Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Po ilu dniach agencja przeważnie przelewa pieniądze od momentu złożenia wniosku o wypłatę( wiem że mają ustawowo 90 dni)?

Opublikowano
21damiano21 napisał:

Janekkowal napisał:

1 godzinę temu, 21damiano21 napisał:

Lubelskie dziś decyzja😁

Kiedy wydana decyzja i kiedy wysłany list?

Wydana 27.01 A wysłana 6.02

tak samo u mnie

Opublikowano

Witam, nabór 2018, 20 grudnia 2019 wysłałem wniosek o 1 transze i czekam. Dotychczas miałem bydło opasowe i w biznes planie że zwiększa, zwiększone już dawno ale czy można zmienić biznes plan? Tak żeby zostać aby przy produkcji roślinnej, opas przy nakładzie roboty, susze, cena 1 zł w dół w porównaniu co było rok temu a wszystko inne do produkcji w górę. Nie ma sensu teraz przez 5 lat dokładać do tego, da radę zmienić biznesplan i jak to można zrobić? Jak bym mógł powiększyć wartość przy produkcji roślinnej?

Opublikowano
1 godzinę temu, matek89121 napisał:

azzadek

podaj link , wszędzie chcą przelewu więc kto Ci naopowiadał takich durnot ?

Linku Ci nie podam, byłem dzisiaj w ARiMR i rozmawiałem z Panią zajmującą się MR, powiedziała że można i przelewem i gotówką, tyle że bardziej preferują przelewem, gdyż przy gotówce jest więcej załatwiania potwierdzeń zapłaty, coś w ten deseń :D

Opublikowano

Witam, nabór 2018, 20 grudnia 2019 wysłałem wniosek o 1 transze i czekam. Dotychczas miałem bydło opasowe i w biznes planie że zwiększa, zwiększone już dawno ale czy można zmienić biznes plan? Tak żeby zostać aby przy produkcji roślinnej, opas przy nakładzie roboty, susze, cena 1 zł w dół w porównaniu co było rok temu a wszystko inne do produkcji w górę. Nie ma sensu teraz przez 5 lat dokładać do tego, da radę zmienić biznesplan i jak to można zrobić? Jak bym mógł powiększyć wartość przy produkcji roślinnej?

Opublikowano

zmiany możesz dokonywać praktycznie w każdym momencie  przed wnioskiem o wypłatę 2 raty 

zależy co siejesz : fasolą wielokwiatową  możesz zwiększyć  lub zerknij do kalkulatora esu tam masz jakie uprawy podnoszą wartość ekonomiczną 

Opublikowano
Terez to ja mam 21,5ha do dopłat z czego 4ha kuku na kiszonek, nie całe 5ha łąki na siano i siano koszulkę (mógł bym to zaorać) 0.5ha ziemniaka do siebie, 9ha żyto pszenzyto, 3 ha wiosenne mieszanka owies jęczmień pszenica. Z naszym które chce kupić z MR musiał bym wyrzucić aby srutownik z mieszalnikiem bo to mi by nie było potrzebne a za to siewnik do zborza np. To jak by to teraz zrobić?
Do tego przy składaniu wniosku o młodego 30 sztuk bydła opasowego, teraz mam tak się wacha 42-45. I teoretycznie do końca marca mija im termin 90dni na wypłatę pierwszej transzy
Opublikowano

Agencja nie wyrazi zgody na likwidację bydła, jeśli miałeś je we wniosku. Chyba że uprawy zwiększysz, ale to przy takiej ilości sztuk bydła, w dziesiątki hektarów pewnie pójdzie, a skąd je weźmiesz? 
wniosek powinno się składać po najprostszej linii oporu, byle minimalną ilość punktów złapać, a nie śrubować wartość tylko po to, bo pracownik odr nastraszy, że jak na liście daleko będziesz, to nie wiadomo czy się załapiesz. Niezbędne minimum, a to czy decyzję dostaniesz w styczniu jako pierwszy, czy czerwcu jako ostatni, najmniej istotne jest...efekt się liczy i spokojne życie. Nie Ciebie pierwszego życie z ambicji leczy/wyleczy.

Opublikowano

Tylko jakich ambicji? Parę razy chciałem startowałem na MR i zawsze nie mogłem dopiero jak się przepisy zmieniły to mogłem, i w tym czasie miałem 30 sztuk, terez mam ile pisałem. A jak chopotetycznie jak cenę spadnie np ze byk będzie kosztował 3 zł susza w Uj to co będę kupował belki siana po 200zl a byki po 3tys za sztukę sprzedawał, +dwa etaty żeby z czegoś dołożyć a zrezygnować nie będzie możne bo bede musiał premie oddać? Albo w razie jakiejś choroby (bydła) i zakazu howu jak jest z asf na niektórych terenach to co?

Opublikowano

Jak będzie choroba i zakaz hodowli z urzędu, to będziesz miał kwit z weterynarii i przed agencją się wykpisz, nie bez boi oczywiście, ale jeśli jest susza i siano za pieniądze z etatu musisz kupić, to bez urazy, ale konia to obchodzi. Twój ból i problem mówiąc krótko. Niestety tak to wygląda. Tam się nie liczy czy chów bydła mięsnego daje Ci zyski, tylko cyferki z tabelek są najważniejsze i to jest wykładnią, a nie portfela grubość.

Opublikowano
1 godzinę temu, freetaxi napisał:

Jaki problem podbić wielkość ekononiczną „dziwnymi” uprawami z wysokim współczynnikiem. 

Zgoda, w zasadzie to żaden, tylko pozostaje kwestia uzasadnienia ekonomicznego. Tzn, czy na tych „dziwnych” uprawach, nie wyjdzie finansowo podobnie, jak teraz na bydle? Oczywiście można wziąć kasę z mr i oddać ją w perspektywie kilku lat nie z powodu żądań Agencji, a z powodu tego, że gospodarstwo kontynuujące założenia biznesplanu, nie dochody, a straty generuje, a tak naprawdę, nie o to tu chodzi...prawda?

Opublikowano

@freetaxiTo ma być uzasadnione ekonomicznie nie dla agencji, a dla rolnika. Gospodarstwo ma przynosić dochód z produkcji.

poza tym, nie wiem czy zauważyłeś, ale Kolega chciałby całkowicie zrezygnować z chowu bydła mięsnego, na rzecz upraw polowych. Jeśli to zrobi, to o jakim obrocie stada piszesz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v