Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hmmm tak na prawdę to wystarczyłoby żeby przeczytał posty powyżej i to już dużo by mu dało. może kolega chce po prostu posty nabić ;). do 150 tysięcy może kupić JD 1177, jak się uda to nawet 1170, jakieś JD 2054-2056, claasa 88sl, może jakiegoś zużytego claasa 98sl, Bizona BS-110. wszystko zależy od tego ilu letni chce mieć sprzęt i o jakiej wydajności. równie dobrze może kupić rekorda za 60 tysięcy i też mu spokojnie ten areał wytnie (tylko kwestia w jakim czasie)

Opublikowano

Słuchaj, jak jest taka to można brać. U mnie ludzie to czasami przesadzają z sprzętem (patrząc pod kątem powierzchnia gosp., a wielkość maszyny). Ostatnio jeden z sąsiedniej wsi zakupił sobie Lexiona na 150ha.

Opublikowano

@pynczor skoro kombajny df są takie dobre, to dlaczego impotruje się ich do polski tak mało?Moim zdaniem nasi europejscy koledzy znają się na rzeczy i dla tego tak mało jest tych kombajnów. A co zrobisz w razie awarii silnika?No new Hollanda lub claasa dostaniesz wszystko od ręki a do df?Gdy jakiś df ma uszkodzony silnik, to potrafi kosztować połowę tego, co claas lub new Holland.

Opublikowano

Gdyby rzeczywistość w tym względzie nie była taka jak w moim poprzednim poście, to ceny df-ów nie byłyby tak niskie w porównaniu do claasa, new hollanda, czy jd.

Opublikowano
@pynczor skoro kombajny df są takie dobre, to dlaczego impotruje się ich do polski tak mało?Moim zdaniem nasi europejscy koledzy znają się na rzeczy i dla tego tak mało jest tych kombajnów. A co zrobisz w razie awarii silnika?No new Hollanda lub claasa dostaniesz wszystko od ręki a do df?Gdy jakiś df ma uszkodzony silnik, to potrafi kosztować połowę tego, co claas lub new Holland.

Dlatego że jest mało dilerów kombajnów DF? Co do części to nie żyjemy w czasach komuny gdzie nic nie było a jak było to były kolejki, to jest XXI wiek teraz praktycznie wszystko jest dostępne.

Opublikowano

Ja poleciłbym Ci Claas Dominator 88 vx z lat 1999-2000 . Posiadamy ten model z 2000 r z przebiegiem na dzień dzisiejszy około 1700 mth , ma on silnik marki Perkins , który znany jest ze swojej oszczędności , posiada dość duży zbiornik na ziarno -4,5 t , kombajn jest kompaktowy i jego sylwetka przyciąga oko , posiada kabinę vistacab zwaną potocznie lexionowską , zapewnia ona duży komfort pracy i gdy po pracy nawet kilka godzin wychodzę zadowolony . Będę wyprowadzał go niebawem , aby założyć stół do rzepaku i zapodam jego zdjęcia , na pewno zrobi na tobie dobre wrażenie . Obsługa i codzienna konserwacja jest łatwa .

Opublikowano

Dołączam się do tematu.

Mam dylemat odnośnie kombajnu, sprzęt potrzebny na około 50 hektarów z zabezpieczeniem do 100-120 na niedaleką przyszlosc. Jak dotąd korzystałem z kolegi JD 955, bez większych problemów, ale niestety potrzebuje już swojej maszyny. Dodam, że uprawiam głównie pszenice, rzepak

Biorę pod uwagę

JD 1075 / 1085 w granicach 50-60tys zł

Claas Dominator 96 - 60-70tys zł

Bizon Rekord Z058 - 40-50tys zł

przez chwile myślałem o mniejszym sprzęcie typu MASSEY FERGUSSON 187 do 15-20 tys zł

Co o tym sadzicie ? Bo szczerze mowiac mam coraz wiekszy mentlik w glowie. Bizon z pewnoscia bedzie maszyną najmlodszą (w okolicach 1990 roku), mniej wyeksploatowana lecz na pewno bardziej przestarzałą technologicznie od JD czy Claasa. Z tym ostatnim, byłby pewnie problem ze znalezieniem stołu do rzepaku, noi oczywiście juz pomijam fakt braku kabiny itd. Zna ktos mniej wiecej parametry spalanie tych maszyn na hektar ? Nie wiem jak to sie ma w przypadku Bizona. W JD 955 + sieczkarnia + pszenica wynosiło w granicach 15-20litrów na hektar (w zaleznosci od powalonego zboza, czy ksztaltu areału)

