Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A gdyby zrobić podobny patent jak w tych Agosach czyli wstawić w środku na stałe pod kątem kawałek rury do której wsuwało by się żmijke? Skomplikowane to nie powinno być, a na pewno sporo krótsza żmijka będzie potrzebna.

Z drugiej strony u mnie coraz więcej większych gospodarstw stawia hale na przechowywanie zboża. Wywala, a potem ładowarką ładują i tyle. Jeden w tym roku ma stawiać jakiś typowy taki magazyn, zboże ma być prawie pod dach przechowywane

Edytowane przez grego
Opublikowano

Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak rozładowujecie bina żmijką bo może ja coś robie źle. Już nawet nie chodzi mi o to , że okno na żmijke jest na wyskości pasa bo to akurat już przerobiłem sobie ale w jaki sposób wcisnąć żmijke aby była w stanie zabierać ziarno? Przez te dwa okienka w tej kwadratowej rurze naleciało zboża i jak teraz wepchnąć tam żmijke? Kręce, wpycham i nic tylko kurz właściwie idzie idzie. Doraźnie wyciąłem dziure w tej rurze przy samej ścianie i troche tamtędy zleciało do środka. Czy oni nie mogli zrobić tam jakieś zasuwy aby dało się tam wstawić żmijke jak jest nasypany zbiornik zgroza jakaś? Mam zamiar przed koszem ażurowym żmijki zamontować na wałku od ślimaka takie śmigiełko, które będzie mieszało i nagarniało zboże do kosza. Co o tym myślicie bo jakoś musze rozładować go a potem się zrobi jakieś zasuwy. Żeby tak trzeba było poprawiać producenta..

Opublikowano (edytowane)

Też mam podwieszoną na kołowrotku pod dachem i to pod kątem 45' więc nacisk jest, a mimo to nie ma mowy aby się sama zagłębiła, z pewnością nie pomaga to że moja żmijka ma blachę od strony łożyska, a pręty są właściwie tylko po bokach. Ale i tak uważam że fatalnie to rozwiązali, a wiele nie trzeba było aby zasuwy zrobić przy okazji można by nimi dozować ilość ziarna, a tak musze kombinować ze śmigłem...

Edytowane przez grego
Opublikowano

Hmm u nas pierwszy raz leżałą żmijka normalnie w szybie bez żadnych pasów i raz na jakiś czas ją dopychałem, co prawda dość wolno podawała ale podawała. Dla mnie osobiście to chory pomysł z tym szybem i podawaniem żmijki na taką wyskość, bez ładowacza ani rusz z większą żmijką. Jak tu tira nasypać? Druga żmjka bądz jedna długa jak cholera. Teraz otwór na środku bina z zasówką, pod podłogą żmijka która wychodzi na zewnątrz i goni ziarno do kubełka.

Opublikowano (edytowane)

Wypaliłem dziury w tej blasze, a oprócz tego jeszcze to śmigiełko dałem i ładnie ją wciągneło do środka ale wydajność raczej nie powala jak leciało zboże z dziury w szybie to szybciej szło. Najwidoczniej to boczne otwory mają za małą przepustowość.

Przenosnik kubełkowy to z pewnością fajna sprawa ale i już trochę większe pieniądze, więc najlepiej jakby zbierał z dwóch sąsiednich dużych binów, a może i do załadunku też go wykorzystać. Z tym przenośnikiem w podłodze to też fajna rzecz, a szczególnie to że jak się podgartuje to nie trzeba usypywać zaje... kopca aby wleciało do szybu. Ja akurat mam 60t więc wielkich inwestycji nie będę raczej robił bo słabo się opłaci. Może tylko wpuszczę przenośnik ten co jest w szybie w podłogę nawet mam zrobione takie wgłębienie na 15 cm w płycie betonowej na samym środku w tym celu.

Edytowane przez grego
Opublikowano (edytowane)

Jaka powinna być średnica żmijki pionowej, długość ok 10m żeby wydajność była ok.10-15t/h? Czy lepiej kupić podajnik kubełkowy lub łańcuchowy?

Edytowane przez lepo
Opublikowano (edytowane)

Mam 12 m długości 14 cm średnicy i daje do 20 ton/h w zależności od rodzaju zboża.Producent Dozamech.

Edytowane przez ksys
Opublikowano (edytowane)

Uzytkownicy winklerów plaskodennych prosilbym o opinie ,poniewaz mam zamiar zakupic taki silos gdyz jego cena jest calkiem atrakcyjna

Edytowane przez Rico39
Opublikowano

a jest jakis legalny sposob zeby postawic silos 30t przy granicy z inna dzialka

jesli zgodzi sie na pismie sasiad na to?? mam waska dzialke i troche zabudowaną i jesli sie odsune 3m to zastawię sobie podworko

Opublikowano

Nawet 3 m nie postawisz legalnie bo odgórny wymóg jest 4m od granicy działki. Jedynie do 4,5m wysokosci silos sa bez pozwolenia tylko na zgłoszenie. Chyba ze cos przykombinowac z wysokosca postawic 4,5m a za rok podniesc :)

Opublikowano

Legalne juz nie postawisz silosu przy granicy od 2013 roku bo zmieniło się prawo budowlane, nawet tego na zgłoszenie. Ja mam jeden przy granicy i już drugiego nie mogę niestety postawić.

Rico39 ja mam WINKLERA 60ton i jestem zadowolony u mnie jest 3 sezon, jedyny minus jak dla mnie to że nie ma "normalnego" włazu bocznego tak jak w binach, jest tylko taki na śruby. Przydaje się jedynie na początku np do zamontowania żmijki a póxniej trzeba biegać po dabinie.

Opublikowano

Legalne juz nie postawisz silosu przy granicy od 2013 roku bo zmieniło się prawo budowlane, nawet tego na zgłoszenie. Ja mam jeden przy granicy i już drugiego nie mogę niestety postawić.

Da sie to załatwić, w starostwie trzeba wystąpić o odstępstwo od przepisów czy jakoś tak się to nazywa. Starostwo wtedy wysyła pismo do ministerstwa rolnictwa o zgodę. Podobno nie jest tak trudno to załatwić.