Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@look19 według mnie to jakiś szrot (bez urazy), opony z przodu źle założone do tego z tyrane, korozja na drzwiach nie chce prorokować ale zapewne jak wygląda tak jeździ.

Opublikowano

Kolego look19 nie patrz na przebieg na liczniku bo napewno jest cofniety oczywiscie mowa o ciągnikach od handlarzy w polsce patrz na stan techniczny i wizualny

Opublikowano

Ja zawsze traktuję przebieg jako sprawdzian rzetelności sprzedającego, bo jak ciągnik z zachodu jest od rolnika, to 8000mth jest możliwe w 20letnim mf-ie, ale to trzeba byłoby kupić go prosto z podwórka, anie od handlarza. Nie wiem jak wy, ale ja wolę kupić takiego np. 3060 za 30-35tys zł trochę gorszego niż za 50tys zł i niby w super stanie. Z resztą nie ma reguły, ale ja wolę go kupić za połowę i wtedy w razie czego, jak 2-gie tyle włożę, to już będzie chodzić, a z takim niby super to nie wiadomo. Wygląd też mówi dużo za siebie, bo np. podarte siedzenie może być już po 3-4tys mtg. Przecieki przeważnie są już ze starości, a ciśnienie(kompresję) można sprawdzić samemu. Podobnie jak skrzynię biegów, podnośnik itp. Przebieg nie jest chyba znowu tak ważny, a bardziej liczy sie stan. Wolę kupić mf-a np z Francji o przebiegu 8000mtg niż z Polski o przebiegu 4000mtg (oba sprawdzone w serwisie mf-a, można to zrobić przez telefon, wystarczy podać vin) dlatego, że paliwo jest tam lepsze, równiejsze i większe kawałki pól, a farmerzy mają więcej kasy i sami raczej niczego nie klecą przy ciągnikach, a w Polsce różnie to bywa...

Opublikowano

Przy ciągnikach używanych trzeba patrzeć na miejsca które się często dotyka tzn. czy są powycierane tak jak look wspomniał obejrzeć siedzenie, jak rozdarte to na pewno małego przebiegu nie ma. Z drugiej strony cofnąć przebieg to też nie taka łatwa sprawa obrotek elektroniczny i wydobyć go i cofnąć nie jest łatwo więc laik tego nie zrobi. Po prostu na dobry używany ciągnik trzeba trafić.

Opublikowano

Może nie całkiem tu powinnienem to pisać ale nie bede już zakładał nowego tematu,może ktoś mi powie jak rozebrać przednią oś w mf3080 to znczy zdjąć koło tak aby rozłaczyć je na zwrotnicy bo jak odkreciłem te dwie pokrywy dociskające ;),z góry i z dołu są tam łożyska stożkowe z którymi mam problem bo niewiem jak je wyjąć żeby zdjąć te koł. Może ktoś pomoże?

Opublikowano

My w naszym MF-ie też to wyciągaliśmy.

Najlepiej weź dobrego tokarza, żeby dorobił Ci śrubę-musi być ona z bardzo twardego materiału, inaczej przy wykręcaniu będzie ją zrywać. Łożyska te są nabite na sworznie w których jest gwint calowy.

Bierzesz najlepiej jakąś grubą okrągłą rurę (oczywiście metalową), taką, żeby była większa od łożyska. Następnie z góry spawasz grube blaszki tak, żeby na środku miałeś otwór do którego będziesz mógł wsadzić śrubę i wkręcić ją do sworznia. Po prostu zrobisz sobie taki ściągacz :P .

Życzę powodzenia przy wyciąganiu ;) .

A i polecam dorobić z góry i z dołu kalamitkę, żebyś mógł sobie to od czasu do czasu przesmarować.

Opublikowano

my zrobiliśmy ten ściągacz głównie z pręta gwintowanego "14", długiej nakrętki do niego (tak jakby 3 razem zespawać, do kupienia w sklepie) oraz troszkę złomu żeby zaparcie było, a co do łożysk to dostaliśmy po 40zł (u Korbanka koło 200zł)

Opublikowano

my zrobiliśmy ten ściągacz głównie z pręta gwintowanego "14", długiej nakrętki do niego (tak jakby 3 razem zespawać, do kupienia w sklepie) oraz troszkę złomu żeby zaparcie było, a co do łożysk to dostaliśmy po 40zł (u Korbanka koło 200zł)

to gdzie kupiłeś takie łożyska?

Opublikowano

U mnie swiatła dzis nie chciały sie zapalic i tez jutro musze szukac przyczyny co sie stało bo tylko swiatła mijania pozycyjne i klakson nie działaja. :D A to jest jeden obwód.

Opublikowano

moj problem się wyaśnił. to była wina kostek tych wychodzących z kabiny. jedna wsówka się wysunęła odpowiadająca za podświetlanie konsoli EHR. ty kolego też na początku tam sprawdz. styki mogły przyśniedziec albo jak w/w bezpieczni. powodzenia

Opublikowano

ale jaka będzie fizyczna zmiana po przestawieniu nastawy na tym pokrętle? jak będzie się zachowywał ciągnik? jeśli można prosiłbym o więcej info . dziękuję

Opublikowano

Ja miałem styczność z MF 3070 i jest to dobry ciągnik. Jedynie co słyszałem o nim to jest strasznie czuły na olej słabej jakości i na wymianę na inny, najlepiej korzystać z jednego dobrej jakości. Co jeszcze zauważyłem jak nim jeździłem to, to że ciężko wchodził jeden bieg, więc skrzynia prawdopodobnie była do roboty. Jeśli chodzi o plusy to jest bardzo oszczędny, i ma miłą kabinę.