Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

prawde mowiac to nie bylbym taki pewny, nie spotkalem sie z takim przypadkiem

w modernizacji jest taki wymog ze ma byc wszystko bez gotowkowo

w rozporzadzeniu do mlodego rolnika nie widze tego zapisu. moze ktos wie jak to jest?

Robil ktos juz biznesplan ??

w polu dzialki chyba sa bledy, brak jest mozliwosci wybrania pozycji brak

Opublikowano (edytowane)

Nie ma obowiązku płacenia za ziemię przelewem. Oczywiście wtedy notariusz musi opisać w akcie, że płatność nastąpiła gotówką. Nie ma tu problemu, tu jakby notariusz uwiarygadnia, że doszło do transakcji więc ARiMR nie ma prawa tego podważać.

Edytowane przez marluk
Opublikowano

Bo u mnie jest problem ze wpisałem koszt działki 150 A mogłem wpisać 120 i cała premia by akurat poszła i by było bez niedomówień. Więc nie wiem czy lepiej kupić faktycznie za 120 i zrobić korektę że 80 procent puli wykorzystane  czy opisać w akcie 120 i 30 gotówką jak byłoby lepiej?

Opublikowano

Rozumiem że masz zamiar kupić za 120? Zrób korektę a później kup ziemię i po problemie. Jeśli sprzedający się zgodzi to możesz zrobić mieszaną formę płatności. Dopilnuj tylko żeby w akcie było wszystko opisane.

Opublikowano (edytowane)

Ziemię kupuje od rodziców i praktycznie już akt przygotowany tylko podpisac.

Moglibyśmy przelać resztę do mnie na konto i wpłacić całość ale to też będzie niezbyt poprawnie

A korekty nie można wysłać  po zakupie?

Edytowane przez Xkar
Opublikowano

Witam, parę dni temu dostałem pierwszą ratę (80 tys). Stary nabór I teraz wpisany był agregat uprawowo siewny (wał z przodu, wal z tyłu, 2 rzędy zębów i hydropak) a chciał bym zmienić na agregat talerzowy (dwa rzędy talerzy, z tyłu wał i też hydropak) do obu możliwość zapięcie siewnika. Jak to zmienić? Mógł by ktoś opisać jak się zabrać za to by zmienić te maszyny. Ktoś to robił,?

Opublikowano

kris148a - w biznesplanie usuwasz maszynę której nie chcesz, wstawiasz tam tę nową, zapisujesz na cd, piszesz podanie o zgodę na zmiany w biznesplanie, podajesz tam co na co i dlaczego i wszystko zawozisz do Arimr. Oni mają miesiąc na rozpatrzenie pozytywne bądź nie ;]

Opublikowano

jeżeli jest dwóch współwłaścicieli w gospodarstwie (nie  małżeństwo) to czy aby jedno z nich mogło wziąć udział w programie to musi zostać samodzielnym właścicielem przed złożeniem wniosku i złożyć na siebie wniosek o dopłaty ?

czy może przeszło by wzięcie dzierżawy na jakąś inną działke a potem odkupienie połowy udziałów od drugiego właściciela ?

w ogóle w tym roku trzeba złożyć wniosek o dopłaty na młodego rolnika czy wystarczy samo posiadanie ?

Opublikowano
18 godzin temu, marluk napisał:

Nie ma obowiązku płacenia za ziemię przelewem. Oczywiście wtedy notariusz musi opisać w akcie, że płatność nastąpiła gotówką. Nie ma tu problemu, tu jakby notariusz uwiarygadnia, że doszło do transakcji więc ARiMR nie ma prawa tego podważać.

A co jeżeli agencja jednak podważy, z nimi nigdy nic nie wiadomo a dodatkowo jest zapis że wszystko powyżej 10tys ma być bezgotówkowo ?

Opublikowano

@thebestacc ja z powiatu kutnowskiego, to nie daleko. Wczoraj dzwoniłem do agencji to powiedzieli mi, żebym przypomniał się w przyszłym tygodniu bo mają się brać za wystawianie decyzji. Ja robiłem zmianę w biznes planie może dlatego tak to długo trwa.

Opublikowano

Powiat Kolski, wniosek o 1 ratę złożony w połowie marca, wczoraj poszło zlecenie o płatność do Warszawy, ktoś się orientuję ile trzeba będzie czekać od momentu zlecenia? 

Opublikowano

Panowie, mam takie pytanie. W biznesplanie mam zakup ziemi, czy dałoby rade kupić ją od rodziców? Dodam, że w tej chwili dzierżawię ją notarialnie i biorę dopłaty.

Opublikowano (edytowane)

doradca nie wie ? Czy mówi ze nie można kupić ziemi od rodziców . Bo znam firmę która tak twierdzi kasując za wniosek 6 tys brutto w 2 ratach

Edytowane przez masa24
Opublikowano
5 godzin temu, arek05 napisał:

Panowie, mam takie pytanie. W biznesplanie mam zakup ziemi, czy dałoby rade kupić ją od rodziców? Dodam, że w tej chwili dzierżawię ją notarialnie i biorę dopłaty.

Ja tak kupiłem 

Opublikowano
12 godzin temu, arek05 napisał:

Ale ta ziemia która chcesz kupić za premie to jest ta sama ziemia która wpisałeś do biznesplanu jako osiągnięcie średniej wojewódzkiej powierzchni gruntów?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v