Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Owszem ale należy pamiętać, że takie zakupy muszą być powiązane z biznesplanem. Jeżeli nie mamy uwzględnionych ich w środkach obrotowych to niestety nie jest to rozpoczęcie realizacji biznesplanu.

Opublikowano

Dokument potwierdzający rozpoczęcie realizacji założeń biznesplanu. Jak sama nazwa mówi. Robisz jakąkolwiek czynność, której odzwierciednie masz w dokumentacji. Nie można na przykład przedstawić umowy przedwstępnej na zakup maszyny i urządzenia, jeśli jej faktycznie nie kupujesz w ramach premii.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Witam. Jeśli mam w BP uwzględnione zakupy ON i nawozy ale nie będą kupowane za premie to faktura za nie może być jako dowód rozpoczęcia BP?

Edytowane przez eMTi
Opublikowano

Jakie dokumenty potrzebne są przy składaniu o drugą rate? 

Akty notarialne, plany nawozowe, wyniki badań gleby, zaświadczenia ze szkoleń, rejestry zabiegów agrotechnicznych, rejestr vat, wniosek i sprawozdanie, faktury z zakupów i coś jeszcze?

Opublikowano (edytowane)

Mam takie problem.
Do wniosku dołączyłem oferty na sprzęt jednej firmy, trochę czasu minęło i chciałbym w końcu go zakupić, jednak inne firmy na dzień dzisiejszy mają sprzęt który spełnia wymagania z wniosku w lepszym  wyposażeniu i w niższej cenie.
Czy jest możliwość zakupu sprzętu innej firmy niż podałem  w ofercie dołączonej do wniosku? Co musiałbym w tej sprawie zrobić?

Pozdrawiam

Edytowane przez boss999
Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki napisał:

Jakie dokumenty potrzebne są przy składaniu o drugą rate? 

Akty notarialne, plany nawozowe, wyniki badań gleby, zaświadczenia ze szkoleń, rejestry zabiegów agrotechnicznych, rejestr vat, wniosek i sprawozdanie, faktury z zakupów i coś jeszcze?

Jak ja składałem wniosek, to nie składałem ani rejestru zabiegów, ani rejestru vat i przeszło. Masz złożyć te dokumenty, które potwierdzają wykonanie zadań z biznesplanu.

Opublikowano

@freetaxi

Czy jeśli teraz ojciec przepisałby na mnie 12 ha i tylko tyle bym miał to bez problemu mogę startować w naborze w maju na mr? Czy to będzie problem jeśli dostanę "od razu" całą ziemię jaką mam mieć

Opublikowano
1 godzinę temu, johndeerek2792 napisał:

Dostał już ktoś kaskę na mazowszu?

Chyba nikt w Polsce jeszcze nie dostał. Nie ma chyba co liczyć że będzie wcześniej niż ustawowe 90 dni ;/

Opublikowano

"Dokument potwierdzajacy rozpoczęcie realizacji biznesplanu". Różnie można to interpretowac. Też miałem brac umowe przedwstępną ale sprzedawca nie chcial za bardzo dac bo nie wiem kiedy będzie kasa, a jak w międzyczasie cena im podskoczy to źle im wyjdzie. Dlatego wziąłem tylko oferty, bylem oglądałem, więc zacząłem realizowac biznesplan :P

Opublikowano

Jest też coś takiego jak weryfikacja dokumentów. W moim przypadku przyjęcie wniosku polegało na spisaniu ilościowym dokumentów jakie dostarczyłem i nikt się tam nie zastanawiał czy wszystko zgadza się w 100%. Jako rozpoczęcie realizacji biznesplanu przedstawiłem faktury na jakieś tam pierdoły, które finansowałem ze środków obrotowych (miałem takie zadeklarowane w bp). Ale przecież osoba przyjmująca wniosek nie ma zielonego pojęcia o tym co mam zadeklarowane w biznesplanie więc nie wiedziała czy te faktury są wystarczające.

Osoby, które mają trochę naciągane dokumenty potwierdzające rozpoczęcie realizacji bp mogą spodziewać się, że ktoś się kiedyś upomni o uzupełnienie dokumentacji.

Opublikowano

Witam 

Panowie 24 listopada 2017 przejęłam po rodzicach gospodarstwo rolne o powierzchni 21,5 ha. Posiadam wykształcenie rolnicze chciałbym skorzystać z młodego rolnika czy mogę się ubiegać o to dofinansowanie. Czytam to rozporządzenie i niewiem czy mogę się o to ubiegać . Pomocy. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v