Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

akaku, to już nie kupujesz talerzówki ode mnie? xD

ile km ma ten Twój Case, i ile waży? bo mam do czynienia z takim agregatem talerzowym 3m z agro-maszu, to powiem ci że tą naszą TL-ke 100 nieźle stawia. I nie wiem jak ją ustawić żeby nie szosowało traktora. A poza tym talerze są blisko siebie, i jak chcesz np obornik albo po kukurydzy przetalerzować, to lubi się zapchać

Opublikowano

Potrzeubuje uniwersalnej maszyny :) Planowaliśmy agregat uprawowy 4,2m ale tata zdecydował sie raczej na agregat talerzowy 3m. 95 km 6 cyl. 5200kg Ja planuje nim uprawiac pod kukurydze pod siew zbóż, oraz równierz prace pozniwne i wszystko tylko co trzeba bedzie :) Więc myslę, że bardziej opłacalne jest kupienie agregatu talerzowego niz agregatu uprawowego :)

Opublikowano

ojciec ma talerzówke z hydropakiem to szczerze nie nadawało się to do uprawy ani w kombinacji z siewnikiem ani za bardzo samym uprawiać np pod qq. moim zdaniem za duże zapotrzebowanie mocy jak na efekt uprawy. Może to przez to że talerze były małej średnicy a uprawialiśmy głęboko i zamiast pracować garnęło non stop, ale znowu płycej nie bardzo chciało zakryć po traktorze koleje. Jeśli ktoś zainteresoway to mogę sprzedać tego aresa z hydropakiem i crosscillem chyba z 2007 roku ;p

Opublikowano

ojciec ma talerzówke z hydropakiem to szczerze nie nadawało się to do uprawy ani w kombinacji z siewnikiem ani za bardzo samym uprawiać np pod qq. moim zdaniem za duże zapotrzebowanie mocy jak na efekt uprawy. Może to przez to że talerze były małej średnicy a uprawialiśmy głęboko i zamiast pracować garnęło non stop, ale znowu płycej nie bardzo chciało zakryć po traktorze koleje. Jeśli ktoś zainteresoway to mogę sprzedać tego aresa z hydropakiem i crosscillem chyba z 2007 roku ;p

masz aresa TLC? ile cenisz?

Opublikowano

dokładnie ci nie powiem ale myśle że jjeśli byłby ktoś zainteresowany to pewnie by się z ojcem dogadał. Nie pali mu się żeby ją sprzedać ale szkoda żeby talerzówka stała nieużywana, ostatnie dwa lata troche ścierniska zrobiła i tyle bo uprawowo siewny kupiłem aktywny a z ojcem razem uprawiamy więc drugi zestaw jest zbędny. Siewnik chyba za 6000 zł ma pójść do jakiegoś gościa, a ta talerzówka to nie wiem, pewnie gdzieś około 7 tyś by chciał ale czy by puscił coś czy coś wyżej cenił to nie wiem, ile stoją używki też nawet się nie rozglądałem. Stan raczej dobry, oczywiście jak na unie przystało farba wyblakła z deka ;p

Gość Profil usunięty
Opublikowano

witam ma ktoś z kolegów agregat uprawowo siewny talerzowy z wałem parkera lub pierścieniowym? i urzywa go do siewo bezpośrednio po orce na ciężkich glebach np ile albo glinie ?

Opublikowano

dokładnie ci nie powiem ale myśle że jjeśli byłby ktoś zainteresowany to pewnie by się z ojcem dogadał. Nie pali mu się żeby ją sprzedać ale szkoda żeby talerzówka stała nieużywana, ostatnie dwa lata troche ścierniska zrobiła i tyle bo uprawowo siewny kupiłem aktywny a z ojcem razem uprawiamy więc drugi zestaw jest zbędny. Siewnik chyba za 6000 zł ma pójść do jakiegoś gościa, a ta talerzówka to nie wiem, pewnie gdzieś około 7 tyś by chciał ale czy by puscił coś czy coś wyżej cenił to nie wiem, ile stoją używki też nawet się nie rozglądałem. Stan raczej dobry, oczywiście jak na unie przystało farba wyblakła z deka ;p

