Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja akurat mam trzodę, nie będę miał urodzeń, ale jakaś mała ilość tuczników będzie na stanie i oczywiście stado podstawowe, bo to było celem, czyli można uznać, że oprócz znacznego zmniejszenia pogłowia kierunek produkcji się nie zmieni...

Opublikowano

Końcem kwietnia złożyłem wniosek o drugą rate od tej pory nic nie przyszło z ARiMR, ile mają czasu na wydanie decyzji, czy w ogóle będzie jakaś decyzja ? 

Opublikowano

chyba nie ma decyzji z tego co pamiętam. Decyzję już Dostałeś wcześniej. Może ewentualnie przyjść pismo o niezałatwieniu sprawy w terminie. W sumie kasa już powinna być na koncie 3 miechy bodajże mają czas

Opublikowano

U mnie trzeba jeszcze robić poprawki ale wyszedł problem ze kupiłem od prywatnej osoby  1/2 części działki która drugą połowa należy do kowru i użytkowałem tylko połowę ta co kupiłem czyli od 2019 roku a w 2021 dopiero kupiłem drugą połowę od kowru bo nie dało się tego wydzierżawić, i w agencji mówią że jest problem i nie wiadomo co z tym jeszcze zrobić, miał ktoś kiedyś taki problem ? 

Opublikowano

Mam pytanie orientuje się ktoś czy przed upływem 5 lat można sprzedać działkę leśną? Kupuje ziemię rolna i w rozliczeniu zamieniam się za kawałek lasu i stąd moje pytanie czy agencja ma coś do lasów?

Opublikowano

Panowie mam 0.25 ha na którym chciałbym posadzić borówkę amerykańską do podbicia wielkości ekonomicznej gospodarstwa. Orientuję się ktoś czy jest gdzieś w jakimś rozporządzeniu wpisana jakaś minimalną obsada którą musiałbym zachować? 

Opublikowano

Orientuje się się może czy zakup komputera sterującego do starego opryskiwacza sadowniczego zaliczone będzie przez agencję jako inwestycja w środek trwały ?

A jak to będzie z ładowaczem czołowym do ciągnika ?

Pozdrawiam 

Opublikowano

Przyszedł mi protokół z kontroli i mam opisane przy kosiarce, że numer fabryczny różni się ten z tabliczki i ten co we wniosku, najwidoczniej gościo co mi robił wniosek pomylił się, grożą mi za to jakieś kary??? Niżej w podsumowaniu jest jednak wpisane że wszystko się zgadza, budynki, maszyny, dzialki itp

Opublikowano
Dnia 26.10.2022 o 20:27, lexiflexi napisał:

Przyszedł mi protokół z kontroli i mam opisane przy kosiarce, że numer fabryczny różni się ten z tabliczki i ten co we wniosku, najwidoczniej gościo co mi robił wniosek pomylił się, grożą mi za to jakieś kary??? Niżej w podsumowaniu jest jednak wpisane że wszystko się zgadza, budynki, maszyny, dzialki itp

Też mam różnice w raporcie po kontroli. Głownie pierdoły wśród maszyn użyczonych mi przez rodziców typu rok przyczepy (podałem 1979 a jest 1978). Dzwoniłem do Pani która prowadziła kontrole, to powiedziała że w takim przypadku agencja może żądać wyjaśnień, albo nic nie będą robić :D. Ale drugiej raty dalej nie ma. Kontrola początek sierpnia, raport 18.10

Opublikowano

Kupiłem ziemię na młodego rolnika i teraz się czepiają, że nie mam nr ewidencyjnego dokumentu. Nie rozumiem jak oni chcieliby ujmować zakup grunty rolnego, de facto zwolnionego z podatku vat, na podstawie aktu notarialnego do ewidencji vat. Miał ktoś taki przypadek co by tu zrobić? Może fakturę vat od notariusza wykazać? 

Opublikowano (edytowane)

Zapraszam do mojego ARiMR zobaczysz co ci powiedzą jak masz np punktów na 11 a później chciałbyś no z 2 zrezygnować bo i tak byś dostał kasę to nie możesz ewentualnie wymienić ale nie możesz mieć mniej niż te 11

Info od kierownika 

Edytowane przez damianos95
Opublikowano
3 godziny temu, masa24 napisał:

Damianos przestań kolejny raz opowiadać bzdury. Można po decyzji usuwać zobowiązania jeżeli nie spadniemy poniżej progu 

Czyli mogę bez problemu usuwać? 

Opublikowano

Panowie i Panie, może mi ktoś wyjaśnić jak to jest z terminem składania sprawozdania w 5 roku od wypłaty 1 raty. Jeśli pierwszą ratę otrzymałem pod koniec stycznia 2018 to czy sprawozdanie mam złożyć równo 90 dni przed tą datą czyli pod koniec października, czy w dowolnym terminie w ciągu tych 90-ciu dni?

Opublikowano (edytowane)

W ciągu 90-ciu dni przed upływem 5 lat.

Dnia 29.11.2022 o 21:34, zenmaniek napisał:

Cześć, ja muszę chować 10 loch i sprzedać w każdym roku 150 sztuk świń, wiecie jak sprawdzają stan loch ?

Stanu loch nie sprawdzają, ewentualnie przy kontroli robią tylko zdjęcie stada podstawowego.

Edytowane przez c1224
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v