Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, adam131 napisał:

No i kusi wycofać wniosek z 2018 - jak dostane decyzje.Ciekawe czy dopuszczą taki manewr.

A jak odrzucą? Lub jeśli nie przejdziesz w pierwszym naborze a na drugi już minie 18 miesięcy bytu na KRUSie? I co wtedy? ;) nie warto kombinować. Trzeba brać co jest i się cieszyć, bo chytry traci dwa razy

Opublikowano

DECYZJA O PRZYZNANIU POMOCY:

Wydawana z zastrzeżeniem dopełnienia przez beneficjenta, w terminie 9 miesięcy od dnia doręczenia tej decyzji, następujących warunków:

-ubezpieczenia na podstawie przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników z mocy ustawy w pełnym zakresie jako rolnik;

czyli jeśli dobrze rozkminiam mam 9 miesięcy na ubezpieczenie w Krus? jest to dla mnie wazna sprawa wiec może ktoś odpowie czy dobrze rozumiem

Opublikowano (edytowane)

Aby kwalifikować się do pomocy trzeba mieć 1 ha na siebie czyli teraz już trzeba 1 ha dzierżawy zgłosić na siebie do dopłat?

Bo jak później na zgłoszone do dopłat przez rodziców grunty brać dzierżawę.

A przepisanie gospodarstwa dopiero jak się zakwalifikuję do pomocy.

Edytowane przez przemo89
Opublikowano
2 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

napisz jeszcze góra przez u zwykłe to w już w ogóle wzbudzisz zamęt na tym forum :P

zamiast nabijać posty lepiej napisz coś konkretnego 

Opublikowano

konkretnie to mogę Cię nazwać hipokrytą :)

15 godzin temu, Milosz91 napisał:

Umowa dzierżawy podbita w gminie wystarczy 

Częściowo jeszcze jest to akceptowalne. Raz Ci zaakceptują, w innym oddziale nie muszą.

Wójt nie ma możliwości potwierdzenia wiarygodności podpisów - dokumenty trzeba potwierdzać notarialne

Opublikowano

A jak ja mam umowę dzierżawy pola powyżej 1 ha bo złożyłem wniosek to w maju musze złożyć na niego dopłatę czy nie? Bo pole ojciec ma do czerwca bo brak prow 2013. I przepisane pole dostane w czerwcu lub lipcu i wtedy chciałbym przejść na krus. Wolałbym nie składać dopłaty bo ojciec składa na to pole

Opublikowano
2 godziny temu, DamianRolnikSkup napisał:

konkretnie to mogę Cię nazwać hipokrytą :)

Częściowo jeszcze jest to akceptowalne. Raz Ci zaakceptują, w innym oddziale nie muszą.

Wójt nie ma możliwości potwierdzenia wiarygodności podpisów - dokumenty trzeba potwierdzać notarialne

U mnie przeszło 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, ukaszProcho napisał:

A jak ja mam umowę dzierżawy pola powyżej 1 ha bo złożyłem wniosek to w maju musze złożyć na niego dopłatę czy nie? Bo pole ojciec ma do czerwca bo brak prow 2013. I przepisane pole dostane w czerwcu lub lipcu i wtedy chciałbym przejść na krus. Wolałbym nie składać dopłaty bo ojciec składa na to pole

Ale jak nie będziesz miał nic pola na siebie to nie możesz złożyć wniosku. Trzeba rozpocząć urządzanie gospodarstwa przed złożeniem wniosku

pkt 1 otrzymuje brzmienie: „1) przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy, lecz nie wcześniej niż w okresie 24 miesięcy przed dniem złożenia tego wniosku, rozpoczęła prowadzenie działalności rolniczej w gospodarstwie rolnym w ro- zumieniu art. 553 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. z 2017 r. poz. 459, 933 i 1132 oraz z 2018 r. poz. 398 i 650), zwanym dalej „gospodarstwem”;”

Edytowane przez przemo89
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v