Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam DO wniosku o płatność trzeba dołączyć fakture ze sie cos kupiło badz sprzedało.  I pytanie na jaką kwote ma być ta faktura- 100 zł wystarczy?? Czy może ona być za pasze jęsli sie posiada bydło?

Opublikowano
27 minut temu, kuba24051 napisał:

musisz kupic to co masz napisane w bp na co wydasz te 100k.....

No tak tylko ja składam wniosek o płatność 1 rate  i tam trzeba dołaczyć fakture jakąś że sie coś kupiło badz sprzedało, przecież nie kupie tych maszyn na fakture teraz( bo jeszcze pieniedzy nie otrzymałem ) I pytanie jaką?

Opublikowano
8 minut temu, rafikkisiel napisał:

No tak tylko ja składam wniosek o płatność 1 rate  i tam trzeba dołaczyć fakture jakąś że sie coś kupiło badz sprzedało, przecież nie kupie tych maszyn na fakture teraz( bo jeszcze pieniedzy nie otrzymałem ) I pytanie jaką?

Musisz wykazać dwie rzeczy, raz że zacząłeś prowadzić ewidencję przychodów i rozchodów. Czyli kupujesz cokolwiek (worek nawozu, część do maszyn itd), bierzesz na to fakturę i już masz co wpisać do ewidencji. Nie liczy się kwota, musi to być jedynie coś co wykorzystujesz w działalności rolniczej. Druga kwestia to rozpoczęcie realizacji biznesplanu. Osobiście część pieniędzy z MR przeznaczyłem na środki obrotowe i za rozpoczęcie realizacji biznesplanu wystarczyła faktura za jakiś nawóz (data zakupu już po otrzymaniu decyzji). Jeśli masz same maszyny to możesz zrobić jakąś wstępną umowę zakupu z dealerem.

Opublikowano

Jaką kolwiek fakture może być za np. Pasze grunt żeby była napisana po dniu doręczenia decyzji dzisiaj byłem w odr i wystarczyło wniosek zawieziony i zaakceptowany teraz czekamy na przelew

Opublikowano

Ok umowe przedwstępną mam na maszyne tylko nie wiedziałem za bardzo na co ta faktura czyli jeśli mam na siebie bydło to może wystarczyć np 100 kg paszy faktura na mnie i bd ok ? Dziękuję za pomoc :) 

Opublikowano
11 minut temu, danielooo8441 napisał:

A jeżeli biorę jedną maszynę od jednego dealera a druga od drugiego dealera, to te umowy od dwóch dealerów? 

Wystarczy ci tylko jedna że rozpocząłeś realizacje biznes planu 

Opublikowano
18 godzin temu, romkos96 napisał:

A dostałeś przed decyzją pismo, że decyzja będzie do 31 stycznia? Bo ja dostałem i to wszystko śmieszne się już wydaje 

Nie, po prostu decyzja została wydana bodajże 22 grudnia a doszła 29 i niespodziankę taką zrobili

Opublikowano

Ja składałem o pierwszą ratę dokładnie dzisiaj w odr mi koleś wypełnił wniosek i dostarczyłem akt notarialny fakturę obojętnie jaka tylko żeby była wystawiona po lub w dniu dostania decyzji ja dostarczyłem na pasze do bydła nie miałem tego w bp i kopie ostatniej strony z książki przychodów i rozchodów w gospodarstwie

Opublikowano

Co agencja to inne wymagania, jak ja się pytałem to mi powiedziano że faktura za jakiś środek obrotowy z BP nie może być jako rozpoczęcie realizacji biznes planu i że nie moge kupować maszyn z biznes planu dopuki nie otrzymam pieniędzy na konto. 

Czy wie ktoś może czy agencja nie robi problemu jak maszyny kupie od innego dealera niż składałem oferty podczas składania biznes planu, oraz jak będą łącznie droższe o ok. 6 tyś (wiadomo że większość podrożała)? Czy trzeba składać jakiś aneks? 

Opublikowano

Mam jeszcze pytanie odnośnie przepisania gospodarstwa jako darowizny. Jestem teraz zarejestrowany w ZUS u pracodawcy ale złożyłem już wymówienie. Co robić dalej po wyrejestrowaniu ? Wypisy działek i do notariusza ?? Z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Witam. Czy pracując na umowie zlecenie, nieprzekraczającej tych 2000 zł, można się ubezpieczyć w KRUSie? Czy trzeba się zwolnić i dopiero wtedy można się ubezpieczyć w KRUS? I czy potem z powrotem można wrócić do tej umowy nie tracąc ubezpieczenia w KRUS?

Opublikowano
8 minut temu, Paramonov napisał:

Pewnie że możesz taniej... Mi pług staniał przed samym zakupem bo euro spadło,tyle że na wszelki wypadek zrobiłem zmiany i tyle.

Zmiany czyli jakieś pismo wysłać do ARIMR ? 

Opublikowano

Mam takie pytano, pojawiało się wyżej, ale nie ma konkretnej odpowiedzi. Wymagane jest rozpoczęcie realizacji biznesplanu, jak to rozumieć? Czy przejęcie gospodarstwo to jest rozpoczęcie realizacji biznesplanu (przejąłem w czerwcu), czy zakup jednej z maszyn ujętych w biznesplanie. A może jeszcze inaczej to rozumieć? 

Opublikowano

Najprościej zobacz czy masz rozpisany zakup środków obrotowych w BP. Wystarczy zakup paru litrów oleju napędowego. O ile oczywiście zakup taki jest uwzględniony. Jeśli chodzi o zakup maszyny też będzie to honorowane o ile doszło do niego po otrzymaniu decyzji o przyznaniu pomocy.

Opublikowano
15 godzin temu, rafikkisiel napisał:

Nie można kupić maszyny taniej? jak to tak nie targować się ? ;) 

Z tego co mi wiadomo wystarczy zrobic korekte jak taniej, ja osobiście najprawdopodobniej maszyny będę miał z 2017 roku to teraz całkiem rabat dają ;)

Opublikowano
17 godzin temu, Bitels96 napisał:

Mam jeszcze pytanie odnośnie przepisania gospodarstwa jako darowizny. Jestem teraz zarejestrowany w ZUS u pracodawcy ale złożyłem już wymówienie. Co robić dalej po wyrejestrowaniu ? Wypisy działek i do notariusza ?? Z góry dzięki za odpowiedź.

Tak wypisy i do notariusza, a on sobie sprawdzi czy jeszcze potrzebne są jakieś dodatkowe dokumenty, w moim przypadku potrzebny były jeszcze akty zgonów dziadków, by wykreślić ich służebność, a że jeszcze nie było aktu dziadka trzeba było udać do USC by taki dostać też kilka dni dłużej zeszło.

Opublikowano
5 minut temu, marcis napisał:

Panowie jak to jest ? Musze brać maszyny od tego samego dilera co bralem oferty do wniosku ? Czy mogę kupić je od kogo chce ?

Pewnie że możesz od kogo chcesz 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v