Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie a w przypadku gdy zmarł ojciec i gospodarstwo zostało odziedziczone przez matkę i dwójkę dzieci, które następnie darowizną przekazały całość gospodarstwa matce - odbywało się to w obecności notariusza w odstępie kilku dni (akt poświadczenia dziedziczenia + umowa darowizny), to mogę skorzystać z premii, gdy mama przepisze na mnie gospodarstwo? Gdyby przyjrzeć się temu głębiej, to przez kilka dni byłem poświadczeniem gospodarstwa, w częściach ułamkowych.

• Thanks 1
Opublikowano

Panowie a u mnie taka sytuacja:  po śmierci taty, spadkobiercami była mama, siostra i ja, każdy w odpowiednich częściach ułamkowych. Postępowanie spadkowe przeprowadziliśmy u notariusza. W pierwszej kolejności aktem poświadczenia dziedziczenia nabyliśmy część gospodarstwa po tacie, a następnie po kilku dniach umową darowizny przekazaliśmy wszystko na mamę. Tak więc kilka dni byłem współposiadaczem gospodarstwa rolnego. Czy w takim przypadku będę mógł skorzystać z premii. Nie jestem ubezpieczony w KRUS. Przez cały ten okres pracowałem i byłem ubezpieczony w ZUS.

Opublikowano
1 godzinę temu, Barbatoos napisał:

Panowie a u mnie taka sytuacja:  po śmierci taty, spadkobiercami była mama, siostra i ja, każdy w odpowiednich częściach ułamkowych. Postępowanie spadkowe przeprowadziliśmy u notariusza. W pierwszej kolejności aktem poświadczenia dziedziczenia nabyliśmy część gospodarstwa po tacie, a następnie po kilku dniach umową darowizny przekazaliśmy wszystko na mamę. Tak więc kilka dni byłem współposiadaczem gospodarstwa rolnego. Czy w takim przypadku będę mógł skorzystać z premii. Nie jestem ubezpieczony w KRUS. Przez cały ten okres pracowałem i byłem ubezpieczony w ZUS.

Ja mam podobny problem tylko ze ja byłem ubezpieczonym w krusie. I teraz oni sami nie wiedzą czy mi się należy czy nie.a ile ten okres trwał pomiędzy przepisaniem

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Milosz91 napisał:

Ja mam podobny problem tylko ze ja byłem ubezpieczonym w krusie. I teraz oni sami nie wiedzą czy mi się należy czy nie.a ile ten okres trwał pomiędzy przepisaniem

Jeżeli nie miałeś nr gospodarstwa ani zwierząt na siebie ani dopłat to raczej dostaniesz tym bardziej że cie krus nie załapał.a ja ustawowo byłem ubezpieczonym jako rolnik bo w spadku jako współwłasność miałem ponad hektar

Edytowane przez Milosz91
Opublikowano
Przed chwilą, freetaxi napisał:

Widzę, że jednak sporo tych wniosków było z posiadaniem ziemi sprzed kilku lat. 

We wcześniejszych naborach nie było szans się starać a teraz jak jest szansa to nie wiedzą oni sami co i jak. Dzisiaj zadzwoniłem do Warszawy to całkiem inaczej mi mówił niż w Krakowie i to pół godz sprawdzał i tak na koniec mi powiedział że on dokładnie nie wie jak jest z moim przypadkiem 

Opublikowano

No ja w spadku na współwłasność miałem również ponad 1ha ale pracuję zawodowo  na ZUSie, to jak? Czas jaki byłem minął od odziedziczenia do darowizny to dokładnie 3 tygodnie

Opublikowano

Mogłeś trochę inaczej to zrobić. Postępowanie spadkowe przeprowadzić przez sąd i razem z siostrą zrzec się spadku na rzecz mamy. I wtedy nie miał byś żadnego związku z rolnictwem nawet przez krótki czas. Ja tak zrobiłem i z otrzymaniem premii nie było problemu. Wiadomo teraz to już po czasie ... ale warto próbować.

Opublikowano

Ja mam identyczne mówili że się należy dzwoniłem do Warszawy

5 minut temu, daroo9876 napisał:

Mogłeś trochę inaczej to zrobić. Postępowanie spadkowe przeprowadzić przez sąd i razem z siostrą zrzec się spadku na rzecz mamy. I wtedy nie miał byś żadnego związku z rolnictwem nawet przez krótki czas. Ja tak zrobiłem i z otrzymaniem premii nie było problemu. Wiadomo teraz to już po czasie ... ale warto próbować.

Ja tak nie mogłem bo wtedy dziedziczyła by małoletnia córka i d*pa kurator na majątku 

Opublikowano
49 minut temu, daroo9876 napisał:

Moje postępowanie spadkowe był o ja miałem 2mies czyli 1991.to jak się mogłem wtedy rzec?

Mohyl a co Ci dokładnie powiedzieli?

Opublikowano (edytowane)

A mi Krakowie przez to że na krusie jako rolnik nie mogę w warszawie mi powiedzieli tak jak tobie jako spadkobierca krus ich nie będzie interesował tylko te dopłaty itp

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Racja, można było zrzec się spadku, jednak w takiej sytuacji mało kto myśli o takich sprawach...

Czyli jeżeli po tacie zwierzęta przeszły na mamy numer gospodarstwa, pomoc suszowa, przepisanie dopłat etc również było na mamę, a mój udział w tym wszystkich ograniczał się tylko do 3 tygodni bycia współwłaścicielem to nie powinno być problemu z MR?

Zadzwonię jutro z ciekawości do Agencji, zobaczymy czy otrzymam taką odpowiedź jak wy ...

Opublikowano

Witam, problem jest tego typu że uzyskałem dofinansowanie na młodego rolnika w 2015r. Obecnie z powodu sytuacji rodzinnych będę musiał zerwać umowę ponieważ nie mogę kontynuować pracy jako rolnik. Jakie czekają mnie konsekwencje, wysokość kary, Jak do tej pory  otrzymałem dofinansowanie w wysokości 80tyś złotych. Czy ktoś z was spotkał się z takim problemem i mógłby mi opisać co mnie czeka. Dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano
1 godzinę temu, matek89121 napisał:

dzwoniłem do lubelskiego kowru to mowil gosc ze maja 30 dni na decyzje i i 2 tyg na uprawomocnienie ale gość rozmawial ze mną jakby byl Panem wszechświata

normalne w kowr ty jestes dla nich a nie oni dla ciebie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v