Opublikowano

Ja na twoim miejscu wybrał bym Biozna Z058(REKORDA).Ponieważ jak sam napisałeś:

-najtańszy w zakupie,

-tanie i łatwo dostępne cześci(typowy),

-młody rocznik,

-mało wyeksplatowany,

-mało skomplikowana konstrukcja(nie ma się co zepsuć ),

-ładny wygląd,

Może i class (dominator) jest bardziej wytrzymały,ale te maszyny dostępne w Polsce są mocno wyeksplatowane i stare rocznikami.Ich okres bez awaryjności miną i bedą się psuły coraz częściej.A części do nich są drosze ,niż do Reksia.Urwie ci się głupi pasek i bedziesz stał ze trzy dni:).A jak ci sie coś zepsuje przy rekordzie to w którą strone świata (przynajmniej w mojej okolicy:))byś nie pojechał to w ciągu godziny przywoźisz nową część i pracujesz dalej.Ja mam takie zdanie,a ty zrobisz jak bedziesz chciał.:D

Opublikowano

Ze stołami nie ma problemu jedynie ich cena - za jeden stół do classa będziesz miał 2 sztuki do bizona - przejrzyj ostatni RPT.

Co do Rekorda - najmłodszy będzie to fakt ale nie wiem jak z wygodą pracy. Idzie o to że przez ileś lat, nie ważne jaki kombajn wybierzesz, będziesz nim pracował i może oprócz awaryjności itp warto zwrócić uwagę na którym kombajnie będzie człowiek mniej zmęczony. Ja te żniwa będę kosił już swoim bizonkiem super ale za 4-5 lat chciałbym kupić właśnie coś w takim budżecie w jakim ty się rozglądasz (40-60tys PLN) bo trzeba się rozwijać. Żebym jeszcze znalazł coś z hederem max. 3,6metra byłoby fajnie.

Niestety w tym budżecie to jedyne co widzę to Rekorda w dobrym stanie. No i plusem jest to że jak awaria zdaży się przed południem to w kilka godzin mam komplet części.

Opublikowano

Z wygodą w rekordzie jak na polską maszyne jest na prawde dobrze.Zostały rozwiązane problemy SUPRA mi.skrzynia,hamulce,rura hyraulicznie rozkładana:),no i na każym jest kabinka,co nie bagatelnie zwieksza komfort pracy.:D

Opublikowano

Z tym stołem do rzepaku, to miałem na myśli tylko w przypadku małego MF. A o nim co sądzicie ? Tylko nie jest to rozwiazanie na przyszlosc, lecz chwilowe prowizorka....

Widze, ze na tym forum dosc sentymentalnie kazdy podchodzi do polskiego Bizona, a jak z awariami, co najczesciej siada itd ? Jakie ma spalanie, mniej wiecej wydajnosc ?

http://allegro.pl/item669888274_kombajn_bi...ekord_zo58.html

Opublikowano

Chbesz claasa dominatora 88 vX mówisz i masz stoi u znajomego w Zbuczynie ojciec oglądał i powiedział ze naprawdę przyzwoity sprzęt ale poszukaj lexionów znajomy trudni się handelkiem maszynami rolniczymi i zawsze sobie kupuje kombajn i puszcza go w usługo były to tylko john deere ale raz kupił sobie claasa lexiona i powiedział krótko miał wiele kombajnów ale temu żaden nie dorówna

http://allegro.pl/item682765513_kombajn_zb...ator_88_vx.html

Opublikowano

Panowie to trzeba dobrze przemyślec bo nawet jak kupi się Lexiona to potem trzeba go utrzymac z czegoś a z tak małego areału to nie będzie opłacalne nawet bo kombajn potem cały rok będzie stał i kasa włożona w niego <_< Lepiej dobrze to przemyśleć i przekalkulować jaki i za jakie pieniądze się najlepiej oplaci kupić żeby dużo nie stracić i żeby się wrócił potem taka jest moja opinia.