Masz jakieś fotki tego aresa? jak nie chcesz na forum to możesz na maila podesła

Opublikowano

Masz jakieś fotki tego aresa? jak nie chcesz na forum to możesz na maila podesła

w galeri jest jedno zdjęcie ale to chyba z 2009 gdzieś, tam farba jest jeszcze ok, jak chcesz to moge zrobić pare zdjęć chociaż mam kamere która nie robi zbyt rewelacyjnych fotek ale ogólnie widać co i jak ;p pytałem ojca to mówił ze facet za całość chciał dać 13 000 ale siewnik juz jest umówiony za 6 tyś i została tylko talerzówka.

Opublikowano

panowie mam pytanie i problem czy warto kupic agregat uprawowo siewny bierny taki z rodzaju dwa rzedy zebow i walek zeby byl dosc lekki . Ziemie mam miejscami dosc ciezkie i tu problem jak on sie bedzie na takich ziemiach spisywal , dodam ze mam agregat aktywny amazone ale jest zbyt ciezki z siewnikiem sobie nie poradzi . Ale gdyby najpierw przejechac aktywnym a na to tym biernym z siewnikiem , jak myslicie

Opublikowano

Planuję zakup agregatu uprawowego ale nie mam pojęcia który spisałby się lepiej na ziemie gliniaste. Będę ciągał go Zetorem Majorem 80 ... Szerokość raczej do 3metrów... Tylko jaki typ spisał by się najlepiej na ziemie gliniaste?

Opublikowano

na ziemie gliniaste najlepiej gdyby mial ten agregat troche wieksza wage aby nie podskakiwal po tej glinie jak pilka bo nic nie zrobi na tym polu

Opublikowano

Aktywny odpada tylko bierny wchodzi w rachubę ... mój obecny zestaw wygląda tak:

http://tablica.pl/oferta/kultywator-2-70-szerokosc-1000zl-plug-3-skibowy-1000zl-CID757-ID5l7gR.html#d812717b01

+

http://tablica.pl/oferta/brony-3-CID757-ID58KJX.html#762adbaba3

minimum 2, 3 razy trzeba niestety przejechać i to jeszcze zależy czy ziemia jest zeschnięta czy nie... Efekt jest taki sobie dlatego poszukuje agregatu...

Opublikowano

pawelec to nie są moje ogłoszenia po prostu wziąłem pierwsze z brzegu ... A co do zestawu jak można go wogóle takim nazwać ... niestety jest i się takim pracuje dlatego teraz szukam intensywnie innego...

ogólnie w swojej okolicy mam takowe:

http://tablica.pl/oferta/agregat-uprawowy-2-8m-agro-factory-CID757-ID5fD3T.html#37e5e2ab4a

ten najdroższy

http://tablica.pl/oferta/agregat-uprawowy-2-8-m-CID757-ID5ibcZ.html#37e5e2ab4a

ciekawie wygląda

http://tablica.pl/oferta/agregat-uprawowy-kultywator-CID757-ID3wY8x.html#c2c20e6cb1

takie coś jeszcze

I mam jeszcze poprzez znajomego takie coś prawie nowe bo z 2010 roku za 3600zł

whny.jpg

x2dr.jpg

Opublikowano

na zbrylających się, gliniastych ziemiach, a chyba na takich pracujesz, potrzebna jest:

1. duża prędkość robocza agregatu biernego + skuteczne(mocno skręcone płaskowniki) wałki zagęszczające ziemię + masa.

2. brona wirnikowa, bo wahadłowa nie podoła.

Wybieraj sam.

Opublikowano

brona wirnikowa stanowczo odpada... raz że cena a dwa trzeba do niej mocy, a trzy to bardzo duże koszty eksploatacji a na nową mnie nie stać ... Dlatego koniecznie chce bierny ...

Opublikowano

duże koszty eksploatacji? nie dokońca z tym bym się zgodził. Gdy mamy do zasiania w bardzo suchą zbryloną glebę to więcej wydamy na wymianę złamanych redlic niż na wymianę po paru latach noży.