Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jeżeli średnia wielkość gospodarstwa w warmińsko-mazurskim na 17 września 2019 wynosi 23,25 ha a średnia krajowa 10,95 ha to ile trzeba posiadać ziemi na własność żeby wejść w MR, 70% z 23,25 ha czyli 16,275 ha czy 70% z 10,95 ha czyli 7,665 ha?

Opublikowano
3 minuty temu, dzikidaniel napisał:

Żeby otrzymać MR musisz mieć 70% średniej krajowej, ale będziesz musiał zwiększyć gospodarstwo (jeśli dobrze pamiętam to do średniej wojewódzkiej).

W ciągu 3 lat od wejścia do MR czy w ciągu 5?

Opublikowano (edytowane)

Musisz mieć 70% własności, średniej krajowej.

7 godzin temu, dzikidaniel napisał:

Żeby otrzymać MR musisz mieć 70% średniej krajowej, ale będziesz musiał zwiększyć gospodarstwo (jeśli dobrze pamiętam to do średniej wojewódzkiej).

Pierwsze słyszę, żeby trzeba było zwiększać powierzchnię. Na pewno trzeba w roku wejściowym  mieć przynajmniej 13 tys euro  wielkości ekonomicznej gospodarstwa i zwiększyć o  20 %  w okresie wyjściowym.

Edytowane przez kros
Opublikowano
1 godzinę temu, kros napisał:

Musisz mieć 70% własności, średniej krajowej.

Pierwsze słyszę, żeby trzeba było zwiększać powierzchnię. Na pewno trzeba w roku wejściowym  mieć przynajmniej 13 tys euro  wielkości ekonomicznej gospodarstwa i zwiększyć o  20 %  w okresie wyjściowym.

Musisz zwiększyć do średniej wojewódzkiej jeśli jest niższa niż krajowa, bądź do średniej krajowej. Może być dzierżawa, ale musisz.

Opublikowano
6 minut temu, dzikidaniel napisał:

Musisz zwiększyć do średniej wojewódzkiej jeśli jest niższa niż krajowa, bądź do średniej krajowej. Może być dzierżawa, ale musisz.

Biorąc po uwagę warmińsko-mazurskie gdzie średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego to 23,25 ha to żeby wejść do MR potrzebuje tylko 70% na własność ze średniej krajowej czyli z 10,95 ha.Reszta to mogą być dzierżawy.Do tego wielkość ekonomiczna na wejściu musi być 13000 euro i następnie na wyjściu musi być zwiększona o 20%?

Opublikowano (edytowane)

To się zgodzę, że  w przypadku kolegi kopiko  musi posiadać gospodarstwo o powierzchni średniej krajowej (przynajmniej70% własności lub dzierżawa z własności skarbu państwa i pozostałe 30% może być dzierżawą długoterminową) i to niestety już na starcie.

Według mojej wiedzy tak jak napisałeś kolego kopiko .

Edytowane przez kros
Opublikowano

witam jestem z naboru 2017 i we wrześniu napisałem o 2 rate, a pytanie brzmi miałem wysokobiałkowe w planie i sialem juz w 2018 i 2019, i czy teraz k kolejnych latach muszę siać do tych 5 lat ? bo w poznaniu powiedzieli ze interesuje ich rok w ktorym skladam o 2 rate reszta ich nie interesuje i nie muszę siać, jest to możliwe bo mnie zaskoczyli taka odpowiedzią ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v