez ramzeus
Opublikowano
2 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Czlowieczku twierdziłeś że jest tam jakieś kosmiczne ciśnienie a go nie ma i tyle.... 😜

To że to działa to tylko obala to co pisałeś i tyle że niby ta pompa daje nie wiadomo ile.. 

Zresztą tu wazniejszy jest wydatek a nie ciśnienie i tyle... 

Wydatek pompy jest ściśle powiązany z ciśnieniem. Ta sama pompa przy 80 bar ma inny wydatek niż przy 150. Niskie ciśnienie w przypadku serwomechanizmu jest związane z połączeniem mechanicznym układu kierowniczego. Zupełnie kłótni która tu wynikała nie rozumiem. 

Opublikowano (edytowane)

Czlowieczek coś wymyśla i z tym walczy i tyle... Najpierw stwierdził że piszę o ciśnieniu a potem dorabia jakieś bzdury i tyle.... Czlowieczek zmysla jakieś twierdzenia których nie pisałem i się z tym nie zgadza.... 

Dowiódł tyz że na 80 barach to pracuje jako tako a twierdził że tam jet więcej bo  arbitrol ma takie ustawienia zaworów... 😜

Wydatek pompy jest tyz  powiązany z objętością pompy i tyle.... Mała pompa da ciśnienie a nie da wydatku takiego jak duża pompa przy tym samym ciśnieniu.... 

Jeśli jest jakiś tam zakres przy max obrotach 2500 bo takie są osiągalne w ciągniku dla  danej pompy to więcej nie wyciśniesz i tyle z małej pompy.. 

Opublikowano (edytowane)

No jasne , nic  o ciśnieniu 🤣

7 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Ta pompa nie da więcej jak 120.... Wiec co tu podbijesz? 😜

Da więcej i wytrzyma więcej, podałem w oparciu o parametry orbitrola z którym fabrycznie mogła współpracować 

5 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Ciśnienie jest takie jakie wyda pompa i tyle.... .... A cudow ona nie zrobi. 

No właśnie, jakie wyda pompa o ciśnieniu nominalnym 100 bar, maksymalnym 120 bar? 

Wyjaśniłem rzeczowo że wytrzyma 160 bar i takie osiąga w systemie z orbitrolem czy to z siłownikiem czy s półserwem. 

To starego typu serwo miało w swym układzie zawór redukujący ciśnienie do max 80 bar  i to zostało wyjaśnione. 

N

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

T pompa zbuduje i 200 barów jak jej zablokujesz przepływ ale nie o tym jest mowa czlowieczku... 

To ty tego nie wiedziałeś nawet że tam jest na zaworze 80 barów i pierdzieli les że niby masz nie wiadomo co bo arbitrol ma na zaworze 160 bar... Puknij się w ten pusty baniak i tyle 

Opublikowano

To ile  twoim zdaniem jest  w orbitrolu ustawione twoim zdaniem biorąc pod uwagę iż olej dostarzcany jest bezpośrednio z pompy ?

Ja podałem ci link do samego orbitrola i do jego danych wiec nie wydziwiaj